Sangün ?Çiftçiyi sorunlar altında eziyorlar?
GÜNDEM 1.12.2016 13:20:56 344 0

Sangün ?Çiftçiyi sorunlar altında eziyorlar?

Tarımsal politikalarda desteğin arttırılmasını isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkan Yardımcısı, Ziraat Yüksek Mühendisi Okay Sangün, çiftçinin özellikle girdi fiyatlarındaki artışlardan rahatsız olduğunu dile getirdi

Çiftçilerin karşılaştıkları sorunları yerinde inceleyen Okay Sangün Çiftçilerin girdi fiyatlarının her gün yükselmesi karşısında çaresiz kaldığına dikkat çekti.

 

?ÜRETİMDEN VAZ GEÇMEK ZORUNDA KALIYORLAR?

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin giderek artış göstermesi karşısında çaresiz kalarak üretimden  vaz geçtiğini ; hatta tarlası imara açmak zorunda kaldığını belirten Okay Sangün,?Yapısal sorunlar devam ediyor; tarımsal işletmeler küçük, araziler çok parçalı, sulama, örgütlenme, işleme, depolama, pazarlama ve finansman yetersiz, kırsal nüfus yaşlanıyor. Tarım, özellikle girdi fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkileniyor. Gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçiyi zorluyor. Sektör, mazot ve elektrik olmak üzere tarımsal girdilerde daha fazla vergi indirimi ve destek bekliyor.Türk tarımı, AB Ortak Tarım Politikası´na dahil olunduğunda, yağlı tohumlar ve mısır ile et ve süt olumsuz etkilenecek.Kasaplık hayvan ve et ithalatına son vermek istiyorsak üreticileri daha çok desteklenmeli.2B kanunu kapsamındaki tarım arazilerine saptanan rayiç bedellerin yüksekliği konusunda çok yoğun şikâyetler alıyoruz. Bu rayiç bedeller yeniden değerlendirildi. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişin gerçekleştirilemediği ülkemizde,yoğun nufus baskısı nedeniyle, bozulan toprak ? insan dengesi ve buna bağlı yaşanan sorunlar ülkemiz tarımının en önemli yapısal sorunudur.? Dedi.

 

?MEYVE VE SEBZE ÜRETİCİLERİ PERİŞAN  DURUMDA?

AKP hükümetlerinin iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle ihracatta daralma ve girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını, bunun da sebze ve meyve üreticilerinin perişan duruma düşürdüğünü belirterek, ?Fiyatlar yerlerde ama alıcı yok. Ürünler tarlada, meyveler ağaçta kaldı. AKP Hükümeti üreticinin haklı isyanına kulak vermeli. Çıkış yolu içeride de dışarıda da barış ve huzur? dedi.
?ÜRETİCİLERİN SESİNE KULAK VERİLMELİ?
CHP olarak üreticinin her zaman  yanında olduklarını vurgulayan Okay Sangün,  Girdilerin yüksekliği ve fiyatların düşüklüğünden yakınan üreticilerin sesine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Okay Sangün,  ?Girdi maliyetleri giderek artıyor ama ürün fiyatları yerinde sayıyor. Neredeyse son 10 yıldır tablo aynı. Fiyatlar yerlerde. Bu fiyatlara üretici alın terinin karşılığını alamaz. Fiyatlar bu düzeye gerilemesine karşın alıcı yok. Tüccar mal almıyor. Çünkü ihracat yapılamıyor. Ürünler tarlada, meyveler ağaçta kalıyor. Üreticilerimiz ?ekmeyen daha karlı´ diyor.? dedi.

?İÇERİDE  VE DIŞARIDA HUZUR LAZIM?
Üreticilerin borç batağında olduğunu, kredilerini ödeyemediğini kaydeden Okay Sangün,?İhracat kapılarının bir an önce açılması gerekiyor. Dışarıya satamazsak, bu fiyatlar böyle kalır. Türkiye´nin önce dış politikasını düzeltmesi gerekiyor. Büyük Atatürk´ün ?Yurtta barış dünyada barış´ sözü doğru politikadır. Rusya ile özür dilenerek ilişkiler düzeldi ama ihracat kapıları açılmadı. Ortadoğu´da kapılar kapalı. Bir an önce bu kapılar açılmalı. İçeride de barış. Dışarıda da barış. İçeride ve dışarıda huzur. Çare budur? dedi.

?YASAL DESTEKLER NEDEN VERİLMİYOR ??
Hükümetin 14 yıllık iktidar döneminin sonunda, Türkiye´yi saman ve et ithal eden ülke konumuna düşürdükten sonra tarımı hatırladığını ifade eden Okay Sangün,?14 yılda tarımı bitirdiler, şimdi Milli Tarım Projesi açıklıyorlar. Üreticiyi sokağa dökmeden önce neden yapmadınız? Kanunda Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde 1´inin tarım sektörüne destek olarak verilmesi gerektiği yazıyor. Ama verilmiyor. Neden?. Buradan ziraat odalarına da sesleniyorum. Üreticinin hakkını neden aramıyorsunuz?? diye sordu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı