SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MALİ HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İÇEREN KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ    
SİYASET 11.06.2022 08:53:00 519 0

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MALİ HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İÇEREN KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ    

Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklifine göre; Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak.

Personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarı belirlenirken, sağlık kurum ve kuruluşlarının tek tek tahakkukları ya da gelirleri yerine Sağlık Bakanlığının toplam gelirleri ve nakit imkanları esas alınarak personele ek ödeme yapılabilecek. Doktor öğretim üyesi ve başasistanlar, tıpta uzmanlık eğitimi verebilmeleri için uzmanı oldukları alanda fiilen en az 1 yıl çalışacak. 1 Ocak 2029'a kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecek.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Türkiye'de 27 bin aile hekimi bulunduğunu, bunların sadece 3 bininin uzman olduğunu anlattı. 24 bin aile hekiminden uzman olmak isteyenlere fırsat verildiğini belirten Tamer, bu uygulamayı 6 yıl daha uzattıklarını kaydetti. Doktorların maaşlarının artırılmasına yönelik düzenleme yapıldığını söyleyen Tamer, SGK güvencesi olmayan vatandaşların borçlarının 5 bin lira altında olması halinde terkin edileceğini, bunun üzerindeki tutar için de düzenlemeye gidildiğini anlatarak, teklifin diğer maddelerine ilişkin bilgiler de verdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifi desteklediklerini ancak eksiklikleri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, sağlıkta, 38 ülkeden oluşan OECD'de son sıralarda olduğunu belirten Kuşoğlu, sağlık harcamalarının milli gelire oranında Türkiye'nin, OECD'de son, cepten sağlık harcaması oranında ise ön sıralarda yer aldığını ifade etti. Kuşoğlu, Türkiye'nin, OECD içerisinde kişi başına sağlık harcaması tutarı ile kişi başına düşen doktor sayısında da son sıralarda bulunduğunu dile getirdi.

Son dönemde yurt dışına giden hekim sayısının arttığına işaret eden Kuşoğlu, "Bu teklifte, 7 ay sonra enflasyona ve olumsuz diğer gelişmelere rağmen bu kadar düşük artışların olması, Bakanlığın veya iktidarın hiç olmazsa aralık ayında zikredilen rakamları getirmemesi anlaşılır değil. Oradaki rakamların en az iki katına çıkarılması gerekiyor. 'Kamuda para yok.' deniliyorsa, zaten şu anda ek bütçe yapma zorunluluğu da var." diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, hekimler ve sağlık çalışanlarının yoksulluk ya da açlık sınırı altında gelirle yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Teklifin, sağlık sektöründeki birçok kesimi kapsamadığını anlatan İpekyüz, düzenlemeyle hekimin maaşının yükselteceğini ancak eczacı ve hemşirenin maaşının yerinde sayacağını, iktidarın, sağlık sistemini ticarete dönüştürdüğünü ileri sürdü.

İpekyüz, TBMM'nin, sağlık çalışanlarının 7 ay boyunca dile getirdiği taleplerini dikkate alarak bir düzenleme yapması gerektiğine işaret ederek, "Sağlık, etrafından dolaşılacak bir şey değil. Pandemi bunu bize gösterdi. Bütün bunlara rağmen sağlık çalışanları özverili şekilde çalışıyorlar. Heyet oluşturalım, sahaya çıkıp gezelim. Düzenlemede iyileştirme olsa bile bütün sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamıyor." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, teklifin tali komisyonda tıp alanındaki öğretim üyelerinin dile getirdiği görüşleri aktararak, hasta baktığı için "gelir getiren hekim" olarak kabul edilen öğretim üyelerinin yanı sıra laboratuvarda araştırma yapanların da bulunduğunu anımsattı. Sadece hasta bakan hekime ek ödeme yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye'de tıp bilimi bir çıkmaza doğru gidiyor ve bu beni ürkütüyor. Elimizi çabuk tutalım, bilime öncelik verelim." sözlerini sarf etti.

Türkiye'de sağlık sisteminin bir yıl öncesine göre ne durumda olduğunun tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, birçok ilde doktor bulunmadığı için hastaların çevre illere gitmek zorunda kaldığını anlattı. Teklifte, döner sermayelerin merkezi bütçeyle ilişkilendirildiğini de söyleyen Yılmaz, "Aklıma gelen, Sağlık Bakanlığına tahsis edilen bütçenin önemli bir kısmı YİD projelerine aktarılıyor; bunları bütçeden karşılayamıyorlar." ifadelerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, sağlık çalışanlarının gelirleri üzerindeki enflasyon etkisine değinerek, teklifle yapılacak gelir artışının, enflasyonu telafi edeceğini, ilçelerdeki uzman hekim eksikliğinin giderileceğini aktardı.

Sağlık Bakanlığında bir istihdam kargaşası bulunduğunu dile getiren Kalaycı, "Aynı işlerde çalışanlar arasında farklı uygulamalar ortaya çıkarıyor ve çalışma barışını olumsuz etkiliyor. Bu konuda aslında kamu personel rejimiyle ilgili bir reform gerekiyor." diye konuştu.

Yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin genel idare hizmetleri kadrolarına alınmasını öneren Kalaycı, "Sağlık personeli okullarından mezun ebe, acil tıp teknisyeni, anestezi teknisyeni, sağlık memurları ve tıbbi sekreterlerin istihdam sorunu hepimizin karşılaştığı bir konu. Bunların gerek özel gerekse de kamuda istihdam edilmesi için gerekli şartlar sağlanmalı. Vekil ebelere de kadro verilmeli." değerlendirmelerinde bulundu.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, salgın döneminde fedakarca çalışan sağlık emekçilerine şükranlarını sundu, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Sağlık hizmetlerine yönelik eleştirilere değinen Güneş, Türkiye'nin sağlık hizmeti kalitesinin, birçok ülkeden daha yüksek olduğunu kaydetti.

2002 yılından önce sağlık sektöründeki kaliteyi herkesin bildiğini, sağlıkta birçok hak ve imkanın AK Parti iktidarları döneminde sunulduğunu ifade eden Güneş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin çalışmaların bir süredir yürütüldüğünü anlatan Güneş, teklifle, söz konusu kesimin bordrolu maaşının artırılmasının yanı sıra döner sermayeden pay aktarılacağına da işaret etti. AK Parti'li Güneş, teklifle, 7 bin lira olan uzman hekim maaşının 14 bin liraya çıkarılacağını, ayrıca performansa göre döner sermayeden de ödeme alacaklarını bildirdi.

Güneş, "Bu teklif, sağlık sektöründeki çalışanlarımızın ve emekli kardeşlerimizin hepsinin lehine. Belki tam istediklerini verememiş olabiliriz ama Türkiye şartlarında yapılabilecek olanın en iyisini yaptık. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, teklifin, geçen yıl aralıkta bu konuda TBMM Başkanlığına sunulan düzenlemeden çok daha olumlu hükümler içerdiğini söyledi.

Bazı sağlık çalışanlarının yurt dışına gittiklerini anlatan Tamer, "Sağlık Bakanlığından istifa eden hekim sayısı 2019'da 1608 kişi. 2020 başında pandemi başlamış ve istifalar durdurulmuştu. 2021'in son çeyreğinden şu ana kadar 2 bin 574 kişi istifa etti." diye konuştu.

Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının bu düzenlemeden yararlanacağına işaret eden Tamer, "Bu kanunu yurt dışına gidecek ve kamudan istifa edecek arkadaşlarımızı engellemek adına yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Tamer, teklifin mali etkisine ilişkin, "Düzenlemenin bütçeye yükü, uzmanlar için yaklaşık 11 milyar lira, diğerleri için yaklaşık 1 milyar lira olmak üzere 12 milyar lira civarında." dedi.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, teklifin maddelerine ilişkin sivil toplum kuruluşu temsilcilerine söz verdi.

Ankara Aile Hekimliği Derneği İkinci Başkanı Bestami Gündüz, aile hekimliği sisteminin geneline ilişkin görüşlerini anlattı. Komisyon Başkanı Yılmaz'ın, Gündüz'den sadece teklife ilişkin görüşlerini ifade etmesini istemesine, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu tepki gösterdi. Daha sonra AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, üslubu nedeniyle Bekaroğlu'nu uyardı. Bunun üzerine CHP ve AK Partili milletvekilleri arasında laf atmalar yaşandı.

Yılmaz, kendisini eleştiren CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı'ya, komisyon toplantı ve görüşmelerinin, İçtüzüğe uygun olarak yapıldığını vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu'nun, iktidarın sağlık politikalarına ilişkin görüşlerini dile getirdiği sırada MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu tepki gösterdi. Bunun üzerine CHP'li Bekaroğlu ile MHP'li Osmanağaoğlu arasında tartışma yaşandı.

Komisyon Başkanı Yılmaz, görüşmelere ara verdi. Aranın ardından Yılmaz, sivil toplum örgütleri temsilcilerinden süreyi verimli kullanarak düzenlemeye katkı sunmalarını beklediklerini kaydetti.

Deniz Erdoğdu teklife ilişkin, "Tüm hekimler hayal kırıklığı yaşadı. Aralıktaki yasa teklifinden çok geride. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz." sözlerini sarf etti.

Komisyonda, AK Parti, MHP ve CHP milletvekillerinin "evet" oyu kullandığı teklife göre, 1 Ocak 2029'a kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecek.

Tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara, 26.000 gösterge rakamının, uzman olmayanlara 20.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacak.

Her bir sağlık tesisinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri oluşturulacak.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, disiplin durumu, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar dikkate alınmak suretiyle ek ödemenin oranı Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Teklifle, personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarları da belirleniyor.

Sağlık Bakanlığı bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki döner sermaye gelirleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan elde edilen tüm kaynaklar ile diğer nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilecek.

Bakanlık döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşviki, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkanlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi; eğitim, araştırma, geliştirme faaliyetlerinin ve bakanlık taşra teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 6'sını geçmemek üzere, bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktaracak.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına atanan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 410'u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine yüzde 335'i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise yüzde 265'i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın, merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme yapılacak.

İl sağlık müdürlüğünün ve hastanelerin sözleşmeli pozisyonlarında istihdam edilen tabipler ile bakanlık veya bağlı kuruluşlarının kadrosunda tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık mevzuatına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yaptırılanlar için de bu hüküm uygulanacak.

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerince, sağlık sigortasından yararlanamayanlara sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'si, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde defaten veya taksitle ödenirse geri kalan kısmı ferileriyle (asıl alacağa olan eklentiler) birlikte silinecek.

Komisyonda kabul edilen önergeyle, bu maddedeki tutarlar 5 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Buna göre, söz konusu alacak tutarı 10 bin lira ve altındaysa tamamı resen, alacak tutarının yarısının 10 bin liranın altında olması halinde 10 bin lira terkin edilerek, bakiye kısım tahsil edilecek.

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişikle, üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemelerinin de merkezi yönetim bütçesinden karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile paralel düzenleme yapılması öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak. Personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarı belirlenirken, sağlık kurum ve kuruluşlarının tek tek tahakkukları ya da gelirleri yerine Sağlık Bakanlığının toplam gelirleri ve nakit imkanları esas alınarak personele ek ödeme yapılabilecek.

Teklifle, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı aldıkları ilave ücretler için belirlenen tavan yükseltilecek.

Adli Tıp Kurumu personelinin sabit ek ödemeleri de merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak.

Teklifle, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman, tabip, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına yapılacak ilk defa veya yeniden atamalara ve kuraya ilişkin şartlar da düzenleniyor. Kura ve bunların Sağlık Bakanlığındaki atamalarına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini, ilgili dalda tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, eğitim görevlisi ve başasistanlar verecek. Doktor öğretim üyesi ve başasistanların tıpta uzmanlık eğitimi verebilmeleri için uzmanı oldukları alanda fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şart olacak.

Teklif, Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da değişiklik yapıyor. Buna göre, ilgili kanun kapsamında devlet hizmeti yükümlülüğünü yapan personel, bulundukları ilde ilgili kanuna tabi sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışabilecek.

Pozisyon yetersizliği sebebiyle sözleşmeli personel istihdamında güçlük yaşandığında, bu güçlüğü aşmak üzere pozisyon sayısı artırılacak.

Eğitim aile sağlığı merkezi veya eğitim aile hekimliği birimlerinde görev yapan öğretim üyeleri ve eğitim görevlilerine asıl kurumlarında da ödeme yapılacak.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu