“Sağlık çalışanları Bayram ikramiyesini hak ediyor”
SAĞLIK 7.04.2023 12:26:00 1281 0

“Sağlık çalışanları Bayram ikramiyesini hak ediyor”

Taşkın; Bayram ikramiyesinin her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir ya da aylık alanlara ödenen para olduğuna dikkat çekerken, Bayram ikramiyesi alanların kapsamının genişletildiğine dikkat çekti.

Ramazan Bayramı yaklaşırken, sağlık çalışanlarına Bayram ikramiyesi verilmesi gündeme geldi. 

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın tarafından gündeme getirilen Bayram ikramiyesinin gerekçesi sadece yüksek enflasyon nedeniyle düşen satın alma gücü değil, aynı zamanda her türlü olağanüstü durumlarda milletin yanında ön safta yer alan, toplum sağlığını korumak için gece gündüz özverili bir şekilde çalışan, salgın döneminde virüsle mücadele eden, kendi sağlığını hiçe sayarak canla başla görev yapan sağlık çalışanlarının ayırt edilmeksizin ekonomik olarak güçlendirilerek moral ve motivasyon kazandırılması olarak belirtiliyor. 

Taşkın; Bayram ikramiyesinin her yıl Kurban ve Ramazan Bayramlarından önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir ya da aylık alanlara ödenen para olduğuna dikkat çekerken, Bayram ikramiyesi alanların kapsamının genişletildiğine vurgu yaptı. İkramiyeden; dul ve yetim aylığı alanlar, iş göremezlik geliri alanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerinin yararlandığını belirten Taşkın, şunları söyledi: 

“Devlet tarafından yılda iki defa verilen Bayram ikramiyelerinden emekliler ile diğer herkes yararlanırken sadece memurların yararlanmaması düşündürücüdür! EYT emeklileri bile Bayram ikramiyesinden yararlanabiliyor. En düşük maaş alan emekliye maaş zammı yapılabiliyor. Ama söz konusu memur olduğu zaman tüm imkânlar mümkün olduğunca kısıtlanıyor! Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen, zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan memurun ekonomik olarak rahat nefes almasını sağlamak gerekiyor. Özellikle sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunun yüksek tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle hükümete çağrı yapıyorum; sağlık teşkilatlarında çalışanlara unvan ve kadro ayrımı yapılmaksınız 2.000 lira Bayram ikramiyesi verilmesini istiyoruz. Üstelik genel bütçeye dokunmadan ikramiye verilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca ayrıca bir düzenlemeye gerek kalmadan Sağlık Bakanlığının yayınlayacağı bir genelge ile döner sermayeden ödeme yapılabilir. 

Hatırlatmak istiyorum ki sosyal devlet anlayışının önemli göstergelerinden biri de çalışanların refahını ve huzurunu sağlayarak hayat seviyesini yükseltmek,  ekonomik ve sosyal engelleri kaldırarak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır. Bu husus Anayasa’nın 5’nci maddesi ile güvence altına alınmıştır. 49’ncu madde de ise “…Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek…” ile mükelleftir. Bunun içinde sağlık çalışanları gibi hayati önem taşıyan görevlerde hizmet verenlerin teşvik edilmesi amacıyla Bayram ikramiyesi verilmesi gereklidir. Nitekim Anayasa’nın 55’nci maddesine göre “…Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır…” Bu nedenlerle ülkemizin geçim şartları ve yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünün hızla düşmesi de dikkate alınarak sağlık çalışanlarının ekonomik durumu incelenmeli ve Bayram ikramiyesi amasız, lakinsiz, fakatsız, bu bayram öncesinde verilmelidir.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı