SABİM ÜYESİ HEKİMLER İŞİ BIRAKTI
2.08.2023 00:23:00 213 0

SABİM ÜYESİ HEKİMLER İŞİ BIRAKTI

SABİM ÜYESİ HEKİMLER İŞİ BIRAKTI

 

Aile hekimleri 1 Ağustos 2023 itibariyle nitelikli sağlık hizmeti için Bakanlığına seslerini duyurabilmek amacıyla iki günlük iş bırakma eylemine başladı. 19 Sendika 2 Aile Hekimliği Federasyonu olmak üzere toplam 21 STK’nın birleşimiyle kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) sağlık çalışanlarının haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. SABİM üyesi olan aile hekimleri ve çalışanları adına Mersin Toros Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk Sekreteri Uz. Dr. Çağlar Özen, eylem öncesinde bakanlığın kendilerine eylemden vazgeçirmek için bir mektup gönderdiğini ancak samimi bulmadıkları mektubun gerçekçi olmayan vaatlerle dolu olduğunu açıkladı.

“Yama işi yeni bir yönetmeliğimiz oldu”

Eylemden 2 gün önce, ‘manidar’ bir şekilde aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını anlatan Uz. Dr. Çağlar Özen “Eskiden ceza yönetmeliği dediğimiz ve Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak hukuk yoluyla yok hükmüne getirip hiç ettiğimiz yönetmelik yerine moda akımına uyar gibi yama işi, yeni bir yönetmeliğimiz oldu. Bu son moda yönetmelik bizi çok güldürdü. Zira bambaşka bir kanun olan aile hekimliği kanununu yine bambaşka bir kanun olan 657 DMK’nun disiplin hükümleriyle yamamaya çalışmışlar. Akıllara zarar!” diye konuştu.

Bu haliyle bu yamanın dikiş tutmayacağı uyarısında bulunan Uz. Dr. Çağlar Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kumaş elbiseye kâğıt yama yapılmaz. Elma ve armut gibi. Alt alta konup toplanmaz. Bu yamayı söker atarız. Daha doğrusu hukuk bu yamaya izin vermez. Yıllardır anlatıyoruz anlamıyorsunuz. Kötüyü daha kötüyle değiştirerek karşılık veriyorsunuz. Sanıyoruz yetkililerde hem niyet kötü, hem de iş bilmiyorlar, liyakat kötü. Öyle olmasa dün çoğumuza iş bırakırsanız cezalandırılırsınız diyen mesajlar ve resmî yazılar gönderip sendikal faaliyeti engellemeye çalışmaz bizleri tehditle baskı altına alıp korkutup yıldırmaya çalışmazdınız. Peki dün akşam saatlerinde bizlere gönderdiğiniz mektuba ne demeli?

Hekimlerden Bakan’ın mektubuna eleştirel cevap!

Okuyan önce sanır ki ortamımız dikensiz gül bahçesi. Şiddeti çözdük demişsiniz. Daha birkaç gün önce hastanelerde silahlı baskınlar, hekimlere silahlı saldırılar olmadı mı? İtibar demişsiniz. Daha birkaç ay önce bir vatandaş medyada biz artık doktor dövebiliyoruz diye övünmedi mi? İtibarımızı getirdiğiniz nokta bu. Eserinizi görün. Gelirimizi çok arttırmışsınız. Biz niye fark etmedik? Aldığımız para miktarını değil o parayla geçen yıllara göre kıyaslamalı alım gücümüzü konuşalım isterseniz. Emekliliğe yansıyan tek ödeme demişiz, destekten teşvikten 1000 parçaya bölünmüş, olmadık şartlara bağlayarak vermemek için fırsat kolladığınız bir paradan söz ediyorsunuz…”

“Samimi olsanız kanun maddesini değiştirirdiniz!”

Birlik ve  Dayanışma Sendikası Genel Hukuk Sekreteri Uz. Dr. Çağlar Özen, Bakanlığın gönderdiği mektuptaki tek somut gerçeğin sağlık çalışanlarının teşvik ödemelerinin tavana takıldığı için gülünç bir noktada olduğunun kabul edilmesi olduğunu belirterek “Madem öyle eylemi kırmaya yönelik mektup yazacağınıza neden değiştiremediniz Aile Sağlığı çalışanları ile ilgili kanun maddesini? Neden çıkarmadınız oradaki 1.5 sayısını? Örneğin en azından 3 ‘e? Sayısız torba yasalardan birine bakardı. Samimi olduğunuzu düşünmüyoruz. Yanlış algı yaratma çabanız boşuna” diye konuştu.

“Henüz sokakta değiliz”

Mektupta Bakanlığın sağlık çalışanlarının eylemine sokak yoluyla deyip hoş karşılamayacağını belirttiğini anlatan Dr, Özen “Biz demokratik ülkelerde insanların derdini dile getirdiği ve yasal sayılan sokaklarda değiliz henüz sayın bakan. Demokratik hak mücadelemiz için alanlarda basın açıklaması yapıyoruz” uyarısında bulundu.

Aile hekimleri olarak sağlık sektörünün yamalı bohçalarla yönetilemeyeceğine inandığını belirten Dr Özen, “Bizi boş vaatlerle dolu mektuplarla kandıramaz, onurlu hak mücadelemizi aşağılayamaz, kelimelerin arasına sıkıştırdığınız tehditlerle korkutamazsınız. İnsanlık ve meslek onurumuz için, insanca yaşamak ve insanca çalışmak için mücadelemiz devam edecek” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı