Rusya’nın İdlib
DÜNYA 8.11.2022 09:02:00 464 0

Rusya’nın İdlib'e Hava Saldırısında 9 sivil öldü

Rus jetlerinin Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti yakınlarındaki kampları bombaladığı bildirildi. Görgü tanıkları ve kurtarma ekipleri, muhaliflerin elindeki son kaleye yapılan saldırılarda dokuz sivilin öldüğünü söylediler.

Görgü tanıkları, Suriye ordusuna ait topçu birliklerinin desteğiyle yüksek irtifada uçan savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki kampların yakınındaki ormanlık alana bomba yağdırdığını söyledi.

İsyancı grupların saklandıkları yerleri hedef aldığını söyleyen ve sivillere saldırdığını reddeden Rusya'dan ya da Suriye ordusundaki müttefiklerinden hemen bir açıklama gelmedi.

Muhalefetin sivil savunma ekipleri, kamplara düzenlenen saldırılarda ölenler arasında üç çocuk ve bir kadının bulunduğunu, 70'ten fazla kişinin yaralandığını ve sahra hastanelerine kaldırıldığını kaydetti.

Reuters haber ajansının konuştuğu Beyaz Miğferler’den kurtarma görevlisi Seraj İbrahim, "Burada askeri üsler, depolar ya da isyancı kışlaları yok. Sadece siviller var" dedi. Suriye Sivil Savunma olarak bilinen Beyaz Miğferler, Batı’nın da desteklediği bir kuruluş.

Türkiye sınırı boyunca muhaliflerin elinde bulunan yoğun nüfuslu kuzeybatı bölgesinin nüfusu 4 milyonun üzerinde. Nüfusun çoğu, isyancıların ele geçirdiği toprakları geri alan Rusya önderliğindeki operasyonlar nedeniyle bu bölgeye sürüldü.

Muhalif kaynaklar, cihatçı Heyet Tahrir el Şam örgütü liderliğindeki silahlı gruplardan oluşan bir koalisyon ile Türkiye destekli ana akım isyancıların liderliğindeki bir başka koalisyonun bölgedeki birkaç önemli Suriye ordusu karakoluna saldırarak misilleme yaptığını söyledi.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre ise Suriye hava kuvvetleri, silahlı isyancıların daha önceki saldırılarına karşılık ülkenin kuzeybatısında bir insansız hava aracı tesisini ve bir militan eğitim kampını vurdu. Suriye devlet medyası herhangi bir çatışma haberi vermedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, İdlib bölgesinde faaliyet gösteren ve terörist olarak tanımladığı isyancıların, insansız intihar uçaklarını kullanarak Lazkiye'deki ana Rus hava üssü Hmeymim'e bir saldırı planladıkları istihbaratına sahip olduğunu söylemişti.

Rus jetleri geçen ay kuzeybatıda rakip isyancı güçler arasında yaşanan çatışmaların ardından Heyet Tahrir el Şam'ın kontrolu altındaki bölgeleri vurarak, bu yılın başından beri nispeten durma noktasına gelen saldırıları yeniden başlattı.

Bölge, Suriye ordusunun ileri karakollarından cephe hatlarına yönelik düzensiz bombardımanlarla vuruldu. İsyancılar da kendi kontrolları altındaki bölgeleri bombaladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın güçlerini destekleyen Rusya ile muhalif grupları destekleyen Türkiye arasında yaklaşık üç yıl önce varılan anlaşma, çatışmaları sona erdirmişti.

Esat, Rusya ve İran'ın da yardımıyla 10 yıldan uzun süren savaşın gidişatını değiştirdi ve isyancılara kaybettiği toprakların çoğunu geri aldı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu