Rusya, Ukrayna
DÜNYA 27.02.2022 11:01:00 684 0

Rusya, Ukrayna'da akaryakıt tesisleri ve havaalanlarını vuruyor

Ukrayna’da beklemediği direnişle karşılaşan Rusya, bu ülkedeki askeri müdahalesinin ikinci aşamasına geçti

Rusya son saldırılarında Ukrayna’ya ait havaalanları, uçak pistleri ve akaryakıt depolarını vurdu.

ABD ve Avrupa Birliği buna karşılık Rus ordusunun ezici üstünlüğüyle karşı karşıya olan Ukrayna’ya silah yardımı yapma kararı aldı ve Rusya’yı uluslararası havaleleri idare eden SWIFT sisteminden dışlama kararı aldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev dışındaki bazı bölgelerde meydana gelen patlamalar, sabaha karşı kentte gökyüzünü aydınlattı. Birçok Kievli, olası saldırılara karşı yeraltı otoparkları ya da metro istasyonlarında sabahlıyor. Bazılarıysa evlerinden çıkmamayı tercih etti.

Çatışmaların yoğun olduğu Vasylskiv’de belediye başkanı, bir hava üssü yakınındaki akaryakıt deposunun vurulduğunu açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de bir başka patlamanın Juliani havaalanında meydana geldiğini bildirdi.

Zelenski’nin ofisi, Rus ordusunun Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da bir doğal gaz boru hattını vurduğunu da duyurmuş, dumandan yayılan zehirli gazdan korunmaları amacıyla halka kapı ve pencerelerini sıkı sıkıya kapatmaları çağrısında bulunmuştu. Volodimir Zelenski, “Ülkemizi özgürlüğe kavuşturmak için gerektiği kadar savaşacağız” şeklinde konuştu.

Ukrayna’da sokağa çıkma yasağı ikinci gününü doldururken çok sayıda kişi olası bombardımandan korunmak için metro istasyonlarına sığındı. Yaklaşık 150 bin kadar Ukraynalı da başta Polonya ve Moldova olmak üzere diğer komşu ülkelere geçti. Birleşmiş Milletler, sığınmacı sayısının 4 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yla ilgili nihai planları bilinmese de Batılı yetkililer, Putin’in Ukrayna’daki hükümeti devirmeye çalıştığını, Kiev’de bir kukla yönetim kurmaya çalıştığını ve Soğuk Savaş döneminde Moskova’nın nüfuzunu güçlendirmek amacıyla sınırları yeniden şekillendirmeyi planladığını düşünüyor.

Ukrayna’nın direnişine destek veren Washington, bu ülkeye tanksavar silahları, kurşun geçirmez teçhizat ve diğer silahları içeren 350 milyon dolarlık ek yardım sözü verdi.

ABD, AB ve İngiltere, belirli Rus bankalarını uluslararası havale sistemi SWIFT’ten çıkarma kararı aldı. Dünya genelinde 11 bin banka ve mali kuruluşun üye olduğu SWIFT’ten çıkarılması, Moskova’ya yönelik en ağır yaptırım oldu. Karar çerçevesinde Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası faaliyetleri de sınırlandırılacak.

ABD’nin ünlü teknoloji yatırımcısı Elon Musk, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı’ndan gelen talep çerçevesinde şirketine bağlı Starlink uydu sistemi üzerinden bu ülkeye internet hizmeti vermeye başladı ve yeni uyduların da hızla faaliyete gireceğini bildirdi.

Rus askeri güçlerinin Ukrayna’da ne kadar alanı ele geçirdiği ya da Ukraynalı direnişçilerin Rus ilerlemesini ne kadar kestiği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, bu yavaşlamayı “geçici” olarak nitelerken bunu “Ukrayna’daki güçlü direnişe ve akut lojistik sıkıntılara” bağladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Rusya’nın muharip kuvvetlerinin yarıdan fazlasının Ukrayna sınırında konuşlandırıldığını ve bu ülkeye girdiğini, Moskova’nın da Ukrayna içindeki bu güçlere yakıt ve lojistik desteği arttırmak durumunda kaldığını belirtti.(Kaynak WOA)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı