Rusya, Sırplar
DÜNYA 1.06.2023 08:14:00 881 0

Rusya, Sırplar'ı destekliyor

“Sırbistan ve Sırplar'ı koşulsuz olarak destekliyoruz. Kosova'daki Sırplar'ın tüm yasal hak ve çıkarlarının korunması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Peskov, “kışkırtıcı eylemlere” imkan verilmemesi gerektiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kosova'daki Sırp nüfusu desteklediğini, Kosova'daki Sırplar'ın yasal hak ve çıkarlarının korunması gerektiğine inandığını kaydetti.

Peskov, Moskova'nın, Kosova'nın nüfusun çoğunluğunu Sırplar'ın oluşturduğu kuzeyinde etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesinden bu yana tırmanan gerginlikleri kaygıyla izlediğini belirtti.

“Sırbistan ve Sırplar'ı koşulsuz olarak destekliyoruz. Kosova'daki Sırplar'ın tüm yasal hak ve çıkarlarının korunması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Peskov, “kışkırtıcı eylemlere” imkan verilmemesi gerektiğinisöyledi.

NATO askerleri Kosova'da alarmda Sırplar iki aracı tahrip etti
Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, Nisan ayında yapılan yerel seçimlere katılmayı reddetmiş ve Sırp çoğunluğun bulunduğu dört bölgenin belediye başkanları, sadece yüzde 3,5'lik sandığa katılım oranıyla Arnavut adaylar olmuştu.

NATO'dan dün yapılan açıklamada, Sırplar'ın etnik Arnavut belediye başkanlarını protesto ettiği eylemlerin sürdüğü bu dönemde Kosova'ya, 700 ilave asker gönderileceği ve yeni bir taburun teyakkuza geçirileceği bildirildi. NATO'nun şu anda Kosova'da 4 bin civarında askeri bulunuyor.

Bugün NATO bünyesindeki Polonyalı askerler, İzvacan'daki belediye sarayı önünde nöbet tutarken belediye sarayını çevreleyen dikenli tellerin arkasındaki göstericiler, alkışlar ve ıslıklar arasında büyük bir Sırbistan bayrağı açtı.

Kosova'nın kuzeyindeki bir başka kasaba olan Leposavic'in etnik Arnavut belediye başkanı, Pazartesi günü Sırp göstericilerin eylemleri sırasında belediye binasına giriş yapmıştı. Konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bırakan Belediye Başkanı'nın bugün halen binada olduğu bildirildi.

Leposavic'te yaşayan Dragan isimli Sırp, Reuters'a, “Hukuki olarak seçimle işbaşına gelmiş olsalar da seçilmelerini meşru olarak kabul etmiyoruz. Uluslararası toplumun istediğini istiyoruz, buradan barış içinde uzaklaştırılmalarını” şeklinde konuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ordunun muharebe hazırlık seviyesini en üst düzeye çıkardı ve tüm birimlerin sınıra yaklaşması talimatı verdi.

Kosova'ya kınama

Sırbistan'la gerginlikleri tırmandırdığı gerekçesiyle Kosova'yı eleştiren Amerika ve müttefikleri, Kosova'nın etnik Sırplar'ın çoğunlukta olduğu bölgelere, Arnavut belediye başkanlarını göreve getirmenin, sorunlu ikili ilişkileri iyileştirme çabalarına zarar verdiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bugün bu görüşü yineledi ve çalkantıların “etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasından bu yana hızla arttığını” söyledi.

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da konuşan Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kosova ve Sırbistan liderleriyle bu haftanın ilerleyen günlerinde konuyu ele almayı umduğunu kaydetti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise bugünkü açıklamasında kuzeydeki protestoların arkasında, Kosova'yı istikrarsızlaştırmaya çalışan Belgrad'ın olduğunu, dile getirdi.

Sırp tenisçi Novak Djokovic'e disiplin soruşturması talebi

Öte yandan Kosovalı Olimpiyat yetkilileri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden, Sırp tenis yıldızı Novak Djokovic'e karşı disiplin soruşturması açması çağrısında bulundu. Kosovalı yetkililer, Djokovic’i halen devam eden Fransa Açık Tenis Turnuvası sırasında siyasi tansiyonu yükseltmekle suçladı.

Djokovic, Pazar günü babasının memleketi olan İzveçan'daki çatışmalarda, NATO askerleri ve Sırp göstericilerin yaralanmasından bir gün sonra, Pazartesi günü, bir kamera objektifine “Kosova Sırbistan'ın kalbidir” ifadesini yazmıştı.

Kosova Tenis Federasyonu Başkanı Jeton Hadergjonaj, şiddet karşıtı mesaj vermesine rağmen Djokovic'in Kosova'ya ilişkin “Sırbistan'ın kalbi” ifadesinin Sırbistan'la Kosova arasındaki gerginliği tırmandırabileceğini vurguladı.

Sırbistan ve müttefiki Rusya, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Moskova, Kosova'nın Birleşmiş Milletler üyeliğini engellerken Belgrad, Kosova'yı hala kendi toprağı olarak kabul ediyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı