RUS MUHALEFET LİDERİNE YAKA PAÇA GÖZALTI
DÜNYA 6.05.2018 11:22:30 479 0

RUS MUHALEFET LİDERİNE YAKA PAÇA GÖZALTI

Rusya´nın en tanınmış muhalefet lideri, polis aracına kollarından ve bacaklarından tutularak yaka paça sürüklendi. Alexei Navalny´nin gözaltına alınması sırasında göstericiler ?Putinsiz Rusya? ve ?Kahrolsun Çar? diye slogan attı.

Rusya´nın önde gelen muhalefet liderlerinden Aleksei Navalny, Moskova´da bir gösteri sırasında yüzlerce destekçisiyle birlikte gözaltına alındı. Rusya´da yaklaşık 90 kadar kentte, dördüncü kez cumhurbaşkanlığı yemini edecek olan Vladimir Putin protesto edildi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre  Navalny, Moskova kent merkezindeki gösteri alanına varışından dakikalar sonra, siyasi müttefiki Nikolai Lyaskin´le birlikte gözaltına alındı. Gösteriler sırasında polisin 350´yi aşkın kişinin gözaltına alındığını bildiriyor. Rus yetkililer gözaltılara gerekçe olarak protesto eylemlerinin izinsiz olmasını gösteriyor.

Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmesi yasaklanan Aleksei Navalny, Puşkinskaya Meydanı´ndaki gösterilere gelmeden polisin kendisini tutuklamasını önlemek amacıyla gizli bir yerde bekledi. Rusya´nın en tanınmış muhalefet lideri, polis aracına kollarından ve bacaklarından tutularak yaka paça sürüklendi. Navalny´nin gözaltına alınması sırasında göstericiler ?Putinsiz Rusya? ve ?Kahrolsun Çar? diye slogan attı. 

Milliyetçi bir gençlik örgütünün topladığı karşıt görüşlü göstericiler, Navalny destekçilerinin Puşkinskaya Meydanı´na girmesine engel olmaya çalıştı.

Gözlemciler Rusya´da Putin karşıtı gösterilerin 2012 yılına oranla daha az etkili olduğu kanısında. Ayrıca Kremlin de Putin´in yemin törenini öncekilere göre daha düşük profilli tutmaya çalışacak. Pazaresi günü yapılacak tören Kremlin Sarayı dışına taşırılmayacak.

Navalny son bir haftadır destekçilerini internet üzerinden gösteriye çağırmıştı. Muhalefet lideri yaptığı çağrıda, ?Eğer Putin´in çarımız olduğunu düşünmüyorsanız, oturduğunuz kentlerde sokaklara dökülün. Dolandırıcılar, ve hırsızlardan oluşan yetkilerimizi, Putin´e oy vermeyen milyonlarca vatandaşımıza hesap vermeye

Moskova´ya 1500 kilometre uzaklıktaki Ural Dağları´nda bulunan Yekaterinburg kentinde Putin karşıtı gösterilere yaklaşık bin kişi düzeyinde katılım oldu. Ayrıca Sibirya´daki diğer kentlerde de küçük çaplı gösteriler oldu. 

Putin son cumhurbaşkanlığı seçimlerini, zayıf rakipleri karşısında zorlanmadan yüzde 77 oyla kazanmıştı. Sovyetler Birliği´nin yıkılmasından bu yana bu bir Rus liderin elde ettiği en yüksek farklı seçim oranı oldu. Kremlin, bu oranın Putin´in ?ulusun babası? olarak görüldüğünün ve kendisine yönetim için net yetki verildiğinin kanıtı olarak görüyor.

Ancak muhalefet, seçimlere hile karıştırıldığını savunuyor. Oy sandıklarının yasadışı bir şekilde oy pusulalarıyla doldurulduğu videoların da ortaya çıktığı seçim uluslararası gözlemciler tarafından da eleştirildi. Rus yetkililer seçim ihlallerinin kayda değer olmadığını savunuyor.

Rus polisi, bugünkü gösterilerin önünü kesmek için dün de Navalny destekçilerinin evlerine baskınlar düzenledi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı