SİYASET 3.08.2023 10:44:00 389 0

"Rekabet Kurumu’ndan 122 teşebbüse 1 milyar 958 milyon TL ceza…"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Ticaret Bakanı Ömer Bolat yanıt verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, rekabet Kurumu tarafından ticari işletmelere verilen cezalarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla Rekabet Kurumu tarafından 2022 ve 2023 yılında idari para cezası uygulanan şirket sayısı ve bu şirketlere uygulanan idari para cezası tutarı ne kadardır? 

2022 ve 2023 yıllarında belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri gibi hukuka aykırı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen şirket sayısı kaçtır? 

Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması gibi hukuka aykırı bir tutum sergileyen teşebbüs sayısı 2022 ve 2023 yıllarında kaçtır?” 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Rekabet Kurumu tarafından 2022 yılında 29 soruşturma tamamlandığını, bunlardan 23’ünde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerinin ihlali gerekçesi ile idari para cezası verildiğini açıkladı. 

Bakan Bolat, ayrıca soruşturma dosyası bütünüyle kapanmamış olmasına karşın, sunulan uzlaşma metinleri neticesinde 20 teşebbüs bakımından soruşturmalarınsonlandırılarak bu teşebbüslere Kanun’un 4. ve 6. Maddelerinin ihlali gerekçesi ile idari para cezaları verildiğini belirtti.

GEÇEN YIL KESİLEN CEZA MİKTARI 

1 MİLYAR  731 MİLYON TL OLDU  

Söz konusu 23 soruşturma ve 20 uzlaşma kararı kapsamında Kanun’un 4. maddesinin ihlali nedeniyle 79 teşebbüs, 6. maddesinin ihlali nedeniyle 3 teşebbüs olmak üzere ceza verilen teşebbüs sayısının 82 olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu teşebbüslere esastan verilen toplam ceza tutarının ise 1 Milyar 731 milyon 940 bin 315,44 TL olduğunu açıkladı. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 11.07.2023 tarihi itibarıyla 18 soruşturmanın tamamlandığını, bunlardan 14’ünde 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlali gerekçesi ile idari para cezası verildiğini bildirdi. 

2023 YILININ İLK 7 AYINDA

44 TEŞEBBÜSE CEZA KESİLDİ

Soruşturma dosyası bütünüyle kapanmamış olmasına karşın, sunulan uzlaşma metinleri neticesinde 21 teşebbüs bakımından soruşturmaların sonlandırıldığını açıklayan Bakan Bolat, bu teşebbüslere 4. maddenin ihlali gerekçesi ile idari para cezaları verildiğini belirtti. 

Bakan Bolat, “Söz konusu 18 soruşturma ve 21 uzlaşma kararı kapsamında ceza verilen teşebbüs sayısı 44’tür. Bu teşebbüslere esastan verilen toplam ceza tutarı ise 226 milyon 20 bin 926,21 TL’dir” dedi. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın denetimlerinde önceliklediği alanlara ayrıca bakmak gerekir. Piyasada oluşan pazar, rekabet, fiyat gibi unsurlar dikkate alındığında ortaya çıkan veriler düşük kalmaktadır. Gözle görülen ve çok sayıda kişinin yaşadığı olumsuzlukları şikayet ve aralıklı denetimlerle düzenli kılınması olası değildir. Caydırıcı ve etkili önlemler gerekli ve şarttır.” diye konuştu.

 (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı