Putin, anlaşmaları imzaladı
DÜNYA 30.09.2022 16:45:00 504 0

Putin, anlaşmaları imzaladı

Putin, Kremlin’de düzenlenen törende, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasını içeren anlaşmaları imzaladı.

Putin: "Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya'dakiler sonsuza dek vatandaşımız olacaklar"


   
Ukrayna'daki 4 bölgenin Rusya'ya katılım referandumlarının ardından Kremlin'de düzenlenen törende konuşan Putin referandum sonuçlarını tartışmayacaklarını söyledi.

Ukrayna'daki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya’nın Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törenle imzalandı.

Tören, Putin’in dün gece imzaladığı bir kararname ile Rusya’nın Herson ve Zaporijya’yı bağımsız bölgeler olarak tanımasını izliyor. Rusya, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığınıysa şubat ayı sonunda tanıdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törendeki konuşmasında, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye halklarının düzenlenen referandumlarda "seçimlerini açık bir biçimde yaptıklarını" söyledi ve her dört bölgenin birden Rusya’ya bağlanmasını içeren anlaşmaların imzalanacağını açıkladı.

Sputnik'in haberine göre Putin, Rusya’ya dört yeni bölgenin eklenmesine ilişkin anayasal düzenlemelerin Rus parlamentosu tarafından destekleneceğine de emin olduğunu söyleyerek, “Zira milyonlarca insanın iradesi söz konusu” dedi.

Putin ülkesinin topraklarına dört yeni bölgenin eklenecek olmasına ilişkin, “Eşit haklarla yaşamak ve kendi geleceklerini tayin etmek, bu insanların Birleşmiş Milletler Şartı’nda da yazılı olan haklarıdır” ifadesini kullandı.

'Sonsuza dek bizim vatandaşlarımız olacaklar'
Putin konuşmasında, Ukrayna hükümeti ve Batı’ya seslenerek, “Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinde yaşayan insanlar sonsuza dek bizim vatandaşlarımız olacaklar” dedi.

Kiev'e müzakereye dönme çağrısı
Ayrıca Putin, “Kiev rejimine askeri faaliyetlerini derhal durdurma ve müzakere masasına dönme çağrısını yapıyorum” diye konuştu.

'Seçim yapılmıştır ve tartışmayacağız'
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı, “Batı, Rusya’yı özgür bir ülke olarak değil, kolonisi olarak görmek istiyor. Rusya, Batı’ya gerekli değil ancak bizler için gerekli” ifadelerini kullandı.

Putin, "Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson halklarının seçimlerini tartışmayacağız. Seçim yapılmıştır ve Rusya onlara ihanet etmeyecek" değerlendirmesini yaptı.

Putin "Batı kasıtlı olarak etnik grupları ortadan kaldırdı, onları uyuşturucuya bağımlı hale getirdi. Rusya, Batı’nın çifte standartları hatta üçlü standartlarıyla belirlediği kurallara göre yaşamayacak" diye konuştu.

Küresel gıda krizine değinen Putin, "Ukrayna’dan çıkarılan ekmek (tahıl) Avrupa’ya gidiyor, bunun sadece yüzde 5’i yoksul ülkelere gidiyor. Bu, bir sahtekarlık ve kandırmacadır" dedi.

Putin, Ukrayna’da yaşananlara ilişkin olarak “Batı’nın yönetim çevreleri maskelerini çıkarıp içlerindeki gerçeği ortaya koydu. Batı geçmişten beri Rusya’yı zayıf düşürmenin ve yok etmenin yollarını arıyor. Rusya gibi büyük bir ülkenin oluşu, bir hayalet yakalarını bırakmıyor. Batı, zorbalık politikalarını sürdürerek neo-kolonici sistemini korumak adına her şeyi yapıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kuzey Akım açıklaması
Bu hafta Kuzey Akım 1 ve 2 doğalgaz boru hatlarını hedef alan sabotajları değerlendiren Putin "Batı'ya yaptırımlar yetmedi, Baltık Denizi'nin tabanından geçen Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarında patlamalar düzenleyerek sabotaja giriştiler" diye konuştu.

Anlaşmalar imzalandı
Putin, Kremlin’de düzenlenen törende, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasını içeren anlaşmaları imzaladı.

Putin'in ardından anlaşmalar, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik, Zaporojye Bölgesi lideri Yevgeniy Balitskiy ve Herson Bölgesi lideri Vladimir Saldo tarafından imzalandı.

Referandum sonuçları
Dört bölgede düzenlenen referandumlarda, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) yüzde 99,23, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde (LHC) yüzde 98,42, Herson’da yüzde 87,05 ve Zaporijya'da yüzde 93,11 ile Rusya’ya bağlanmaktan yana kullanıldığı açıklanmıştı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli