PROF.DR. İBRAHİM Ö. KABOĞLU, ?KİŞİ PARTİ DEVLETİ YARATILMAK İSTENİYOR?
SİYASET 8.02.2017 17:45:14 570 0

PROF.DR. İBRAHİM Ö. KABOĞLU, ?KİŞİ PARTİ DEVLETİ YARATILMAK İSTENİYOR?

686 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kamu görevinden men edilen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı eski Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, ?Getirilmek istenen anayasa değişikliğinde karşılaştırma tuzağına düşmeyelim

EYYÜP ALTUN

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı eski Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Osmanlı´dan bu yana kamu ve devlet arasında devam eden kırıklıkların, kopmaların yaşandığını belirterek,?Ama bu anayasa metni geçerse tarihimizde en büyük kırıklığı yaşar? dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu´nda Adana Akademik Meslek Odaları Birliği´nin (ADAMOB) düzenlediği ve Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk´un yönettiği  ?OHAL ve KHK´lar Gölgesinde Anayasa Değişikliği? konulu panel gerçekleştirildi.

SAMİ SELÇUK, ?BEN NE OLDUĞUNU DAHA ANLAYAMADIM?

Oturum Başkanlığı yapan Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk , ?Hukukun felsefi temeli yoksa o hukuk başarılı olamaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye´deki gibi bir durum yoktur. Afrika´da bile yoktur. Öyle bir anayasa yapılıyor ki ben daha ne olduğunu anlayamadım. Bu değişikliğin adını bir koyalım? dedi.

KABOĞLU, ?KARŞILAŞTIRMA TUZAĞINA DÜŞMEYELİM?

686 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kamu görevinden men edilen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı eski Başkanı Prof.Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, ?Getirilmek istenen anayasa değişikliğinde karşılaştırma tuzağına düşmeyelim. Padişahlıkla karşılaştırılsa padişahlığa razıyım? dedi.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Kaboğlu, ortam ve koşullar gereği OHAL ve KHK´lar ile referanduma gidilemeyeceğini ifade etti. Kaboğlu,  bu teklifin tepeden inme geldiğin kaydederek, ?Bu metini kimin yazdığı belli değildir. Saray bürokratlarınca yazdığı bir metindir. Kapalı kapılar arkasında yazılmıştır. Aynı zamanda karartma yapılarak hazırlanmıştır. Ahlaktan ve dürüstlükten yoksundur. Ahlak zaafı hiç bir şeyi örtmez? dedi.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Prof. Dr. Kaboğlu, ?15 Temmuz bu anayasaya saygı gösterilmediği için gelmiştir. Eğer yeni metin geçerse Türkiye yeniden tökezler. AK parti hep dalkavukları değil bizleri de dinlemelidir? dedi.

Bu metnin kesinlikle demokratik olmağına vurgu yapan Kaboğlu,?Bu metne bir isim koymak gerekirse kişi parti devletini yaratmak amacıyla atılmış bir adımdır? diye konuştu.

?LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDEKİ BAŞKANLAR BİLE ANAYASA MAHKEMESİNİN DENETİMİNDEDİR?

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selin Esen de konuşmasında, hazırlanan anayasa metninde göre yürütme organının yargı üzerinde etkisini artıran bir değişiklik olduğunu söyledi. Keyfi yönetim sisteminin devam ettirilmek istendiğini belirten esen, Latin Amerika ülkelerindeki başkanlık sisteminde olmayan yetkilerin tek elde toplanacağını, bu ülkedeki Başkanların bile anayasa mahkemelerinin denetiminde olduğunu ifade etti.

DOÇ. DR.YUNUS EMRE, ?LİDER BİTERSE PARTİLER DE BİTER?

İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre ise, her anayasanın arkasında bir fikir olduğunu belirtti., Osmanlı,1924, 1961 ve 1982 anayasalarının arkasındaki fikirlerden örnek veren Emre, şimdi getirilmek istenen anayasa değişikliğinin arkasındaki fikrin çift başlılığı kaldırmak vesayetçiliğe son vermek ve etkili ve hızlı bir yönetim anlayışı olduğunun ileri sürüldüğünü açıkladı.?Bunun adı başkanlıktır. Otoriter bir sistem getirilmek isteniyor? dedi.

Türkiye´deki partilerin lider kontrolünde olan kuruluşlar olduğunun altını çizen Emre,  ?Ülkemizde parti denilen şey ise liderin partisidir. Liderin ömrü bitince partiler de bitmektedir. Ülkemizde örnekleri çoktur? dedi.

VELİ  KÜÇÜK, ?EVET ÇIKARSA MEŞRU DEĞİLDİR?

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) Dönem Sözcüsü ve Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, önümüzdeki aylarda yapılacak olan referandumdan hayır çıkması halinde bunun meşru olmayacağını söyledi. Küçük, KHK´lar ile görevinden uzaklaştırılan ve Barış çağrısına imza atanların akademisyenlerin görevinden atıldığını, birçok derneğin kapatıldığını, milletvekillerin ve gazetecilerin hapse atıldığını, Ankara ve Adana Valiliğinin getirdiği yasaklara dikkat çeken Küçük, ?Bu referandumdan evet çıkması halinde ise ne olacağını düşünemiyorum ? dedi.

Toplantıda ?Önce demokrasi Girişimi? Sekreteri Sevil Beycan da anayasa değişikliği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptıkları çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.

Panel daha sonra soru ve yanıtlardan sonra sona erdi.

Büyük ilgi gören toplantıya CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP eski milletvekilleri Ziya Yergök ve Sedat Doğan ile TMMOB´a bağlı meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.(VŞ)

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı