PROF. DR. PERVİN BİLİR,
SPOR 10.11.2022 07:31:00 1430 0

PROF. DR. PERVİN BİLİR,"SPORUN ÇAĞDAŞ ÖRGÜTLENMESİ ATATÜRK'LE BAŞLADI"

Ç.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Pervin Bilir,"Fransız basının yazdığı gibi, Atatürk, dünyada beden eğitimini ve sporu ülkesinde zorunlu tutan ilk devlet adamıydı" dedi.

HABER: VAHİT ŞAHİN

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi (ÇÜTAM)'ın kültür etkinliklerine katılan ve "Cumhuriyet Döneminde Sporun Çağdaş Örgütlenmesi ve Atatürk" konulu bir konuşma yapan Ç.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Pervin Bilir,"Türkiye'de sporun çağdaş örgütlenmesi Atatürk ile başlamıştır" dedi.
Kısacıkzade Konağı'nda verilen konferansta Bilir, ilk, orta, yeniçağ olmak üzere çağlar boyunca yapılan sporları anlatarak, Osmanlı dönemi ile Cumhuriyet dönemi sporları hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr Pervin Bilir, Atatürk'ün spor anlayışı hakkında şunları söyledi:
"Atatürk'ün, 'Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu yardım işe eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim" ve "Cumhuriyet fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister" sözleri de Atatürk'ün spora bakışını bize söyler. Atatürk ayrıca, 'Türk sosyal bünyesindeki spor hareketlerini düzenlemekle görevli olanlar, Çocukların spor hayatını yüceltmeyi düşünürken sadece gösteriş için herhangi bir yarışmada kazanmak azmiyle spor çizmezler, Esas olan bütün yaştaki vatandaşlar için beden eğitimi sağlamaktır' demiştir" ifadelerine yer verdi.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE GENEL GÖRÜNÜM:

Prof Dr Bilir, sporun Cumhuriyet dönemindeki genel görünüm hakkında şunları kaydetti:
"Türkiye'nin modern bir devlet şekli olarak benimsenen cumhuriyet, demokratik bir rejim olarak benimsenmiştir. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bir ulus devlet inşa edilmiş ve daha radikal değişimlere hazırlıklı bir kadro ile yola devam edilmiştir. Tüm alanlarda bunun etkilerini görmek mümkündür. Eğitim sistemi tamamen değiştirilmiş ilköğretim zorunlu hale getirilerek kadın erkek ayrımı yapılmaksızın okur-yazar sayısı yüzde onlardan yüzde doksanlara çıkarılmıştır. Spor alanında da bu anlamda önemli adımlar atılmıştır." 
"Atatürk'ün eğitim konusunda amaçlarını şu sözüyle çok açık ifade etmiştir" diyen Bilir, "Müspet ilimlerin temeline dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan bahtiyar kuvvetli bir nesil yetiştirmek siyasetimizin açık bir gayesidir" demiştir." 

DEVLET BÜTÇESİNDEN PARA AYRILIYOR 

Bilir, sporun alt yapısının hazırlığına Atatürk döneminde başlanıldığını, 18 Ağustos 1923 tarihli hükümet programında spor konularına yer verildiğini ve batıdan spor kulüpleri, lig sistemi ve federasyon örgütlenmeleri modellerinin alındığını vurguladı.
16 Ocak 1924 tarihinde, Atatürk'ün başkanlığındaki Bakanlar Kurulunun kararlarını açıklayan Bilir, "Olimpiyat Oyunlarına Türk sporcularının katılabilmesi için bütçeden 17 Bin lira TİCİ' ye aktarılması kararlaştırılmıştır. Günün şartlarına göre asla küçümsenmeyecek bir rakamdı. Verilen bu destek ile yurt dışından futbol, güreş ve atletizm dallarında üç yabancı antrenör getirtilmiştir. Daha sonra hazineden bütçeye 50 Bin lira spora ödenek ayrılarak Türk sporcuları 1924 Paris Olimpiyatlarında genç Türkiye Cumhuriyetini temsil etmişlerdir. Bu Türk sporu için önemli bir olaydı" ifadesini kullandı.

CUMHURİYET SONRASI SPOR ÖRGÜTLERİ

Cumhuriyetin ilanından sonra  1922-1936 yılları arasına Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı (TİCİ), 1936-1938 Türk Spor Kurumu (TSK), 1938-1986 Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü (BTGM), 1986-2011 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ve 2011 yılından itibaren de Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) adı altında spor örgütlenmelerinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Bu konuşmalardan sonra soru yanıtlar bölümüne geçildi.
(vş)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı