Prof. Dr. Onur Dursun, “Genel özgürlük olmadan basından özgür olması beklenemez
KÜLTÜR SANAT 4.05.2023 08:01:00 1329 0

Prof. Dr. Onur Dursun, “Genel özgürlük olmadan basından özgür olması beklenemez"

ÇÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Dursun, ÇÜTAM’da verdiği konferansta, “Biz özgürce fikrimizi söyleyemiyorsak basından özgürce yazmayı beklemek be kadar doğrudur” dedi.

 

Vahit Şahin
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Dursun, “Basın özgürlüğünü değil de genel özgürlüğü savunmak daha doğru olur” dedi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Çukurova Üniversitesi Türkoloji Merkezi’nde (ÇÜTAM) “Basın Özgürlüğünün Düşünsel ve Felsefi Temelleri” konulu bir konferans veren Ç.Ü.İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Dursun, “Özgürlük olmadan basın özgürlüğü olmaz” dedi.
Dursun, “Biz özgürce fikrimizi söyleyemiyorsak basından özgürce yazmayı beklemek be kadar doğrudur” diye konuştu.
ÇÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Dursun, basın özgürlüğünden korku duyulduğunu kaydederek, tarihten şu örneği verdi: 
“Düşünürlere ve sanatçılara, özgürce fikirlerini açıklama yayma ve ülke içinde özgürce ders verme konusunda güvenceler getiren ilk referandumu uygulayan Perikles dahi Yunanların yenildiği Peleponnes savaşı hakkında gerçekleri yazdığı için tarihçi Thukidides'i sürgüne yollamıştır. Özgürlükçü bir yönetici olmasına rağmen gerçeklerin yazılmasından rahatsızlık duyan Perikles, düşünce ve düşünürü zapturapt altına almıştır. Perikles Paradoksu, uygarlık tarihi boyunca sürecek olan düşünce özgürlüğü savaşının temel sorununu oluşturmuş ve verilen savaş, iktidar odaklarının kim olurlarsa olsunlar aşamayacakları özgürlük alanlarının ilan edilmesi ile yeni hedefler belirlemiştir.” 
“KAMUOYU SATIN ALINAMAZ”
Dursun, İngiliz Kurucu Meclis Üyelerinden Jeremy Bentham’ın siyasal iktidarın kullanımının 'bir sürü iğvaya maruz bırakıldığından dolayı kamuoyu tarafından sürekli denetlenmeye gereksinimi olduğunu vurguladığını belirterek, “Bentham, "Aynı doğrultuda düşünürlerin heyeti umumiyesi, bütün mahkemelerin toplamından daha değerli bir mahkeme oluşturur. İnsan, onun taleplerini hiçe sayıyormuş gibi yapabilir, bunları birbirlerini karşılıklı bozup imha eden tutarsız ve çatışan fikirler gibi gösterebilir; yine de herkes, bu mahkemenin, yanılma ihtimaline rağmen, satın alınabilir olmadığını; sürekli kendi kendini aydınlatmaya çalıştığını, bir halkın tekmili bilgelik ve adaletini kendi içinde topladığını, her zaman devlet adamlarının kaderini belirlediğini ve onun hükmettiği cezalardan kurtuluş olmadığını hisseder.  Kamuoyunun hâkimiyeti altında hiçbir şey daha kolay değildir.  Uzun süre aleni meclislere sahip olan bir halkta, beraberlik ruhu daha yüksek bir perdede teşekkül eder; sağlıklı fikirler daha yaygınlaşır, zararlı önyargılar güçlerini kaybeder, akıl ve araştırma ruhu toplumun bütün sınıflarında gelenek haline gelir” dediğine dikkat çekti.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Dursun, “Dünya basın özgürlüğünden önce genel dünya özgürlüğünü savunmak daha doğru olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Konferans sonunda Prof.Dr. Onur Dursun, dinleyicilerden gelen soruları yanıtlarken, ÇÜTAM Müdürü tarafından kendisine sunulan katılım belgesini aldı. Toplandı anı fotoğraflarının çekimi ile son buldu.

10 MAYIS KONFERANSINA DAVET
ÇÜTAM Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, 10 Mayıs 2023 tarihinde saat 15.30’da Dr. Alban Foçi tarafından “Arnavutluk’ta Türkolojinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu bir konuşma yapacağını ifade ederek, Adanalıları bu etkinliğe davet etti.
(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı