?PLASTİK AMBALAJLAR YASAKLANSIN?
YAŞAM 30.03.2019 12:36:45 614 0

?PLASTİK AMBALAJLAR YASAKLANSIN?

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan ÇAKAR yaptığı yazılı açıklamada, ?Plastik ambalajlar, başta insan olmak üzere, doğada tüm canlılar, toprak, su, biyoçeşitlilik ve hava için büyük bir tehlikedir,? dedi

Çakar´ın açıklaması şöyle:

Plastik ambalaj atıkları tüm dünyanın ve Türkiye´nin en önemli çevresel sorunlarının başında gelmektedir. Plastik ambalajlar, türlerine göre, doğada 400 yıl ile 1000 yıl arasında kalmakta ve zararlı etkilerini sürdürmektedir.

Plastik ambalajlar, başta insan olmak üzere, doğada tüm canlılar, toprak, su, biyoçeşitlilik ve hava için büyük bir tehlikedir, bir zehirdirYapılan araştırmalar, plastik ambalajların, 400-700 canlı türü için büyük bir tehlike oluşturduğu, her yıl bir milyon su kuşu ve yüz bin  deniz canlısının plastik sindirimi nedeniyle öldüğünü ortaya koyuyor.

Sıcak havalarda ve güneş ışığının etkisi nedeniyle, plastik ambalajlardaki çözünmeyle mikro plastikler oluşmaktadır. Özellikle de, mikro plastiklerin tüm canlılar için çok büyük bir tehlike olduğu araştırmalarda ortaya konulmuştur. Denizlerde yaşayan hemen her tür balık ve canlı 5 milimetreden küçük boyuttaki mikro plastikleri yemektedirler. Nairobi´de yapılan Küresel İklim Değişikliği Zirvesinde, Birleşmiş Milletler Çevre Programının lideri ?Okyanus Mahşerinden? söz etmiştir.

Deniz ekoloğu İngiliz Richard Thompson´un bir çalışması ve araştırmasına göre, 10 tür balıktan 504 balık üzerinde yaptığı incelemede, balıkların üçte birinden fazlasının midesinde mikro plastik bulunduğunu gözlemledi. Thompson, plastiğe katılan kimyasallar ve mikro plastiklerin daha da küçülmesiyle oluşan Monoplastikler´in balık ve insan dokularına girebileceğini belirtmiştir.

Özellikle, sıcak havalarda ve güneş ışığının etkisiyle, plastik şişerde satılan içeceklere, turşulara, salçalara, pet şişelerdeki ve plastik damacanalardaki sulara mikro plastiklerin ve monoplastiklerin geçme olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle, yiyecek ve içecekler için en sağlıklı ambalaj cam ambalaj ile biyoambalajdır.

Mikro plastiklerin insan vücudunda bulunduğu tespit edilmiştir. Mikro plastikler mikron çapında olduğu için lenf ve kan dolaşımına, karaciğere gittiği belirlenmiştir.

Washington devlet üniversitesinde yapılan araştırmalarda, 1999 yılında plastiklerin içerisinde bulunan ?bisfenol A ( BPA)? maddesinin kansere, hormonal bozukluklara ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu belirlenmiştir.

Türk plastik sektörünün üretim kapasitesi dünyada yedinci, Avrupa´da ise ikincidir. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı´na (PAGEV) göre, 2018 yılı sonu itibariyle, Türkiye plastik ham madde ithalatının  11,5 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmektedir. Plastik ham maddede Türkiye´nin dışa bağımlılığının %87.2 olduğu anlaşılmaktadır. Her yıl plastik ham madde ithalatında Türkiye´nin dışa bağımlılığı artmaktadır. Türkiye, en çok plastik çöp ( plastik hurda, döküntü, kalıntı) ithal eden ikinci ülkedir. Türkiye plastik çöp ithalatını İngiltere´den yapmaktadır 

Türkiye coğrafyasında en az 10 milyon ton plastik ambalaj atığı bulunmaktadır. Bu atık her yıl artmaktadır. Büyük bir çoğunlu plastik ambalaj olmak üzere Türkiye´de her yıl denizlere 50 bin tonun üzerinde plastik atık gitmektedir. Türkiye, plastik ambalaj çöplerinin geri dönüşümünde batıya göre geri durumdadır.

Plastik ambalajlar, ?bir kez kullan at?  amaçlı yanlış tüketimin göstergesidir. Plastik ambalajlar ile tüketiciler ?bir kez kullan at? tüketimin tuzağındadır.  Plastikte geri dönüşüm çözüm değildir. Çünkü, plastik ambalajlardaki mevcut üretim ve tüketim anlayışıyla hem ülkemiz hem de dünya, geri dönüşü ve çözümü olmayan büyük bir tehlikeye doğru hızla gitmektedir.

Tüketicilere sesleniyoruz:  Biz tüketiciler olarak hiçbir şekilde plastik ambalajlı ürün kullanmayalım, plastik kaplarını ve malzemelerini evimize almayalım.

Yetkililere sesleniyoruz: Plastik ambalajlar yasaklansın. Plastik ambalajlar yerine cam ve biyoambalajlara öncelik verilsin. Ambalajlı her çeşit unlu ve şekerli gıda üretimi ve tüketiminin azaltılması yoluna gidilsin. Hazır ve plastik ambalajlarla tüketicilere sunulan ?bir kez kullan at? yanlış tüketim anlayışının ne gibi olumsuz sonuçlara neden olduğu konusunda çocukların, gençlerin ve tüm tüketicilerin bilinçlendirilmesi için gerekli tüm önlemler alınsın. Bu konuda tüketici örgütlerine destek verilsin.

Basınımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı