Patriot Füze Sistemleri Ukrayna
DÜNYA 20.04.2023 09:19:00 677 0

Patriot Füze Sistemleri Ukrayna'da

Bakan Reznikov,Kiev'in savaş sırasında Rus hava saldırılarına karşı kendisini korumaya yardımcı olacağını umduğu ABD yapımı Patriot karadan havaya güdümlü füze sistemlerini teslim aldığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ülkesinin uzun zamandır arzuladığı ve Kiev'in savaş sırasında Rus hava saldırılarına karşı kendisini korumaya yardımcı olacağını umduğu ABD yapımı Patriot karadan havaya güdümlü füze sistemlerini teslim aldığını söyledi.

Reznikov bugün paylaştığı bir Twitter mesajında, "Bugün güzel Ukrayna semaları daha güvenli hale geldi çünkü Patriot hava savunma sistemleri Ukrayna'ya ulaştı" dedi.

Reznikov, Patriot sistemlerini ilk kez 2021 yılı Ağustos ayında, Rusya’nın işgalinden beş ay önce ve Ukrayna'nın Kırım yarımadasını yasadışı olarak ilhak etmesinden yedi yıl sonra, ABD'yi ziyaret ettiğinde istediğini söyledi. Sisteme sahip olmayı "bir rüya" olarak tanımlayan Reznikov, ancak o sırada ABD'de kendisine bunun "imkansız" olduğunun söylendiğini belirtti.

Reznikov, ise kaç sistemin ne zaman teslim edildiğini söylemeden ABD, Almanya ve Hollanda halklarına teşekkür etti.

Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü Yurii Ihnat dün gece yaptığı açıklamada, Patriot sistemlerinin teslim edilmesinin bir dönüm noktası olacağını ve Ukraynalılar’ın Rus hedeflerini daha uzak mesafeden vurmasına olanak sağlayacağını söylemişti.

Ukraynalı yetkililer daha önce Washington'un geçen Ekim ayında göndermeyi kabul ettiği Patriot sistemlerinin varışının, Moskova'nın geniş çaplı işgaline karşı büyük bir destek ve bir kilometre taşı olacağını söylemişlerdi. Batılı müttefikler, karşı saldırıya hazırlanan Ukrayna’ya tank, top ve bazı savaş uçakları da sağlamıştı.

Almanya hükümetinin internet sitesinde dün, Ukrayna'ya geçen hafta teslim edilen askeri malzemeler arasında bir Patriot sistemi de yer aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bugün Berlin'de milletvekillerine bunu doğruladı.

Baerbock ayrıca, geçen yıl taahhüt ettikleri dört orta menzilli IRIS-T hava savunma sisteminden ikincisini de teslim ettiklerini söyledi.

Ukraynalı personel, çalıştırılması ve bakımı için 90 kadar askere ihtiyaç duyabilen Patriot bataryaları konusunda eğitilmiş durumda.

Reznikov da mesajında "Hava savunmacılarımız olabildiğince ustalaştı. Ve ortaklarımız sözlerini tuttular" diye yazdı.

Uzmanlar ise sistemin etkinliğinin sınırlı olduğu ve Ukrayna'nın cephaneliğine katkıda bulunacak olsa da Rusya ile savaşta oyunun kurallarını değiştiremeyeceği konusunda uyarıyor.

Patriotlar, seyir füzelerini ve daha kısa menzilli balistik füzeleri hedef alabiliyor. Rusya bu silahları kış boyunca, Ukrayna’da başta elektrik tedariki olmak üzere sivil altyapıyı ve yerleşim alanlarını bombalamak için kullandı.

Patriot ilk olarak 1980'lerde ABD tarafından kullanılmaya başlandı. Uzmanlara göre sistemin atış başına maliyeti yaklaşık 4 milyon dolar ve fırlatıcıların her biri de yaklaşık 10 milyon dolar. Böyle bir maliyetle, Rusya'nın satın alıp Ukrayna'da kullandığı çok daha küçük ve ucuz olan İran yapımı insansız hava araçlarını vurmak için Patriot kullanmak avantajlı değil.

Öte yandan Çin, kilit müttefiklerinden biri olan Rusya'nın silahlanmasına yardım etmeyeceğini yineledi ve Ukrayna savaş alanlarında Çin insansız hava araçlarının bulunduğuna dair son haberleri, bugün yalanladı.

Çin Ticaret Bakanlığı, Pekin'in insansız hava araçlarının ihracatına, barışçı olmayan amaçlarla kullanılmalarını önleyen uluslararası standartlara uygun sıkı bir kontrol uyguladıklarını açıkladı.

Açıklamada, ABD ve diğer ülkelerin Ukrayna'ya verdiği desteği "ateşe körükle gitmek" olarak defalarca eleştiren Çin'in "tarafsız ve adil bir duruşa" sahip olduğu ve barış istediği vurgulandı.

ABD’den 325 milyon dolarlık yeni yardım

Öte yandan ABD bugün Ukrayna için ek güvenlik yardımları açıkladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Biden'ın verdiği yetki uyarınca, Ukrayna'ya yönelik 325 milyon dolar değerindeki 36. ABD silah ve teçhizat yardımını onayladı.

Blinken yazılı açıklamasında, “Bu güvenlik yardımı paketi, ABD tarafından sağlanan HIMARS (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemleri) ve topçu mermileri için daha fazla mühimmatın yanısıra tanksavar sistemler, küçük silahlar, lojistik destek araçları ve Ukrayna'nın savaş alanındaki savunmasını güçlendirmek için gerekli olan bakım desteğini içeriyor’’ dedi.

Blinken, “Rusya savaşını bugün sona erdirebilir. Rusya bunu yapana kadar ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da 36’ncı yardım paketinde yer alan teçhizatın ayrıntılı listesini paylaştı.

Listeye göre 325 milyon dolarlık yardımda, HIMARS için ilave mühimmat, 155mm ve 105mm topçu mermileri, namludan atılan, optik takipli ve tel güdümlü (TOW) sistemleri, AT-4 tanksavar silah sistemleri, tanksavar mayınlar, barikat temizleme için yıkım mühimmatları, hafif silahlar için 9 milyondan fazla mühimmat, dört lojistik destek aracı, hassas hava mühimmatları, araç bakım ve onarımını desteklemek için test ve teşhis ekipmanları, liman ve kıyı güvenlik ekipmanları ile yedek parçalar ve diğer saha ekipmanları yer aldı.

Pentagon, Ukrayna'ya acil savaş alanı ihtiyaçlarını ve uzun vadeli güvenlik yardımı gereksinimlerini karşılayacak kabiliyetler sağlamak için ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı