PARLAMENTER SİSTEMİN SON OTURUMUNDA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ´NDEKİ SON SÖZLER
16.05.2018 23:41:01 334 0

PARLAMENTER SİSTEMİN SON OTURUMUNDA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ´NDEKİ SON SÖZLER

TBMM, 24 Haziran kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilamını takip eden üçüncü günü saat 14.00´te toplanmak üzere tatile girdi.

TBMM Genel Kurulu´nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşüldü. Görüşmelerden sonra veda konuşmaları yapıldı. Dört siyasi parti grubu Grup Başkanvekilleri kürsüye çıkarak veda etti. 

TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, 26. dönemin Cumhuriyet döneminin en çalkantılı dönemini yaşadığını belirterek, iç ve dış politikada önemli olaylara şahitlik ettiklerini ifade etti. Tüzün, 15 Temmuz akşamı nadir görülecek saldırıya maruz kaldığını belirterek, 26. dönemin milletvekilleri direnç ve azimle Cumhuriyete sahip çıktıklarını aktardı. 

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 26. dönemde iyi ve kötü günleri olduğunu kaydederek, TBMM´de kahraman milletvekilleri ile birlikte kahramanca durduklarını belirtti. 2016 yılında milletvekillerinin darbecilere ´dur´ dediğini söyleyen Elitaş, milletvekillerine şükranlarını sundu.

 

TARİHE NOT: YENİ ANAYASA´NIN İLGİLİ MADDELERİNİN 24 HAZİRAN´DA YAPILACAK SEÇİMLERLE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ÜZERİNE,  23 NİSAN 1920´DEN BUGÜNE KADAR GÖREVLERİ, İŞLEVLERİ VE YETKİLERİ BAKIMINDAN PARLAMENTER DEMOKRATİK REJİMİN TEMEL KURUMU OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIMIŞ OLAN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ´NİN ROLÜ DEĞİŞİKLİĞE UĞRAYACAK. BUGÜNKÜ SON TOPLANTISINDAKİ GÖRÜŞMELER SIRASINDA MİLLETVEKİLLERİ ÖNLERİNDEKİ SON YASAYI OYLAMADAN ÖNCE VEDA KONUŞMALARINI YAPTILAR. AŞAĞIYA ALDIĞIMIZ TUTANAK SATIRLARI GAZİ MECLİS´TE  SON OTURUMUNUN SON KONUŞMALARINI İÇERİYOR VE BU ANLAMDA TARİHSEL BİR ÖNEM TAŞIYOR:

 ?ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün itibarıyla 26´ncı Dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. 17 Kasım 2015 tarihinde bu kürsülerde yemin ederek başladığımız görevin, 26´ncı Dönemin sonuna geldik. 348 birleşim yapmış bulunuyoruz ve bu çatı altında milletimizden aldığımız yetki ve görevi elimizden geldiğince en iyi şekilde yapma gayreti içerisinde olduk.

26´ncı Dönemde çok tarihî günler yaşadık, çok üzüldüğümüz günler de oldu fakat milletimizin tarihine geçen çok önemli hadiselere de tanıklık ettik ve gerekse yasama faaliyeti olarak da milletimizin istikbalini, bekasını, çocuklarımızın geleceğini, ülkemizin yararını ilgilendiren çok önemli Anayasa değişikliklerini, yasa değişikliklerini ve İç Tüzük değişikliklerini de hep birlikte gerçekleştirdik. Özellikle 26´ncı Dönem´de, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçmiş olacağız; 24 Haziranda yapılacak genel seçimlerle birlikte, hem Cumhurbaşkanını seçeceğiz hem de Türkiye Büyük Millet Meclisini seçmiş olacağız.

Bizim, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, ta 8 Ocak tarihinde de ilan ettiğimiz gibi, Milliyetçi Hareket Partisinin Cumhurbaşkanı adayı, şimdiki Cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan´dır. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar) Ve "cumhur ittifakı" adı altında, bu ittifakta milletvekili genel seçimlerini de hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız ve bu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ERKAN AKÇAY (Devamla) - Cümlemi tamamlayayım Sayın Başkan.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Akçay.

Buyurun Sayın Başkanım.

ERKAN AKÇAY (Devamla) - Aziz milletimize huzurlarınızda şunu ifade etmek isterim ki Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine, bu yeni düzene geçişi sürekli kötülemekle günü geçiren ekipler değil, bunu savunan kadrolar geçişi sağlayacaktır, milletimiz de bunu bu şekilde takdir edecektir ve 24 Haziran da büyük bir zaferle taçlanacaktır ümidiyle hepinize saygılar sunuyorum. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Akçay.

Sayın milletvekilleri, çalışma süremizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. İç Tüzük´ün 55´inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, görüşülmekte olan 561 sıra sayılı Kanun Teklifi´nin oylamasının tamamlanmasına kadar çalışma süremizin, Genel Kurulun çalışmasının uzatılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Şimdi söz sırası Halkların Demokratik Partisi Grubu Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Filiz Kerestecioğlu´na aittir.

Buyurun Sayın Kerestecioğlu. (HDP sıralarından alkışlar)

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, 26´ncı Dönem boyunca tüm ülke olarak aslında çok derin acılar yaşadık. Maalesef böyle yaşadık, böyle yaşatıldı ve parti olarak, aslında, bu acıları biz ayrıca yaşadık ve sadece ifade özgürlüklerini kullandıkları için 9 vekilimiz cezaevinde, 65 belediye başkanımız tutuklandı, 10 vekilimizin vekilliği düşürüldü, 6 milyon insanın oyuna, iradesine el konuldu.

Şimdi, Sevgili İdris Baluken´i hatırlarsınız, biz İdris Baluken´i, Çağlar Demirel´i özlerken yine sol yanımızdaki Ahmet Yıldırım´ı bu sefer kaybettik, onun grup başkan vekilliğini düşürdünüz, milletvekilliğini düşürdünüz. Evet, biz bütün arkadaşlarımızı geri alacağız ve o cefakâr halkımızın oylarını aynı şekilde kazanacağız ve onların iradesine tekrar sahip çıkacağız.

Bugün, biliyoruz, maalesef hiçbir şekilde eşit, adil koşullarda yarışmayacağız ama ben bütün milletvekillerini ve bütün halkımızı en ufak bir şaibeye yer vermeyecek şekilde bu seçimleri yürütmeye davet ediyorum; sandığa girenle sandıktan çıkanın aynı olmasına, bunu kollamaya davet ediyorum. Evet, atanmayan, işsiz bırakılan, KHK´larla işten çıkarılan tüm yurttaşlarımızı, gençlerimizi? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Sayın Başkan?

BAŞKAN - Evet arkadaşlar, rica ediyorum. Son iki dakika?

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Emeği çalınan tüm işçilerin, şiddete maruz kalan, özgürlükleri için?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Başkanım.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Devamla) - Atanmayan, işsiz bırakılan, KHK´lerle işten atılan tüm yurttaşları, emeği çalınan tüm işçileri, aynı şekilde, kadın cinayetlerine maruz bırakılanların yakınlarını, şiddete uğrayan kadınları ve özgürlükleri için mücadele eden kadınları, hepsini sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

24 Hazirandan sonra biz buraya daha çok genç, daha çok kadın ve daha çok özgür düşünceyle, özgürlükle geleceğiz.

Hepinize yeni hayatlarınızda başarılar dilerim, saygılar sunarım. Görüşmek dileğiyle, hoşça kalın. (HDP ve CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Kerestecioğlu?

Şimdi söz sırası, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Grup Başkan Vekilimiz, Manisa Milletvekilimiz Sayın Özgür Özel´e aittir. (CHP sıralarından alkışlar)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Hem son konuşma olması açısından hem de saat açısından son derece zor bir konuşma. Çok uzatmadan, grubumuz adına bir iki duygumuzu, düşüncemizi paylaşmamıza izin verin.

Bir dönemi tamamlıyoruz. Önemli gururlar taşıyarak da gidiyoruz, önemli ayıpları yüklenerek de gidiyoruz. 15 Temmuz gecesi bir hain darbe girişimine hep beraber direnmenin gururunu taşıyoruz ama ardından 20 Temmuzda bir sivil darbeye boyun eğmenin ve Meclisin yetkilerinin bir saraya devredilmesinin ayıbını da taşıyoruz. (CHP sıralarından alkışlar) Kaliteli yasama yapamamanın utancını taşıyoruz. Hemen hemen her yasayı torba yasa yapmanın, hemen hemen her yasayı temel kanun olarak geçirmenin, kalitesiz yasamanın utancını taşıyarak gidiyoruz. Tutuklu milletvekilleri ayıbını yaşayarak, yaşatarak ve çözemeden ayrılıyoruz. Emeklilerde yaşa takılanlara verilen sözleri, öğretmenlerin, polislerin 3600 ek gösterge taleplerini, atanamayan öğretmenleri, atanamayan üniversite mezunlarının tamamının umutlarını, bazı ibadethanelerin devlet için makbul, bazılarının elektriğinin, suyunun dahi karşılanmadığı bir ayrımcılığı, devletin kendilerine karşı eşit davranmadığı etnisitelerin, mezheplerin isyanlarını ve bunlara karşı bir çözüm üretememenin ayıbını taşıyarak gidiyoruz. Dezavantajlı gruplara, kadınlara, engellilere, doğaya, çevreye yeterince sahip çıkamamanın eksikliklerini taşıyarak gidiyoruz.

24 Haziran tarihinden sonra burada bambaşka bir Meclis olacak. Ümidimiz odur ki yetkileri elinden alınan, 23 Nisan 1920´de bir saraydan?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Müsaadenizle toparlayayım.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Başkanım.

ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - ?halka, halk için de millî iradenin tecelligâhı bu yüce çatıya verilen yetkilerin yapılan bir Anayasa değişikliğiyle Meclisin elinden alındığı bir sürecin 24 Haziranda geriye dönmesinin mümkün olduğu bir seçime gidiyoruz. (CHP sıralarından alkışlar) O seçimi başarıp da buraya geldiğimizde şunu söyleyelim: Muhalefete sormadan İç Tüzük yaptınız, size sormadan İç Tüzük yapmayacağız. Muhalefetin bileğini bükerek Anayasa değiştirdiniz, asla böyle bir şey yapmayacağız. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler) Uyum kanunlarını Anayasa´ya uyumsuz yetkilerle devrettiniz, asla böyle bir şey yapmayacağız. Siz bu Mecliste, maalesef, Erdoğan´a Anayasa yaptınız, biz geldiğimizde her doğana Anayasa yapacağız. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Özel.

Arkadaşlar, rica ediyorum, son iki dakika artık, lütfen yerlerinize oturun.

Şimdi, Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına Grup Başkan Vekili, Kayseri Milletvekilimiz Sayın Mustafa Elitaş?

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 26´ncı Dönemin sonuna geldik. Aslında, bugün saat 19.30´da ara verip, kapatıp 21.30´da da tekrar devam etme niyetimiz vardı. Fakat siyasi parti gruplarına, grup başkan vekillerine teşekkür ediyorum. 19.30´da bitirelim diye planladık çünkü çıkardığımız bu kanunda da halkımıza dokunan önemli maddeler vardı. Değerli grup başkan vekillerimizin katkılarıyla, değerli milletvekillerimizin katkılarıyla bu kanun hızlı bir şekilde geçti. Şu anda da iftar vakti geldi diye tahmin ediyorum, Ankara için ezan vakti. Orucu açsak olur, burada su var.

Değerli milletvekilleri, 26´ncı Dönemde iyi günlerimiz, kötü günlerimiz oldu. Birlikte, beraber kanun tasarılarına imza attık. Olumsuz şeyler yaşadık, güldüğümüz, birlikte duygulandığımız anlar oldu. Hele hele hiç unutmadığımız bir an, 15 Temmuz hain darbe girişimine kahraman milletvekillerimiz Türkiye Büyük Millet Meclisinde karşı durarak, burada bombalar atılırken Adalet Bakanı burada kürsüde bombacıların tehditlerine karşı boyun eğmez göğsünü siper etmişken, değerli milletvekillerimizin hem sıralarda hem kürsüde kahramanca durduklarına şahit olduk, gözlemledik. Nasıl ki 1920´de bu Gazi Meclis Türkiye Cumhuriyeti´ni kurduysa, 2016 yılında da bu Meclis kahraman milletvekillerinin vasıtasıyla darbecileri önledi, Türkiye´nin işgal edilmesine bütün milletin verdiği yetkiyle "Dur." deme imkânını bulmuş oldu. Kahraman Meclisin, Gazi Meclisin, 26´ncı Dönem Millet Meclisinin değerli milletvekillerine, siz kahramanlara, hepinize milletim adına şükranlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Bu destan her zaman her parlamentoya nasip olmaz. Belki dünya parlamentolarında görülmeyen, milletlerin darbelere, darbecilere karşı, tanklara karşı, dipçiklere karşı?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Başkanım.

MUSTAFA ELİTAŞ (Devamla) - 27 Mayısı görmüş, 28 Şubatı yaşamış, 12 Eylülü yaşamış, 12 Martı yaşamış, 27 Nisan e-muhtırasını yaşamış, o e-muhtıra verildiği zaman "Altına imza atıyorum, askerle beraber bulunuyorum." diyen siyaset figürlerini de görmüş bir Parlamento. Ama 26´ncı Dönem Parlamentosu her tarafı bitaraf etmiş, şapkasını alıp gitmek yerine Parlamentoda nöbetini tutarak lideri Recep Tayyip Erdoğan´la birlikte darbecilere "Dur." deyip bundan sonra inşallah darbe yapmaya hevesli olanların önündeki heveslerini almış götürmüştür. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

İyi günde, kötü günde, ağzımızın tadıyla inşallah bu Parlamentoyu bitiriyoruz. 27´nci Dönemde kimler olur, bilmiyoruz. Ümit ediyoruz, benim gönlüm, AK PARTİ Grubu adına, sabahlara kadar zor şartlar altında, bazen sabrederek, bazen sabrımız taşmasına rağmen büyük bir metanetle bekleyerek bütün milletvekili arkadaşlarımızın burada olmasını, birlikte 27´nci Döneme devam etmeyi arzu ediyor, kısmet neyse olur.

Hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbette selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Biz teşekkür ederiz Sayın Elitaş.

Değerli arkadaşlarım; 26´ncı Yasama Döneminin son birleşiminin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu dönem Parlamentosu, cumhuriyet tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birisini yaşadı. İç ve dış politikada ve dünyada önemli olaylara şahitlik ettik. Ama en önemlisi, Kurtuluş Savaşı´nı yöneten bu Gazi Meclis 15 Temmuz akşamı dünya tarihinde nadir görülecek doğrudan bir saldırıya maruz kaldı ve 26´ncı Dönemin milletvekilleri geçmişte olduğu gibi büyük bir direnç ve azimle demokrasiye ve cumhuriyete sahip çıktılar, bedenleriyle Meclise kalkan oldular. Şunu net olarak ifade ediyorum ki: 2´nci kez gazi olan Meclisimizin 26´ncı Döneminin bu tarihî oturumunun son konuşmasında bu dönem boyunca Parlamentoda çalışan ve emek harcayan tüm değerli milletvekili arkadaşlarıma, Meclis çalışanlarına teşekkürü bir borç bilirim.

26´ncı Dönem, birçok yönüyle geçmişteki hiçbir dönemde olmadığı kadar çalkantılı olaylara, önemli tarihsel kararlara, sistem değişikliklerine ve toplumsal olaylara tanıklık etti. Dolayısıyla bir dolu tartışmanın, fikirsel çatışmanın merkezi oldu.

Ben gelecek dönemde istikrarlı, huzurlu, kutuplaşmadan uzak, birbirini daha iyi anlayan ve dinleyen, toplumun tüm kesimlerini ve renklerini çatısı altında başta barış, kardeşlik ile uzlaşı ikliminde çalışacak bir 27´nci Dönem, bir Meclis diliyorum. Başkanlık Divanı olarak hepinize teşekkür ediyorum. (Alkışlar)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, teklifin görüşmeleri tamamlanmıştır.

Teklifin tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim. Bu süre içinde sisteme giremeyen üyelerin teknik personelden yardım istemelerini, bu yardıma rağmen de sisteme giremeyen üyelerin oy pusulalarını oylama için verilen süre içinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Ayrıca, vekâleten oy kullanacak sayın bakanlar varsa hangi bakana vekâleten oy kullandığını, oyunun rengini ve kendisinin ad ve soyadı ile imzasını da taşıyan oy pusulasını yine oylama için verilen süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 561 sıra sayılı Kanun Teklifi´nin açık oylama sonucu:

"Kullanılan oy sayısı         :               234

Kabul     :               225

Ret         :               7

Çekimser

:               2              (x)

Kâtip üye Kâtip Üye

Sema Kırcı  Mücahit Durmuşoğlu

Balıkesir               Osmaniye"

Bu sonuca göre, teklif kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

Sayın milletvekilleri, alınan karar gereğince, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27´nci Dönem milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00´te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

27´nci Dönemde sizlerle buluşmak umuduyla.

 

Kapanma Saati. 20.17?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı