PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ
GÜNDEM 10.10.2021 12:16:00 608 0

PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ

Dr. Emrah Akyüz, Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinin iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye’nin elini güçlendireceğine vurgu yaptı.

“Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları”, “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” ve “Çevre ve İnsan Hakları: Türkiye Üzerine Bir Araştırma” kitaplarının yazarı olan çevre bilimci Dr. Emrah Akyüz Türkiye’nin TBMM’de onaylayarak yürürlüğe koyduğu Paris İklim Anlaşması’nı değerlendirdi. “Paris İklim Anlaşması Uluslararası Bir Mutabakattır”

2015 yılında imzalanan ve 2016 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi ve sera gazlarının salınımının azaltılması hakkında önemli kararların alındığı bir anlaşmadır. 190’dan fazla ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması, iklim değişikliği ile mücadelede küresel eylem planını ortaya koymaktadır.

“Paris İklim Anlaşması Sera Gazlarının Salınımı Azaltmayı Planlamaktadır

Paris İklim Anlaşması’nın en önemli amacı iklim değişikliğine neden olan küresel ortalama sıcak artışının Sanayi Devrimi öncesine göre 2°C altında tutulmasıdır. 2050 yılına kadar sera gazlarının salınımının tüm dünyada sıfırlanması amaçlanmaktadır. Başka bir ifade ile belirtmek gerekirse, küresel ısınmanın kontrol altına alınarak iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması amaçlanmaktadır. Bunu başarabilmek için ise sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmektedir. Bu anlaşmaya taraf olan tüm ülkelerin düşük sera gazı emisyonlu kalkınmanın sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Fakat bunu yaparken gıda üretiminin zarar görmemesi öncelikler arasında yer almaktadır.

“Paris İklim Anlaşması Ülkelerin İklim Değişikliği Çalışmalarını Denetlemektedir

Paris İklim Anlaşması’nda her ülkenin küresel ortalama sıcaklığı azaltması için üstleneceği katkıyı belirlemesini ve düzenli olarak raporlaması teşvik edilmektedir. Ülkelerin sera gazlarının salınımını azaltma performansları 5 yılda bir kez değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonucunda yeni hedefler belirlenecektir. Paris İklim Anlaşması’na taraf devletlerin bu yönde uygulayacağı politikalar ve eylem planları ilgili mekanizmalar tarafından incelenecektir. Bu açıdan baktığımızda Paris İklim Anlaşması’nın bir denetim mekanizmasına da sahip olduğunu görmekteyiz.

“Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını İmzalaması, Dünya Ülkeleri İle Uyumlu Hareket Ettiğini Göstermektedir

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının salınımının azaltılması noktasında irade ortaya koymuştur. 190’dan fazla ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması iklim değişikliği ile mücadelede küresel mutabakatı ortaya koymaktadır. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak uluslararası mutabakata bağlı kaldığını, yani diğer dünya ülkeleri ile uyum içerisinde hareket ettiğini göstermiştir.

“Paris İklim Anlaşması Türkiye’de Sera Gazlarının Salınımının Azaltılmasını Zorunlu Kılarak, Temiz Çevrenin Oluşmasına Katkı Sağlayacaktır

Türkiye’nin ortaya koyduğu bu iradenin bir sonucu olarak sera gazlarının salınımına neden olan insan eylemlerinin kontrol edilmesi noktasında çevre politikalarının oluşturulması ve bunun için ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu politika değişikliğinin başında ise enerji politikaları gelmektedir. Çünkü sera gazlarının salınımının en önemli nedeni aşırı fosil yakıt tüketimidir. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımını azaltması gerekmektedir. Bu enerji kaynaklarına alternatif olarak ise daha dazla yenilenebilir ve nükleer enerjiye yatırım yapması gerekmektedir. Bu politika değişikliği ise Türkiye’de daha temiz çevrenin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli