YAŞAM 14.02.2020 09:39:00 1714 0

"Özgecan Yasası ne zaman kanunlaşacak"

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği başkanı Çiğdem Akça, 5 yıl önce vahşice öldürülen Özgecan ın ardından, hala kanunlaşmayan Özgecan ile özdeşleşen yasaya dikkat çekerek, kadın cinayetlerini durdurmamız mümkün dedi.

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla; "Türk Ceza Kanun'unda haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık başlığı ile faile verilen ceza indirimlerinin kaldırmasını  öngören kanun teklifi, yaklaşık 8 yıl önce Meclise sunulmuş ve Özgecan cinayetinin ardından "Özgecan Yasası" olarak anılmaya başlanmıştı. Ancak teklif, yıllardır kanunlaşamadı. 

Her kadın cinayeti ile ayaklanıp daha sonra genelgeler yayınlamanın, kadın cinayetlerinin önüne geçmek için kalıcı bir çözüm getirmediğini görüyoruz. 

Erkeğe cesaret veren politikalardan vazgeçilmelidir. Devlet toplumdaki şiddeti önlemek için sorunu bir bütün olarak ele alıp politik irade göstermelidir.

Ölümü Türkiyeyi yasa boğan Özgecan bir daha geri gelmeyecek. Kızının gözü önünde boğazı kesilen Emine Bulut da, nice kadın cinayetine kurban olan kadınlarda... Ama daha fazla kadının katledilmesinin önüne geçmek mümkün.

2011 yılı, son 10 yılda en az kadın cinayetinin işlendiği yıl olarak kabul ediliyor. Kadın örgütleri olarak, bunda hükümetin 2011 yılında kadına karşı şiddetle mücadelede gösterdiği kararlı tutumun büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz.  

2011 yılında kadın cinayetleri sayısının gerilemesinde Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı yasa için hazırlıklar yapılması ve konunun sık sık kamuoyunda gündeme gelmesi etkili oldu.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan bu yasa, kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu 8 Mart 2012'de yürürlüğe girmişti. Bunca yıldır uygulanan yasanın artı ve eksileri iyileştirilmeye gidilerek, düzenleme yapılmalıydı.

Mevcut yasaların hayata geçirilmesi çok yönlü olarak ele alınmalı, kadına karşı şiddeti önlemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması ile Türkiye'de işlenen kadın cinayetlerinin sayısı arasında doğrudan bir bağ önlenmelidir. 

2019 yılında Kırıkkale'de öldürülen Emine Bulut, dört yıl önce boşandığı eski eşi tarafından kesici aletle kızının gözleri önünde  boğazını keserek öldürülmüştü. Fail, verdiği ifadede "bana hakaret edince sinirlenip yanımda gezdirdiğim bıçakla vurdum" demişti.

Kadın örgütleri olan bizlere göre, bu sözler "iyi hal indirimi" almak için kadın cinayetlerinin görüldüğü davalarda sıklıkla dile getirilen bahanelerdir. 

Bir katil mahkemelerde indirim alamamalı ,"Kravat takıyor, saygın birisiymiş, çok seviyormuş" ... 

Bu kararlar, bu  potansiyeldeki tüm erkeklere 'evet, kadınları öldürüp hafif bir ceza ile kurtulabilirsin' demek anlamına gelebilir. 

Gözlemimiz şudur ki, maalesef şu an Türkiye'de kadın cinayetlerinde adalet neredeyse sadece kamuoyu baskısı oluşturarak elde ediliyor."Özgecan Yasası" olarak anılan yasa teklif, bir an önce meclis gündemine alınarak  kanunlaşmalıdır. " dedi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu