ÖMER ASIM AKSOY’DAN “DİL GERÇEĞİ”KİTABI 
KÜLTÜR SANAT 31.10.2022 12:35:00 667 0

ÖMER ASIM AKSOY’DAN “DİL GERÇEĞİ”KİTABI 

Dilbiliminin öncü isimlerinden Ömer Asım Aksoy’un, dil kavramının en doğru şekilde idrak edilmesi için çalışmalarını ortaya koyan “Dil Gerçeği” kitabı, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla raflardaki yerini aldı.

Ömrünü Dil Devrimi’ne adayan Ömer Asım Aksoy, dil için verdiği çabanın somut örneklerinden birini yansıtan “Dil Gerçeği” kitabıyla okurların karşısına çıkıyor. Onlarca yıldır devam eden Dil Devrimi’nin gerekli olup olmadığı tartışmalarına nokta koyan “Dil Gerçeği”, konu ile ilgili boşluklara gerekçelerle açıklık getiriyor.
Dil Devrimi’nden önce ve sonra Türk dili kavramı üzerinde duran ve karşılaştırmalarla bilgiler sunan “Dil Gerçeği”, Ömer Asım Aksoy’un 60’lı ve 70’li yıllarda Cumhuriyet gazetesi ve Türk Dili dergisi için kaleme aldığı yazılardan derlemeler içeriyor. İlk kez 1982 yılında Dil Derneği tarafından yayımlanan “Dil Gerçeği” kitabı, Dil Devrimi’nin önemine dikkat çekiyor.
İnkılâp Kitabevi, Ömer Asım Aksoy’un kendi ifadesiyle, “Atatürk’ün dil ilkesini titizlik ve duyarlıkla koruma, yürütme ve kutsal bir emanet ola­rak kuşaktan kuşağa ulaştırma” ülküsünü okurlarıyla buluşturuyor. Yazıldığı dönemin ruhu ve dil kuralları da korunarak yeniden yayımlanan “Dil Gerçeği”, genç okurların yolunu aydınlatmayı amaçlıyor. 

Kitap Hakkında

1941’de adım attığı Türk Dil Kurumu’na otuz yıldan daha uzun bir süre yönetim kurulu başkanlığı da dahil olmak üzere önemli hizmetler sunmuş olan Ömer Asım Aksoy, ömrünü Türkçe’nin gelişmesine ve Dil Devrimi’nin sağlamlaşmasına adamış bir fikir insanıdır. 
Dil Gerçeği ise Aksoy’un, “Dilini yitiren ulus, bir süre sonra başka bir ulus içinde erir, gider.” anlayışıyla Türkçe’nin yabancı kültürlerden arınması, özleşmesi, zenginleşmesi ve en doğru şekilde kullanılabilmesi için Türk milletine adadığı kıymetli eserlerden biridir. 
İlk baskısı 1982’de Dil Derneği tarafından yapılan Dil Gerçeği, 1932’den beri süregelen Dil Devrimi’nin gerekli olup olmadığı tartışmalarına kanıtlarıyla açıklık getiriyor, tartışmaların haklı veya haksız taraflarını tüm yönleriyle okurlarına sunuyor.  
Bu kıymetli eserin yayınevimizce gözden geçirilmiş yeni baskısı; akademisyenler, dilbilimciler ve kültür bilincine sahip okurlar için değeri yadsınamaz bir başucu kitabı olacaktır. 

Yazar Hakkında

Ömer Asım Aksoy

Ömer Asım Aksoy, Gaziantepli ve 1898 doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te, yüksek öğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesi’nde bitirdi. Savcılık, avukatlık, edebiyat öğretmenliği, Öğretmenler Derneği ve Halkevi Başkanlığı, özel okul müdürlüğü, gazetecilik gibi bilimsel ve toplumsal kurumlarda görevler üstlendi. Gaziantep savaşına da katıldı. 1935-1950 yılları arasında dört dönem Gaziantep milletvekili seçildi. 1940-1983 arasında Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Derleme-Tarama Kolu Başkanı, Genel Yazman ve Türk Dili Dergisi Sorumlu Müdürü olarak kırk üç yıl yoğun çalışma sürdürdü.
Dilimizi özleştirme akımının ileri gelenlerinden olan Aksoy; Edebiyat Dersleri, Gaziantep Ağzı (3 Cilt), Hasırcıoğlu, Mütercim Asım, Şeyh Ahmet ve Nazmü’l-leal, Hasan Ayni ve Nazmü’l Cevahir, Öz Türkçe Dersleri, En Gerekli Sözcükler, Dil Üzerine, Derleme Sözlüğü (12 Cilt), Tarama Sözlüğü (8 Cilt), Atatürk ve Dil Devrimi, Gelişen ve Özleşen Dilimiz, Özleştirme Durdurulamaz, Dil Gerçeği, Ana Yazım Kılavuzu gibi sayıları birkaç düzineyi bulan yapıtlarıyla, gazete ve dergilerde çıkan bilimsel yazıları ve eleştirileriyle haklı bir ün kazandı.
Türk Dili ve Edebiyatı konularındaki değerli çalışmalarından dolayı Gaziantep Üniversitesi kendisine “fahri doktor” unvanı verdi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı