O BİLET,
EKONOMİ 27.06.2023 14:16:00 1215 0

O BİLET, "BİLET FİYATLARI DÜŞTÜ"

O Bilet, "Bilet Fiyatları Rakamsal Olarak Yüksek Gözükse de TÜFE Dikkate Alındığında Reel Bazda Geçtiğimiz Yıllara Göre Düşüşte" açıklamasında bulundu.

Online seyahat bileti, araç kiralama ve otel rezervasyonu platformu Obilet.com’un yaptığı araştırmaya göre bilet fiyatları rakamsal olarak yüksek gözükse de TÜFE dikkate alındığında reel bazda geçtiğimiz yıllara göre düşüş gösterdi. Reel bazda bazı rotalarda ise fiyatlar son 3 yılın en düşük düzeyinde. OBilet.com’un yaptığı hesaplamalara göre mevcut 8 bin 506 TL’lik net asgari ücret esas alındığında dahi, geçen yıl bir asgari ücretlinin haziran ayı maaşı ile arife günü için İstanbul-İzmir rotasında 10 otobüs veya 5 uçak bileti alınabilirken, bu yıl zamsız haziran asgari ücretiyle 15 otobüs veya 8 uçak bileti alınabiliyor.
Her bayram öncesi olduğu gibi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde de şehirlerarası toplu ulaşım sektöründe ciddi bir hareketlilik gözleniyor. Bilet fiyatları geçen yıla göre rakamsal olarak yükselmiş gözükse de asgari ücret, enflasyon ve dolar kurundaki artışlar dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl reel olarak ucuzlamış durumda. 2022 yılı bahar ve yaz dönemlerinde Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yükselen petrol fiyatları nedeniyle zam şampiyonu olan seyahat bileti fiyatları, bu yıl diğer mal ve hizmetlerle kıyaslandığında en az artış gösteren kalemler arasında yer aldı. 
2022 yılı Kurban Bayramı arifesi için yapılacak yolculuklar ile bu yılki Kurban Bayramı arife günü için yapılacak yolculuklara ait ortalama otobüs ve uçak bileti fiyatlarını analiz eden online seyahat bileti platformu Obilet.com’a göre Ankara-Antalya rotasında geçen yıla göre yüzde 4 düştü. Geçen yıl aynı rotada 400 TL olan bilet fiyatı 385 TL’ye indi. Aynı rotadaki uçak bileti fiyatları ise ortalamada yüzde 27 arttı. Ortalama 615 TL’den 790 TL’ye yükseldi.  İstanbul-İzmir rotasında otobüsteki artış yüzde 5’te kalırken (ortalama 530 TL’den 555 TL’ye), uçaktaki artış yüzde 10 oldu. (ortalama 930 TL vs 1.020 TL) İstanbul-Van rotasında ise 1 yıllık artış otobüste yüzde 13 (ortalama 840 TL’den 950 TL), uçakta ise yüzde 27 (ortalama 930 TL’den 1.185 TL’ye) oldu.

Dolar bazında da en düşükte

Güncel fiyatların tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre 2020 yılı fiyatları baz alınarak reelleştirilmiş haline bakıldığında ise, reel fiyatların 2022’ye göre ciddi oranda gerilemiş olduğu görülüyor. Ortalama bilet fiyatlarının ABD Doları üzerinden gerçekleşen seyrine bakıldığında fiyatların 2022’nin çok altında olduğu, hatta bazı rotalarda 2020’den bu yana en düşük dolar bazlı fiyatlara ulaşıldığı görülüyor. Obilet.com Strateji ve Kurumsal Gelişim Direktörü Sertaç Keleş konuyla ilgili olarak, “Bilet fiyatları özellikle 2022 baharından bu yana en hızlı artışını yaşamış olsa da reel bazda değerlendirdiğimizde özellikle bazı rotalarda son 3 yılın en düşük düzeyinde olduğunu görüyoruz. Okulların kapanmasıyla başlayıp, Kurban Bayram hareketliliğiyle devam eden bu ekstra yoğunluğun en önemli sebeplerinden birinin bu durum olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Geçen bayram asgari ücretle 13 otobüs bileti alınırken bu yıl 22 alınabiliyor

Geçtiğimiz hafta, Temmuz 2023’ten itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanmasına karar verilen asgari ücretin zamlı hali henüz çalışanların eline geçmedi. Obilet.com’un yaptığı hesaplamalara göre mevcut 8 bin 506 TL’lik net asgari ücret esas alındığında dahi, geçen yıl bir asgari ücretlinin haziran ayı maaşı ile arife günü için Ankara-Antalya rotasından 13 otobüs bileti veya 5 uçak bileti alabileceği, bu yıl ise aynı rotadan 22 otobüs veya 7 uçak bileti alabileceği görülüyor. İstanbul-İzmir rotasında ise haziran asgari ücretiyle geçen yıl 10 otobüs veya 5 uçak bileti alınabilirken bu yıl zamsız Haziran asgari ücretiyle 15 otobüs veya 8 uçak bileti alınabiliyor."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı