Nijer’de son 6 günde öldürülenlerin sayısı 203 oldu
DÜNYA 25.03.2021 11:12:00 630 0

Nijer’de son 6 günde öldürülenlerin sayısı 203 oldu

Saldırıların artması, Anayasa Mahkemesi’nin pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını duyurduğu Mohamed Bazoum'un karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olarak görülüyor.

Nijer'in batısında, Mali sınırına yakın köyler son 6 günde aşırılık yanlısı olduğundan şüphelenilen militanlar tarafından düzenlenen ve 200'den fazla kişinin öldürüldüğü saldırılara tanık oldu. Sadece pazar günü Tahoua bölgesindeki köylere düzenlenen saldırılarda 137 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırıların artması, Anayasa Mahkemesi’nin pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını duyurduğu Mohamed Bazoum'un karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olarak görülüyor. Son yaşananlar, Nijer'de yıllardır tanık olunan en şiddetli cihatçı saldırılar olarak nitelendirildi. Nijer hükümetinden pazartesi akşamı yapılan açıklamada cihatçıların pazar günü Mali sınırına yakın Tahoua bölgesindeki köylere düzenlediği silahlı saldırılarda 137 kişinin yaşamını yitirdiği, bölgedeki terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısının 6 gün içinde 203'e çıktığı kaydedildi.

Hükümet Sözcüsü Zakaria Abdourahmane, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Sistematik bir şekilde sivilleri hedef alan bu silahlı çeteler yeni bir terör ve barbarlık dönemi yaşatıyorlar" dedi.

Hükümetin salı gününden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan ettiğini belirten Sözcü açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hükümet, din dışı ve kanuna aykırı kişilerin işlediği bu barbarca eylemleri kınıyor. Bölgede artırılmış güvenlik ve sağlık önlemlerinin alındı. Söz konusu korkakça eylemlerin faillerinin tutuklanarak mahkemeye çıkarılması için soruşturma açıldı."

Nijer güvenlik teşkilatındaki kaynaklar pazartesi sabahı yaptıkları açıklamada, pazar günü meydana gelen saldırılarda ilk belirlemelere göre 60 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Yerel bir yetkiliye göre, motosikletlerle bölgeye gelen silahlı kişiler etrafta gördükleri herkesi hedef aldılar. Intazayene, Bakorat ve Wistane köylerine ve çevre bölgelere saldırdılar.

Hedeflenen bölgeler, her ikisi de Mali sınırına yakın olan Tillaberi yakınlarındaki Tahoua’da yer alıyor.

Tillaberi, düzenli olarak terör saldırılarına maruz kalan Nijer, Mali ve Burkina Faso’yu içeren Sahel bölgesindeki 3 ülkenin sınırı olarak bilinen bölgede bulunuyor.

Tilia Belediye Başkanı Fauzi Essentag'a göre saldırganlar sivilleri vurduktan sonra çiftlik hayvanlarını gasp ettiler. 15 Mart'ta ise cihatçı olduğundan şüphelenilen silahlı kişiler, Banipengo bölgesinde kurulan hayvan pazarından dönen sivilleri taşıyan otobüse saldırı düzenlemişti. Ayrıca, Dari Dai kasabasını da hedef alarak bölge sakinlerini öldürdüler ve araçlarla tahıl ambarlarını yaktılar. Bu saldırılarda da toplam 66 kişi yaşamını yitirdi.

Aynı gün, DEAŞ terör örgütünün Tillaberi’de  Mali ordusuna yönelik düzenlediği saldırıda 33 asker öldürüldü.

Ülkenin batısında yer alan Tchombangou ve Zaroumdareye köylerine 2 Ocak’ta düzenlenen saldırılarda en az 100 sivil, 9 Ocak 2020'de ise Chinigodar Üssü’ne düzenlenen saldırıda da 89 Nijerli asker öldürüldü. 10 Aralık 2019'da Tillaberi’nin Inates köyünde de 71 Nijeryalı askerin yaşamını yitirdiği bildirildi. Nijer ordusuna yönelik iki saldırının da sorumluluğunu DEAŞ üstlendi.

Tahoua, 3 ülkenin sınır bölgesine yakın olmasına rağmen  bölgenin bir parçası değil. Ancak aynı şekilde aşırılık yanlılarının düzenli saldırılara maruz kalıyor.

Bölgeye yapılan son saldırı, 2020 yılının haziran ayında gerçekleşmişti. Intikane'da Malili mültecilerin yaşadığı bir bölgeye düzenlenen hava saldırısının ardından en az 3 sivil yaşamını yitirmişti.

Ekim 2016'da düzenlenen bir diğer saldırıda da Tazalit'teki bir mülteci kampını gözetleyen 22 asker öldürüldü.

Güven sorunu, Birleşmiş Milletler’in dünyanın en yoksul 189 ülkesinin yer aldığı kalkınma listesinde yer alan Nijer'deki en büyük zorluk olarak kabul ediliyor. Ülke, hem batıdaki Mali'den hem de güneydoğudaki Nijerya’dan yapılan saldırıları düzenleyen aşırılık yanlısı isyancı hareketleri ortadan kaldırmakta güçlük çekiyor.

Mohamed Bazoum pazartesi günü Twitter hesabından pazartesi günü yaptığı açıklamada, "kurbanların ailelerine en içten taziye dileklerini” sunarak, Banipengo katliamından sonra saldırganların pazar günü Intazayene ve Bakorat bölgelerindeki sivilleri hedef aldığını belirtti.

15 Mart katliamlarından sonra Nijer ordusu Tillaberi bölgesine takviye kuvvetler gönderdi. Aynı şekilde, bölgenin en deneyimli ordusu olarak kabul edilen bin 200 Çad askerinden oluşan bir birlik, 3 ülke sınırında konuşlandırıldı. Söz konusu bölge, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'ın da dahil olduğu Sahel bölgesinde köktendinci eğilimler ve şiddet içeren aşırılıkla mücadeleye ilişkin G5 Sahel Bildirisi’nin bir parçası olarak belirlenmiş durumda. Bölge ülkeleri 2017'den bu yana cihatçılarla mücadelede iş birliği yapmaya çalışıyor. Mali ve Burkina Faso gibi Nijer de Sahel bölgesinde konuşlanmış 5 bin 100 askerin yer aldığı Fransa’nın Barkhane adlı terörle mücadele operasyonunun desteğinden yararlanıyor.(Niamey/Şarku’l Avsat)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı