New York Times:
24.05.2015 01:34:11 453 0

New York Times: "Türkiye Üzerinde Kara Bulutlar"

Türkiye'de yaklaşan seçimlere değinen New York Times gazetesi, önceki seçim kampanyalarının da zorlu geçmesine rağmen, şimdikinin daha hırçın, karanlık ve korku dolu bir havada” geçtiği uyarısında bulunuyor.

New York Times, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan`ı uyarmaları için NATO üyesi ülkeler ve ABD`ye açık çağrıda bulundu. New York Times (NYT) editoryal kurulu, Erdoğan ve Türkiye`de yaşanan hukuksuzlukları son derece sert bir dille eleştiren yazı kaleme aldı. "Türkiye Üzerinde Kara Bulutlar" başlığıyla kaleme alınan baş makalede, ``Ülke daha önce de siyasi kamplaşmalarla karşı karşıya kalmış olsa da özellikle bu çok daha kötü, olağandışı karanlık ve korkunç görünüyor`` ifadeleri dikkat çekti

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının 7 Haziran seçimlerini de garantilemek amacıyla yeni engellemelere başladığı yolunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlarının kaygılarına dikkati çeken gazetede, “siyasi sürecin bu denli hoyratça yönlendirilmesi ülkenin yıpratılmış demokrasisini daha da zayıflatacak, seçimi kim kazanırsa kazansın ortaya çıkacak zaferi lekeleyecektir” deniyor.

New York Times başmakalesi, Erdoğan’ın doğruyu söyleyenlere karşı gittikçe daha düşman kesildiğinin altını çiziyor, “Amerika ve Türkiye’nin NATO müttefikleri, kendisini (Erdoğan’ı) içinde bulunduğu bu yıkıcı yoldan dönmeye çağırmalıdır” ifadesini kullanıyor.

İşçi sendikalarının seçim güvenliği konusundaki kaygılarına da değinen makalede, “AKP hükümetinin seçimleri kazanabilmek için, devlet kurumlarını seferber ederek, seçim kampanyalarında muhalefeti ‘düşman’ yerine koyduğu” yönünde bu sendikaların açıklamalarına yer veriyor.

Erdoğan’ın seçimlerde Meclis’in beşte üç çoğunluğunu kazanarak, cumhurbaşkanının yetkilerini arttıracak şekilde anayasayı değiştirmeyi hedeflediğini hatırlatan New York Times, Konda araştırma şirketinin anketinde AKP’ye desteğin azaldığının ortaya çıktığına dikkati çekiyor.

New York Times’ın altını çizdiği bir diğer konuysa, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e yönelik tutuklama ve Fethullah Gülen’le bağlantılı gazetelerin kapatılması talepleriyle ilgili. Hürriyet gazetesinin Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yle ilgili olarak attığı, `Yüzde 52 oy aldı, idam kararı verildi` manşetini değerlendiren başmakale, bu manşetin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 52’yle kazanan Erdoğan’la bağdaştırılmasını şu sözlerle değerlendiriyor:

“Bu yalnızca çarpıtılmış ve saçma bir suçlama değil, aynı zamanda Türkiye’nin hala bir demokrasi olduğu iddialarına bir tokattır.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nin Hürriyet hakkında yapılan suç duyurusuna tepki gösterdiği hatırlatılarak, kurumun "gazeteciliğin terörizmle bir tutulduğu, basın hürriyeti ve ifade özgürlüğüne yönelik darbe yapıldığı" açıklamasına yer veriliyor.

Gazete, ülkede siyasi tansiyonun giderek arttığını, Erdoğan`ın AKP`nin   seçimden galip çıkması durumunda daha fazla baskıcı yönteme başvurmasından korkulduğunu da yazıyor. Siyasi süreçte bu tür büyük manipülasyonların çok ciddi hataları beraberinde getireceği konusunda uyaran NYT, ülkenin hırpalanmış, zayıflamış demokrasisinin bu yolla elde edilen zaferle daha da bozulacağını savundu.

Erdoğan`ın artan gücü ile Anayasa`yı değiştirerek başkanlık sistemini getirmeyi arzuladığı ileri sürülen yazıda, Anayasa değişikliğini en azından referanduma götürebilmek için Meclis`te 330 milletvekili kazanması gerektiğine işaret edilirken, Reuters haber ajansının AKP`nin oylarında düşme yaşandığına işaret eden haberine de dikkat çekiliyor.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı