Netanyahu Altıncı Kez İsrail Başbakanı
DÜNYA 30.12.2022 08:29:00 1048 0

Netanyahu Altıncı Kez İsrail Başbakanı

İsrail'de 1 Kasım'da yapılan genel seçimlerde ilk sırada yer alan Likud Partisi'nin lideri Benyamin Netanyahu yemin ederek bir kez daha başbakan olarak göreve başladı.

Netanyahu öncülüğündeki İsrail'in 37’nci hükümeti için parlamentoda güven oylaması yapıldı.

120 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada, koalisyon hükümeti, 63 kabul oyu alarak güvenoyuna sahip oldu.

73 yaşındaki Netanyahu, oluşturduğu aşırı sağcı kabinenin, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişletme ve yurtiçinde ve yurtdışında eleştirilen diğer politikaları sürdürme vaatleriyle yemin etti.

Rüşvet suçlamalarıyla yargılanan deneyimli lider, bu iddiaları reddediyor.

Milliyetçi ve dini partilerden oluşan bloğu 1 Kasım seçimlerinde Meclis çoğunluğunu elde ettiğinden beri Netanyahu, sivil haklar ve diplomasinin geleceği hakkındaki endişeleri yatıştırmaya çalışıyor.

Müttefikleri arasında, Filistin devletine karşı çıkan ve her ikisinin lideri de Batı Şeria yerleşimcileri olan ve geçmişte İsrail'in adalet sistemine, Arap azınlığına ve LGBT haklarına karşı propaganda yapmış olan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partileri yer alıyor.

Defalarca hoşgörüyü teşvik etme ve barışı sürdürme sözü veren Netanyahu, parlamentoya, İran'ın nükleer programını engellemek ve İsrail'in askeri kapasitesini geliştirmekle birlikte "İsrail-Arap çatışmasını sona erdirmenin" en büyük önceliği olduğunu söyledi.

"Hükümsüz! Hükümsüz!" sloganlarıyla Netanyahu'nun sözünü kesen muhalifleri, yasal sıkıntıları nedeniyle merkez partilerce boykot edilmesi üzerine deneyimli liderin yeni ortaklar bulmak için, bedeli olan anlaşmalar yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

Netanyahu'nun kadrosu, şiddetin artması ve gelecekte bir devlet kurmayı umdukları bölgeler arasında olan Batı Şeria'da genişlemeye hazırlanan Yahudi yerleşimleriyle birlikte, Filistinliler’in zaten umutsuz olan bakış açısını daha da karamsarlaştırdı.

Netanyahu'nun muhafazakar Likud partisi, hükümete yönelik yönergelerinde, "Yahudi halkının münhasır ve tartışılmaz bir hakka sahip olduğu" topraklarda "yerleşimi teşvik edip geliştireceğini" açıkladı.

Dünyanın birçok güçlü ülkesi, savaşta ele geçirilen topraklar üzerine inşa edilen yerleşim birimlerini yasadışı kabul ediyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "Bu yönergeler tehlikeli bir tırmanış oluşturuyor ve bunun bölge için yansımaları olacak" dedi.

Bölgede endişe arttı

İsrail güçlerinin Filistinliler’in ayaklanmalarına ve militan saldırılarına karşı sert önlemler alması nedeniyle, bu yıl Batı Şeria'da 2015'ten bu yana yaşanan en kötü şiddet olaylarından bazılarına sahne oldu.

Abbas yeni hükümeti, sloganının aşırılık ve ayrımcılık olduğunu söyleyerek eleştirdi.

Filistin ekonomisinin büyümesi hedefi, çatışmaların yeniden alevlenmesi durumunda zarar görebilir.

Reuters'a konuşan Filistinli işadamı İbrahim Barham, "Siyasi ufuk ekonomiyi etkiliyor ve tüm göstergeler bize siyasi durumun kötü olacağını gösteriyor" dedi.

Parlamentoda yemin töreninden önceki konuşmalarda, yeni kabinede temsilcisi bulunmayan Arap milletvekillerinden biri gelmekte olan koalisyonun üyelerini "faşizm" ile suçladı.

Şu anda altıncı dönemine giren Netanyahu, tüm İsrailli’lere hizmet edeceğini söylüyor. Ayrıca, daha önce savunduğu ve İsrail'i Washington ve Arap devletleriyle çatışma rotasına sokarken yerleşimci tabanını memnun edecek bir politika olan Batı Şeria'yı ilhak etme arayışında da durmuş görünüyor.

1990'larda ve 2009'dan 2021'e kadar üç yıl başbakanlık yapan Netanyahu, 2020'de İsrail'in İran'la ilgili endişelerini paylaşan diğer Körfez ülkeleriyle yaptığı gibi, Suudi Arabistan'la da diplomatik ilişkiler kurma yolunda bir açılım yapmak istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Ankara'daki ortak basın toplantısı. 9 Mart 2022. 

Riyad, İsrail ile herhangi bir ilerlemenin Filistin devletine bağlı olduğu yönündeki tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığının sinyallerini verdi.

Netanyahu'nun atamaları arasında, 2007 yılında Araplar’a karşı kışkırtma ve bir Yahudi militan grubuna destek vermekten suçlu bulunan Itamar Ben-Gvir de ulusal güvenlik bakanı olarak görev yapıyor. Avukat olan Ben-Gvir, görüşlerinin daha ılımlı hale geldiğini söylüyor.

Rolü büyük ölçüde sembolik olan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Pazar günü bireylerin haklarına olası zararlar verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

İş dünyası, İsrail'in ayrımcılıkla mücadele yasasının gözden geçirilmesi çağrılarını reddetti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı