Necip Taşkın: “Alınacak sözleşmeli sağlık personeli sayısı yetersiz.”
SAĞLIK 29.03.2023 11:57:00 878 0

Necip Taşkın: “Alınacak sözleşmeli sağlık personeli sayısı yetersiz.”

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, KPSS puanıyla alınacak sözleşmeli personelin sağlık teşkilatlarındaki iş yoğunluğunu hafifletmeye yetmeyeceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 31 bin 600 sözleşmeli personel alımına ilişkin ilanın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, KPSS puanıyla alınacak sözleşmeli personelin sağlık teşkilatlarındaki iş yoğunluğunu hafifletmeye yetmeyeceğini söyledi. 

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde sözleşmeli sağlık personeli alımı yapılacağını belirten Taşkın, özellikle ortaöğretim düzeyinde eğitim görenler arasından sözleşmeli sağlık personeli pozisyonları sayısının az olduğuna dikkat çekerek, her yıl binlerce mezun veren Sağlık Meslek Liselerinin işlevinin azaldığını ve bu okullardan mezun olanların gelecek umutlarının kalmadığına vurgu yaparak şunları ifade etti:

“Sağlık teşkilatlarında personel eksikliği nedeniyle artan yoğunluğun hafifletilmesi ve iş yükünün azaltılması amacıyla yeterli sayıda istihdamın sağlanmasına yönelik çağrımızı sürekli tekrarlıyoruz. Nitekim Sağlık Bakanlığınca 31.600 sözleşmeli sağlık personeli alımına ilişkin olarak ilan edilen pozisyonları incelediğimizde lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim gören sağlık yönetimi, hemşire, ebe, diğer sağlık personeli, anestezi, çevre sağlığı, laboratuvar, röntgen, ameliyat, diyaliz, ilk ve acil yardım teknisyen ve tekniker sayılarının yetersiz olduğunu görüyoruz. OECD ülkeleri arasında kişi başına düşen söz konusu pozisyonların ülkemizde yetersiz olduğu ayrıca değerlendirilmelidir. 

Sözleşmeli sağlık personeli alımında ortaöğretim düzeyinde eğitim görenlerin sayılarının çok az olması eleştirilebilir. Kamu ve özel Sağlık Meslek Liselerinden her yıl binlerce gencimiz mezun oluyor. Bu mezunlar uzun yıllar atanamıyorlar ve başka alanlara yöneliyorlar. Hem kendilerinin hem de ailelerinin umutları ve hayalleri sönüyor. Bunlara yazık! Bunlar atanamayacaklarsa neden bu okullar kapatılmıyor? Nitekim bu okulların sayısının fazla olması yetersiz, etkili denetim ve planlama mekanizması oluşturulmaması nedeniyle iyi eğitim almış sağlık personeli yetişmesini engellemektedir. Yakın gelecekte büyük bir sorun olarak karşımıza çıkması ihtimal dahilindedir. 

Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında yaş ortalaması en genç nüfusa sahip olan bir ülkedir. Eğer devlet iş imkânı yaratır, istihdam planlamasını reel olarak ülke şartlarına göre yaparsa bu genç nüfusumuz sağlık sektöründe işgücü, finansman ve insan kaynakları açısından büyük bir avantaj sağlayabilir. 

Sözleşmeli sağlık personeli alımına ilişkin açıklanan 31.600 kişi sayısı yetersizdir. Sağlık teşkilatlarında çalışanların iş yoğunluğunu giderecek; sağlık çalışanlarının işini ve işyerini severek, isteyerek, benimseyerek ve mutlu olduğu bir işyeri olarak değerlendirecek düzeyde istihdam yapılması gerekir. Hem sağlık çalışanlarının hem de halkımızın sağlık sorunlarının giderilebilmesi açısından sağlık politikalarının gerçekçi, akılcı ve kalıcı çözüm getirilerek mutlu ve sağlıklı bir toplum oluşturulabileceği unutulmamalıdır.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı