NATO tarihinin en hızlı katılımı:
DÜNYA 4.04.2023 07:16:00 680 0

NATO tarihinin en hızlı katılımı: "Finlandiya Yarın NATO'nun 31. Üyesi Olacak"

Stoltenberg, Finlandiya bayrağının Brüksel'deki NATO karargahında çekileceğini belirterek, "Yarın gerçekten tarihi bir gün olacak" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Macaristan'ın onayıyla üyelik sürecini tamamlayan Finlandiya'nın, resmen NATO'nun 31. üyesi olarak kabul edileceğini açıkladı.

Stoltenberg, İsveç'in de Türkiye vetosunu aşarak NATO'ya üye olması için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu, Türkiye'nin PKK ile mücadelesine yardımcı olacaktır. Ama İsveç'in de kendi sokaklarındaki uyuşturucu şebekeleri ve organize suçlarla mücadele etmesine yardımcı olacaktır" diye konuştu.
Ukrayna ve Rusya savaşının ardından, İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik için başvuran Finlandiya, NATO'ya üye ülkelerin tümünün parlamentolarının onay sürecinin tamamlanmasının ardından, yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında düzenlenecek törenle, resmen NATO üyesi olacak. NATO karargahında yarın başlayacak ve iki gün sürecek buluşmadan önce basın toplantısı düzenleyerek kararı duyuran Genel Sekreter Jens Stoltenberg sözlerine, "Bu tarihi bir hafta" diye başladı.

Genel Sekreter, "Toplantının ilk gününde, Finlandiya 31'nci üye olarak ilan edilecek ve bayrağı NATO karargahında dalgalanacak" dedi. Stoltenberg, İsveç'in de katılım sürecinin bir an evvel tamamlanmasını dilediğini belirtti.

NATO tarihinin en hızlı katılımı

NATO Madrid'de geçtiğimiz Haziran ayında düzenlenen zirvede, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularını onaylama sürecini başlattı. NATO'ya üye 20 ülke Temmuz ayında, 4 üye Ağustos, 4 üye de Eylül ayında onay verirken; geriye kalan 2 üye Macaristan 27 Mart, Türkiye de 30 Mart'ta yeşil ışık yaktı.

Böylece, bir yıldan daha kısa sürede üyelik sürecini tamamlayan Finlandiya, NATO'nun 74 yıllık tarihinde, en hızlı katılım sürecine imza attı.

Stoltenberg, Finlandiya'nın katılımı dolayısıyla duyduğu memnuniyeti, "NATO'nun modern tarihindeki en hızlı onay sürecini gördük" sözleriyle dile getirdi. Stoltenberg, Rusya'nın bu katılıma ilişkin itirazlarına ise, "Kimin NATO'ya katılıp katılmayacağına karar vermek Moskova'nın işi değil" karşılığını verdi.

Gün ortasında İttifak'a katılan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile Stoltenberg, katılım onuruna kısa bir basın açıklaması yapacak. Hemen ardından Finlandiya'nın katılım töreni düzenlenecek. Törenden sonra, Finlandiya ve İsveç'in de katılımıyla NATO-Ukrayna Komisyonu toplanacak.

"İsveç sokaklarındaki organize suçla mücadeleye de yardım edecek"

Sorular üzerine, Türkiye'nin İsveç konusundaki vetosunu da değerlendiren Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan sonbahardaki görüşmemde, İsveç ile ilgili sürece de yeniden başlama sözü verdi. Bu nedenle Brüksel'de 3’lü mekanizma toplantısı oldu. Yeniden biraraya geleceğiz. Farklılıklar olduğunda en iyi yol oturup konuşmak. Biz İsveç'in katılması yönündeki politikalarımızı izlemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var, elbette bunun farkındayız. Ama İsveç önemli adımlar attı, güçlü terörle mücadele yasası çıkardı, istihbarat birimlerinin daha yakın çalışmasını kabul etti, Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırdı" dedi.

İsveç'in NATO'ya katılmasının hem Türkiye'nin hem de İsveç'in çıkarına olduğunu savunan Stoltenberg, "Şunu anlamamız lazım. İsveç ve Finlandiya terörle mücadele için birlikte çalıştığında, bu Türkiye'ye PKK'ya karşı mücadelesinde de yardım edecektir. Bu aynı zamanda İsveç'in kendi sokaklarındaki organize suçlarla mücadelesine de yardımcı olacak. Çünkü, bu terör örgütlerinin faaliyetleriyle, organize suçlar ve uyuşturucu trafiği arasında çok yakın bir ilişki var. İsveç tam üye olduğunda, bunun herkesin çıkarına olacağına büyük bir güçle inanıyorum" diye yanıt verdi.

İsveç'in üyeliğine ilişkin bir tarih öngörülüp görülmediğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, "NATO'ya üye 30 ülke bu kararın altına zaten imza attı. Ama şimdi her ulusun kendi parlamentosu karar verecek. Parlamentoların yerine karar alamayız. Ama o günden bu yana İsveç için 'hiçbir şey yapılmadı' diyemeyiz. Çok şey yapıldı. İsveç ve Finlandiya da, diğer ülkeler gibi NATO masasına oturdu. Yarın da davetli. İsveç'i terketmedik ve tüm müttefikler, İsveç'in üyeliğinin hızla tamamlanması gerektiği konusunda hemfikir. Çalışmamız devam ediyor. Çok güçlü bir şekilde inanıyorum ki ortak çıkarlarımız İsveç'in de üye olmasını gerektiriyor" diye yanıtladı.

Dimitri Kuleba katılacak

NATO'nun 4-5 Nisan'da yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısı, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın da katılımıyla NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısıyla başlayacak. Stoltenberg toplantıda Kiev'e verilecek desteğin ele alınacağını belirterek, "Bu savaşın ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Ama bir daha tekrar etmemesi, Ukrayna'nın gelecekte saldırıya uğramaması için düzenlemeler yapmamız gerekecek. Tarih kendi kendisine tekerrür etmez" dedi.

Stoltenberg, önce Ukrayna Dışişleri bakanı Dimitri Kuleba, ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak bir açıklama yapacak.
 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı