NATO:
DÜNYA 4.07.2023 11:00:00 620 0

NATO: "Ruslar’ı ve geri dönme kabiliyetlerini asla hafife almamalıyız”

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer bugün yaptığı açıklamada, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'daki savaşta yara aldığını ancak hiçbir şekilde yenilmediğini söyledi.

Amiral Rob Bauer, Moskova'nın genişlemeye cesaret etmesi durumunda Soğuk Savaş'tan bu yana örgütün askeri planlarındaki en büyük yenilenmeye de dikkat çekti.

Bauer, gazetecilere, "Boyları 3 metreyi aşmıyor olabilir ama kesinlikle bir metreden de kısa değiller. Dolayısıyla, Ruslar’ı ve geri dönme kabiliyetlerini asla hafife almamalıyız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve NATO üyesi ülkelerin liderleri, gelecek hafta Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak zirvede ittifakın planlama sisteminde büyük bir değişikliğe gidilmesini onaylamaya hazırlanıyor.

NATO örgüt bazında, Ukrayna'ya silah veya mühimmat sağlamıyor. İttifak, nükleer silahlara sahip Rusya ile daha geniş bir savaşa sürüklenilmesinden kaçınılmasını arzu ediyor. Ancak Rusya, Ukrayna ve Belarus yakınlarındaki üye ülkelerin güvenliğini büyük ölçüde güçlendiriyor.

Kuzeyde Estonya'dan Karadeniz kıyısındaki Romanya'ya kadar yaklaşık 40 bin asker hazır bekliyor. Bölgede her gün yaklaşık 100 uçak havalanıyor ve Baltık ile Akdeniz'de toplam 27 savaş gemisi görev yapıyor. Bu sayıların artması bekleniyor.

NATO yeni planlarına göre 30 gün içinde 300 bin kadar askeri doğu kanadına kaydırmaya hazır hale getirmeyi hedefliyor. Planlar, NATO topraklarını üç bölgeye ayırıyor; kuzey kutbuna yakın bölge ve Atlantik bölgesi, Alpler'in kuzeyinde bir bölge ve güney Avrupa'da bir başka bölge.

Amiral Bauer, NATO'nun yeni planlamasının, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yaklaşık 17 ay önce Ukrayna'ya savaş başlatmasından önceki Rus ordusunun gücüne dayandığını söyledi. Savaşın Rusya'nın ordusunu tükettiğini, ancak donanmasını veya hava kuvvetlerini tüketmediğini söyledi.

Rob Bauer, Rusya'nın kara kuvvetlerinin yaklaşık yüzde 94'ünün şu anda Ukrayna'daki savaşa katıldığını söyledi.

Bauer, “Genel olarak Ruslar’ın NATO konusunda dikkatli olduklarını görüyoruz. NATO ile bir çatışma arayışında değiller. Bence bu onların çok ama çok meşgul olduklarının bir işareti. Karasal sahada, başkalarına bir şey yapmak için çok fazla güçlerinin olduğunu düşünmüyorum.

Ancak Ruslar’ın yeniden yapılanacaklarına ikna olduk. Nükleer tehdit bir yana onlara denizde ve özellikle havada ve uzayda da ciddi bir tehdit olarak bakmaya devam edeceğiz, bu alanlarda hala çok ama çok yetenekliler" diye konuştu.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Wagner Grubu'nun "seri katillerini" sınırlarının hemen ötesine konuşlandırması halinde, komşu ülkelerin daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Vilnius, Belarus sınırından yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta.

Litvanya, topraklarında kalıcı bir NATO varlığına sahip olmak istiyor. Almanya, talep edilmesi halinde buraya asker konuşlandırmaya hazır olacağının sinyalini geçen hafta vermişti. Ancak şu an için NATO, Belarus’tan yakın bir tehdit gelmediğini düşünüyor.

NATO'nun 31 üye ülkesi, hem kısa hem de uzun vadede herhangi bir Rus saldırısına yanıt vermek için ittifakın emrinde ne kadar asker ve ne kadar teçhizat olabileceğini anlamak amacıyla geçen hafta bir "kuvvet oluşturma konferansına" katıldı.

Yetkililer, güvenlik nedeniyle ayrıntı vermeyi reddetmelerine rağmen, sonuçlar konusunda iyimserdi. Ancak uzmanlar ve bazı NATO diplomatları, üye ülkelerin toplam 300 bin askeri bekletme istekliliği konusunda şüphelerini dile getirdiler.

Bauer, gelecekte ihtiyaç duyulması halinde NATO'nun planları uygulama yeteneği açısından, Vilnius'ta Biden ve diğer liderlerin komutanlara ihtiyaç duydukları teçhizatı sağlamaya yardımcı olacak savunma harcamalarını arttırma taahhüdünü memnuniyetle karşıladı.

2014'te NATO, 2024 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sini askeri bütçelerine harcama taahhüdünde bulundu. 11-12 Temmuz'daki zirvelerinde liderler, yüzde 2'lik rakamı hedeflenecek bir tavan yerine bir harcama tabanı olarak belirleyecekler.

Rus insansız hava aracı saldırısında 1 ölü, 16 yaralı

Öte yandan Ukraynalı yetkililer, bugün ülkenin kuzeyindeki Sumi kentine Rus insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda en az bir kişinin öldüğünü, 16 kişinin de yaralandığını söyledi.

Sumi bölge yönetimi, mesajlaşma uygulaması Telegram'da yaptığı açıklamada, dört insansız hava aracıyla gerçekleştirilen saldırıda bir resmi bina ve iki konut binasının hasar gördüğünü söyledi.

Sabah yaşanan saldırıdan birkaç saat sonra Sumi bölgesinde başka bir hava saldırısı alarmı verildi ve Ukrayna hava kuvvetleri daha fazla insansız hava aracının yolda olabileceği uyarısında bulundu.

Kiev ordusu bugün erken saatlerde, Moskova tarafından gece boyunca fırlatılan İran yapımı 17 Şahid insansız hava aracından 13'ünü ülkenin çeşitli bölgelerine düzenlediği ayrı bir saldırıda düşürdüğünü bildirmişti.

24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik kapsamlı işgale başlayan Rusya, son haftalarda bu ülkeye yönelik hava saldırılarını arttırdı ve işgal altındaki toprakları geri almaya çalışmak için bir karşı saldırı başlattı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı