NATO OLAĞANÜSTÜ ZİRVESİ: “CESUR UKRAYNA HALKININ YANINDAYIZ”
DÜNYA 25.02.2022 22:36:00 1632 0

NATO OLAĞANÜSTÜ ZİRVESİ: “CESUR UKRAYNA HALKININ YANINDAYIZ”

Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Soltenberg, liderlerin NATO Mukabele Kuvveti'nin bir kısmının hızlıca öncü birim olarak gönderilmesine karar verildiğini açıkladı.

Video konferans yöntemiyle  yapılanToplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

NATO'nun Olağanüstü Zirvesi'nde ittifakın caydırılıcılığını arttırmak ve savunmasını güçlendirilmek için doğu kanadındaki üyelerine kara deniz ve hava unsurları konuşlandırılmasına karar verildiği kaydedildi.

Genel Sekreter, tam sayı vermeden gönderilecek kuvvet sayısının 40 bini bulabileceğine işaret etti ancak bunların tamamının gönderilmeyeceğini belirtti.

NATO'nun beşinci maddesiyle ilgili olarak da açıklama yapan Stoltenberg NATO'nun dünyadaki en güçlü ittifak olduğunu belirterek bütün üyelerin birlik içinde olduğunu ve gücünün birlikte hareket etmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Stoltenberg Ukrayna'nın Türkiye'den Boğazları Rus gemilerinin geçişine kapatması talebiyle ilgili bir soru üzerine "Boğazlar konusu konuşulmadı" yanıtını verdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal üzerine NATO Olağanüstü Zirvesi'nin sonuç bildirisinde "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız" mesajı verildi.

“KİMSE RUS HÜKÜMETİNİN YALANLARINA KANMAMALI”

Bildiride, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararının Moskova'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hata olduğu belirtildi.

Bildiride, Avro-Atlantik güvenliğine yönelik onlarca yıllık dönemdeki en büyük tehdidin görüşüldüğü belirtilerek "Belarus'un kolaylaştırdığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam teşekküllü işgalini en kuvvetli şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Rusya'ya derhal saldırılarını durdurması ve güçlerini çekmesi çağrısı yapılan bildiride, saldırıların acımasız ve haksız olduğu, Avrupa'da barışın bozulduğu, Rusya'nın eylemlerinden sorumlu tutulacağı vurgulandı.

"Kimse Rus hükûmetinin yalanlarına kanmamalı" ifadesine yer verilen bildiride, Rusya'nın diplomasi yolunu tercih etmediği, uluslararası hukuku ihlal ettiği hatırlatıldı.

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır" denilen bildirgede Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçların çıkarılacağının altı çizildi.

Bildirgede "İttifakın doğusuna savunma amaçlı kara ve hava kuvvetleri, NATO bölgesi geneline deniz varlıkları konuşlandırdık. Kendimizi olasılıklara hazırlamak ve müttefik bölgesinin güvenliğini sağlamak için NATO'nun savunma planlarını harekete geçirdik. Şimdi İttifakın doğusuna ciddi ilave savunma amaçlı güç konuşlandırması yapmaktayız. Şimdi ve gelecekte İttifakın güvenilir ve güçlü caydırıcılığı ve savunmasının sağlanması adına gerekli her türlü konuşlandırmayı yapacağız" ifadeleri yer aldı. (Resim: Cumhurbaşkanlığı İnternet Sitesi)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu