Müttefiklerde Çin endişesi
DÜNYA 4.03.2023 13:03:00 822 0

Müttefiklerde Çin endişesi

Müttefik ülkeler, Çin'in müdahil olarak Rusya'ya Ukrayna'yı işgali için silah tedarik edebileceği endişelerini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Başkan Joe Biden, çalışma ziyareti kapsamında Washington'a gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Beyaz Saray'da ağırladı. Görüşmenin ana gündem maddesi Ukrayna savaşı ve Çin'in Rusya'ya olası desteği oldu. İki ülke de Çin'in Rusya'ya Ukrayna'yı işgali için silah tedarik edeceğinden endişeli

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Başkan Joe Biden ile özel bir görüşme yapmak üzere bugün Beyaz Saray'ı ziyaret etti.

Biden görüşmenin başında Alman lidere Ukrayna'ya sağladığı "derin" destekten dolayı teşekkür etti ve desteğin "gerekli olduğu sürece devam ettirileceği" mesajını vermenin önemli olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı, Scholz'un askeri harcamaları arttırma kararını ve Ukrayna'yı desteklemek için ABD ve diğer müttefiklerle yakın biçimde birlikte çalışmasını övdü.

Biden, "NATO müttefikleri olarak ittifakı daha güçlü hale getiriyoruz" dedi.

Scholz Beyaz Saray'da Biden'la görüşürken ABD Ukrayna için 400 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı.

Müttefiklerde Çin endişesi

Müttefik ülkeler, Çin'in müdahil olarak Rusya'ya Ukrayna'yı işgali için silah tedarik edebileceği endişelerini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Böyle bir adım, Moskova'nın tükenen stoklarını yenilemesine olanak tanıyarak savaşın gidişatını önemli ölçüde değiştirebilir.

Çin, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı ve Avrupa ülkeleri Pekin'e karşı sert bir tutum takınma konusunda genellikle ABD'den daha temkinli davranıyor. Ancak küresel rekabetin daha da gerginleşmesiyle birlikte, bu yaklaşımın değişebileceği yönünde işaretler var.

Scholz dün Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Çin'e "Moskova'daki nüfuzunuzu kullanarak Rus birliklerinin geri çekilmesi için baskı yapın ve saldırgan Rusya'ya silah tedarik etmeyin" çağrısında bulundu.

ABD ve Almanya Ukrayna'ya askeri ve insani yardım sağlamak için yakın işbirliği içinde çalıştılar. Ancak tank temini gibi konularda sürtüşmeler de yaşandı ve Washington zaman zaman Berlin'in tereddütleri nedeniyle rahatsızlık yaşadı.

Kiev'e düzenli silah akışını sürdürmek, savaşın ikinci yılında, özellikle de her iki taraf da bahar saldırıları planlarken kritik önem taşıyacak.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby dün yaptığı açıklamada, "Birlikte gösterdiğimiz kolektif çabalardan gurur duyuyoruz" dedi.

Kirby, Çin'in Rusya'ya silah verip vermeme konusunda bir karar verdiğine dair ABD'nin herhangi bir işaret görmediğini söyledi.

Basın toplantısız ve törensiz ziyaret

Scholz, Beyaz Saray'ı geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre önce ziyaret etmişti. Bugünkü görüşmenin çok az bir kısmı kamuoyuna açık oldu. Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılması beklenmiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen yıl Washington'a yaptığı gibi resmi devlet ziyaretlerinden farklı olarak, şatafat ve tören olmadı. Scholz'un gezisinde, iki liderin her iki ülkeyi temsil eden gazetecilerin sorularını yanıtladığı geleneksel basın toplantısı da yapılmadı.

Kirby görüşmeyi, "iki lider arasında gerçek bir çalışma ziyareti" olarak tanımlıyor.

Görüşmeden önce haber ajansı Associated Press’e bilgi veren üst düzey bir Alman yetkili ve bir Amerikalı yetkili, görüşmenin samimi bir havada geçeceğini söylemişti. Yetkililer, sürekli danışmanların eşliğinde olmak yerine, Biden ve Scholz'un çoğu zaman toplantı odasında bulunan tek kişiler olacağını belirtmişti.

Almanya’da ise muhalefet lideri Friedrich Merz, Alman yayın kuruluşu Welt'e yaptığı açıklamada Scholz'u, beraber seyahat ettiği basın mensupları olmadan gerçekleştirdiği Washington seyahati konusunda ketum davranmakla suçladı.

Müttefikler arasında gerginlik var mı?

Merz, Scholz'un Ukrayna'ya tank sağlama anlaşmasıyla ilgili kırgınlıkları gidermesi gerektiğini öne sürdü. Scholz ise müttefikler arasında anlaşmazlık olduğu iddialarını reddetti.

Associated Press'in ziyaretinin koşullarını sorduğu Başbakan Olaf Scholz ise "işlerin çok zorlaştığı küresel bir duruma" atıfta bulunarak, Biden ile "birbirleriyle doğrudan konuşmak istediklerini" söyledi.

Scholz, "Bu kadar yakın dostların tüm bu soruları sürekli olarak beraberce konuşabilmeleri önemli" dedi.

Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ise Pazar günü katıldığı bir televizyon programında, iki ülke arasında bazı gerginlikler olduğunu ima etmişti.

Sullivan, Biden'ın başlangıçta Abrams tanklarını Ukrayna'ya göndermemeye karar verdiğini ve bunların Ukrayna kuvvetleri için hemen faydalı olmayacağına inandığını söyledi. Sullivan, "Ancak Almanya da Başkan, Abrams göndermeyi kabul edene kadar Leopard tanklarını göndermeyecekti" demişti.

Sullivan, "Böylece, ittifakın birliği adına ve Abrams'ın ihtiyaç duydukları araç olmamasına rağmen Ukrayna'nın istediğini almasını sağlamak için Başkan, 'Tamam, özgür dünyanın lideri olacağım. Leoparları şimdi gönderirseniz Abramsları gönderirim' dedi" ifadelerini kullanmış ve şimdi Leopard tanklarının gönderildiğine dikkat çekmişti.

Scholz hükümeti ise ABD'den böyle bir talepte bulunulduğunu reddediyor.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı