Mültecilere “Erdoğan’ın paralı askerleri” diyen Suriye Rejiminin TV’si tepkilerin hedefinde
DÜNYA 16.08.2021 08:12:00 431 0

Mültecilere “Erdoğan’ın paralı askerleri” diyen Suriye Rejiminin TV’si tepkilerin hedefinde

Suriye resmi kanalı el-İhbariye’nin, Ankara’da saldırıya uğrayan Suriyelileri “Erdoğan’ın paralı askerleri” olarak nitelendirmesi sert eleştirilerin yapılmasına neden oldu.

Suriye resmi kanalı el-İhbariye’nin, Ankara’da saldırıya uğrayan Suriyelileri “Erdoğan’ın paralı askerleri” olarak nitelendirmesi, rejim yanlıları, gazeteciler ve resmi yetkililer de dahil olmak üzere çeşitli çevrelerden sert eleştirilerin yapılmasına neden oldu.

Gazeteciler, yeni Enformasyon Bakanı Butros Hallak’a Türkiye’deki Suriyelileri bu şekilde nitelendirmeleri sebebiyle kanal yetkililerin hakkında soruşturma açılması için çağrıda bulundu. El-Vatan gazetesinin genel yayın yönetmeni Vaddah Abdurabbu Facebook sayfasında şunları yazdı:

“Suriye dışındaki bulunan herhangi bir Suriyelinin ‘paralı asker’ olarak nitelendirilmesini kınıyorum. Enformasyon Bakanı Butros Hallak’a herhangi bir gecikme olmadan kanalda yayınlananlardan sorumlu herkesin hesap vermesinin sağlanması çağrısında bulunuyorum.”

Beyrut’ta ikamet eden gazeteci Baas çizgisindeki Saddam Hüseyin ise Twitter’da şunları söyledi:

“Kanalın yayınladığı, milyonlarca Suriyeliyi paralı asker olarak nitelendiren haber hakkında soruşturma açılması ve bu haberi yazanların görevinden alınması gerekiyor. Tabii eğer devletin söylemi, dünya çapında çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil olmak üzere toplam 7 milyon mülteciyi paralı asker olarak nitelendirmiyorsa!”

Hüseyin, Rusya’nın desteği ile Suriyelilerin yurt dışından dönüşü için Şam’da düzenlenen konferansa atıfta bulunarak “O zaman buna Mülteci Dönüş Konferansı olarak değil, Paralı Asker Dönüş Konferansı olarak adlandırın” ifadelerini sözlerine ekledi.

El-İhbariye TV kanalının Genel Müdürü Mudar İbrahim ise, “Son zamanlarda Türkiye'de saldırıya uğrayan Suriyelileri paralı asker olarak nitelendiren haberi yazan ve düzenleyen çalışanlarımız bu olaydan kişisel olarak sorumlu tutuldular. Haklarındaki karar Enformasyon Bakanlığı’na bırakıldı” dedi. 

Türk polisi, Ankara’nın Altındağ Mahallesi’nde yaşayan geçici sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin işlettiği dükkanları ve yaşadıkları evleri hedef alan yabancı düşmanı saldırılara karıştığından şüphelenilen 70’ten fazla kişiyi gözaltına aldı.

Polis yaptığı açıklamada, sosyal medya sitelerinde insanları kışkırtmak veya onları bazı eylemlere yönlendirme amacıyla paylaşımlarda bulunan 72 kişinin daha gözaltına alındğı belirtildi. Saldırılarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan kişi sayısı 148’e ulaştı.

Ankara’nın Altındağ Mahallesi’nde onlarca kişi Suriyelere ait dükkanlara, arabalara ve bir binaya saldırdı. Sosyal medya sitelerinde dolaşan bir videoda, bir grubun bir dükkanı yağmalayıp tahrip etmeden önce metal kepengini çıkardıkları görülüyor. Fransız haber ajansı tarafından ulaşılan fotoğraflar, olayların körüklediği şiddetin boyutunu yansıtıyor. Fotoğraflardan birinde, bir apartmanın camını kıran genç bir erkek görülüyor.

Türk Kızılayı, evine atılan taşın kafasına isabet etmesi ile yaralanan Suriyeli bir çocuğun tedavi için hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Olaylar, salı günü iki grup arasında çıkan kavga sırasında bir Türk gencinin bıçaklanarak öldürülmesi sonrasında meydana geldi. Sosyal medya kullanıcıları ve medya kuruluşları, failin Suriye uyruklu olduğunu belirtti.

Yaklaşık 4 milyon Suriyeli’nin ikamet ettiği Türkiye, son yıllarda genellikle sosyal medyadaki söylentiler tarafından kızıştırılan benzer olaylara tanık oldu.

Türkiye’nin başkentindeki bu gerilim, Taliban’ın hızlı bir şekilde ilerlemesinin etkisi ile Afganistan’dan kaçan yeni bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalma korkusu sebebiyle kamuoyu yoklamalarının, sosyal medya üzerinden mülteci karşıtı duyguların arttığını gösterdiği bir zamanda meydana geldi.


Suriye’deki ekonomik kriz

Diğer yandan, Suriyeli aktivistler, kendisini Şam’daki hükümet bölgelerinde çalışan yayıncı olarak tanıtan ve kötüleşen yaşam koşullarından ve herhangi bir devlet gözetimi veya önlemi olmaksızın yükselen fiyatlardan bahseden bir kadının olduğu videoyu paylaştılar. Kadının yaptığı eleştirilerin ardından tutuklanması bekleniyor.

Rejimin kontrolündeki bölgeler, karne ile gerekli malzemeleri almak üzere kuyrukların oluşurken, çeşitli temel gıda maddelerinde (özellikle ekmek) ve yağ gibi malzemeler açısından krizlere tanık oluyor.(kaynak:Şarkul Avsat)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı