Mozambik’in Palma kasabasında 12 kişinin başı kesildi
DÜNYA 12.04.2021 08:48:00 660 0

Mozambik’in Palma kasabasında 12 kişinin başı kesildi

Polis şefi Pedro da Silva, DEAŞ’ın kuzey Mozambik'te 60 milyar dolar değerindeki doğal gaz projeleri yakınlarında bulunan Palma kasabasına düzenlediği saldırıda yabancı olduğu düşünülen 12 kişinin başının kesildiğini bildirdi.

Mozambik’te polis şefi Pedro da Silva, Devlet Televizyonu'na (TVM) verdiği demeçte, DEAŞ’ın kuzey Mozambik'te 60 milyar dolar değerindeki doğal gaz projeleri yakınlarında bulunan Palma kasabasına düzenlediği saldırıda yabancı olduğu düşünülen 12 kişinin başının kesildiğini bildirdi.

Şef Pedro da Silva, kasabayı ziyaret eden gazetecilere verdiği demeçte, bu kişilerin milliyetlerinin doğrulanamadığını, ancak beyaz tenli oldukları için yabancı olduklarının düşünüldüğünü söyledi.

TVM’de yayınlanan görüntülerinde arazinin bazı kısımlarını işaret ederek “Burada elleri bağlandı ve başları kesildi” ifadelerini kullanan Silva, cesetleri kendisinin gömdüğünü de ekledi.

Bölge liderlerinin dün şiddete karşı verilecek tepki üzerinde durmak için bu Güney Afrika ülkesinde bir araya geldikleri sırada geldi.

Bu olay, bölge liderlerinin dün şiddete karşı verilecek tepki üzerinde durmak için bu Güney Afrika’da bir araya geldikleri sırada geldi.

Ortak bir hedeflerinin olup olmadığı bilinmeyen DEAŞ bağlantılı militanlar, Palma'nın bulunduğu kuzey Cabo Delgado eyaletinde 2017'den beri giderek daha aktif hale geliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), en az 530 bin insanın bölgeden edildiğini bildirdi.

Saldırının ardından Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Çarşamba günü durumla nasıl başa çıkılacağına dair görüşmelerde bulundu.

Üst düzey yetkililer, Perşembe günü Mozambik'in başkenti Maputo'da yapılacak bölgesel kriz zirvesine hazırlanıyor. Altı devlet ve hükümet başkanı, terörizmle mücadele tedbirlerini görüşecek.

Komşu Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından yapılan açıklamada, “SADC, Cabo Delgado eyaletinde devam eden terörist saldırılardan derinden endişe duyuyor” ifadeleri kullanıldı.

75 bin nüfuslu Palma şehri, 24 Mart'ta DEAŞ tarafından saldırıya uğramış, saldırıda onlarca sivil ve polis öldürülmüştü. Ancak kurbanlara dair rakamlar henüz bilinmiyor.

Operasyon komutanı Chungo Vidigal, ‘teröristlere ait ceset kokusu aldığını’ söylese de hükümet güçleri ilk saldırılardan bu yana isyancılarla etkili bir şekilde savaşamadı.

Bölgede yaklaşık 17 milyar euro değerinde bir LPG projesi yürüten Fransız Total şirketi ise saldırının ardından en az bin çalışanını güvenli bir yere taşıdı. Proje ise durduruldu.

UNHCR, söz konusu saldırıda en az 11 bin kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Militanlarının şehrin kontrolünü ele geçirdiğini söylediği DEAŞ, 55 güvenlik kuvvetini öldürdüğünü öne sürdü. SADC grubunun askeri müdahale çağrıları ve komşu ülkelerde terörizmin yayılmasına yönelik uyarılarda artış kaydedildi.

Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, ülkenin kuzeyindeki sahil şehri Palma’nın kontrolünü iki hafta önce ele geçiren radikal silahlı grupların şehirden çıkarıldığını açıkladı.

Televizyonda ulusa seslenen Nyusi, “Teröristler Palma’dan kovuldu” vurgusunda bulundu; ancak zafer ilan etmediklerini, zirâ terörizmle savaşın devam ettiğini belirtti. Zirâ Mozambik, en az 3 yıldır, doğal gaz açısından zengin olan yoksul Cabo Delgado’da eş-Şebab militanlarıyla mücadele ediyor.

Hükümetin ‘terörü yenebileceği’ sözü veren Nyusi, ordunun eğitim ve teçhizatını geliştirme yönünde çalışıldığını ifade etti.(Kaynak:Şarkul avsat)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli