Mona Lisa Grevde
DÜNYA 28.03.2023 07:46:00 619 0

Mona Lisa Grevde

Mona Lisa'yı yaşlandıran ve altına "64 yaşa hayır" yazılan pankartı taşıyan çalışanlar, greve uyarladıkları "Mona Lisa grevde" adlı şarkılarıyla da renkli görüntüler sergiledi.

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reformu protesto eden çalışanlar yarın 10'uncu büyük genel greve hazırlanırken; çalışanlara kültür sektöründen sembolik bir destek geldi.

Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi, emeklilik reformunu protesto eden kültür çalışanları tarafından bu sabahtan itibaren kapatıldı.

Pazartesi sabahı CGT-Culture ve SUD Culture Solidaires ortak bir basın açıklaması yayınlayarak "Louvre müzesinin sabah saat 9'dan itibaren sendikalar arası müze personelinin inisiyatifiyle kapalı olduğunu" açıkladı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Louvre'a girişler, emeklilik reformuna karşı çıkan kültür kurumu çalışanları tarafından engellendi.

Haftalardır ulaşım sektörü ve temizlik işçilerinin grevleri ve şiddetli gösteriler nedeniyle, çöp yığınları ve çatışmalar içinde Paris'i ziyaret etmeye çalışan turistler, Louvre müzesinin de grev nedeniyle kapalı olduğunu görünce büyük hayal kırıklığına uğradılar.

Louvre yetkilileri, grevden habersiz ünlü piramit girişine gelen turistlere, "Bir sosyal eylem nedeniyle müzenin kapalı olduğunu, Çarşamba günü yeniden açılacağını" açıkladı.

Louvre önünde "Mona Lisa grevde" şarkısı söyleyen ve "Macron, yasanı geri çek" sloganları atan CGT ve Sud Solidaire sendikalarına mensup Kültür çalışanları, yarın yapılacak büyük gösterilere de katılacaklarını belirtiyor.

Kültür Bakanlığı mimarlarından CGT Kültür temsilcisi Severine Hurard, "Bu sabah CGT Kültür olarak, karar aldık. Kültür Bakanlığı’na bağlı Versailles Sarayı, Fontainbleu, Louvre, Milli Kütüphane çalışanları, mimarlar, arkeologlar, bugün genel greve destek vermek için greve çıktık. Kültür sektörünün de greve destek verdiğini, eylemlere katıldığını göstermek istedik. Aslında eylemlerin başından bu yana pek çok kültürel alanda greve gidildi. Ama gözle görülür grevler değildi. Gerçek bir görünürlülük sağlamak için Louvre'da da eylem kararı aldık" dedi.

Sud Solidaire Sendikası Temsilcisi Mehenna Belaid de, "Kültür çalışanları olarak Macron'un zor kullanarak geçirmek istediği emeklilik reformuna karşı olduğumuzu göstermek için buradayız. İnanıyoruz değişecek. Bu bir güç savaşı ve hala buradaysak, bu güç savaşının bizden yana olduğunu düşündüğümüz için devam ediyoruz. Yurttaşlar, çalışanlar bu reforma karşı. Başından beri bütün gösteri ve grevlere katıldım. Yarın da katılacağız ve katılım çok büyük olacak" dedi.

"Mona Lisa da grevde"

Grevi Louvre ve kültür çalışanları yapınca, grev görüntüleri de oldukça renkli ve iddialı idi. Louvre'un girişini kapatan kültür çalışanlarının taşıdığı en çok dikkat çeken pankart, Louvre Müzesi'nin en paha biçilmez eseri, Leonarde da Vinci'nin "Mona Lisa" tablosundan uyarlanan pankart oldu. Mona Lisa'yı yaşlandıran ve altına "64 yaşa hayır" yazılan pankartı taşıyan çalışanlar, greve uyarladıkları "Mona Lisa grevde" adlı şarkılarıyla da renkli görüntüler sergiledi.

Sud Solidaire sendikası temsilcisi Mehena Bealid, bu çalışmayı "Bugün Mona Lisa grevde sloganını seçtik. Çünkü, bugün Louvre ziyaret edilemeyecek. Mona Lisa yaşlandı ve yorgun artık. Hiç değilse o da biraz dinlenebilecek. Onun da 64 yaşa karşı olduğu bir pankart hazırladık. İçinde bulunduğumuz durumu iyi özetliyor. Aynı konulu bir şarkı da uyarladık. Bütün bunlar Macron'a "Yeter artık" demek için, yasanı geri çek demek için" sözleriyle anlatıyor.

Louvre Müzesi yönetimi, müzenin resmi sitesinde ve Twitter hesabında "meslekler arası sosyal hareket nedeniyle Louvre müzesi bu sabah açılmadı" mesajını paylaştı. Müze Salı günü de genel grev nedeniyle kapalı olacak.

Fransa'da yarın çalışanlar yeniden sokağa çıkarak, hükümetten ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan 10'uncu kez, emeklilik reformunu geri çekmesini isteyecek.(Kaynak:Arzu Çakır/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı