METROPOL ARAŞTIRMA’NIN MAYIS ANKETİNDE 6’LI MASA AÇISINDAN OLUMSUZ TABLO
SİYASET 1.06.2022 11:02:00 1173 0

METROPOL ARAŞTIRMA’NIN MAYIS ANKETİNDE 6’LI MASA AÇISINDAN OLUMSUZ TABLO

6’lı masada en etkili ve ağırlıklı durumda olması gereken CHP’nin oy oranı % 18,4 olarak belirleniyor. Bu oran ancak  “kararsızlar, protesto oyu verenler, cevap yok” diyenler dağıtıldıktan sonra % 22.6' ya çıkıyor.

MetroPOLL Araştırma’nın Mayıs ayı anketinde yer alan verilere göre 6’lı masada yer alan partilerin dördünün durumu yapılacak seçimlerde herhengi ciddi bir ağırlık taşımıyor. Masada CHP ve İYİ Parti ile teker teker eşit söz sahibi olarak kabul edilmelerine rağmen sandıkta nerede ise herhangi bir sonuç alamayacakları ortaya çıkıyor. Bu durumda aslında sadece parlamento seçimleri açısından oluşturulmuş söz konusu birikteliğin, Cumhurbaşkanı adayının saptanması konusunda da etkisinin tartışılması gündeme geliyor. Zaten bugüne kadar yapılan 6’lı Masa toplantılarının kamuoyunda herhangi bir  beklenti ve ‘heyecan’ yaratamamış olması da bu anketin sonuçları ile örtüşmüş oluyor.

Anket souçlarına göre Saadet Partisi yüzde 1,6 oy alırken, Ali Babacan'ın genel başkanı olduğu DEVA Partisi, yüzde 1.3'te kaldı. 6'lı masadaki Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin oy oranı ise  binde 6 olarak sınıflandırılan ‘diğer partiler’ içinde konumlandırılıyor.

Daha büyük sorun da 6’lı masada en etkili ve ağırlıklı durumda olması gereken CHP’nin durumu. ‘Karasızlar vb’ gibi oranlar dağıtılmadan CHP’nin oy oranı % 18,4 olarak belirleniyor. Bu oran ancak  “kararsızlar, protesto oyu verenler, cevap yok” diyenler dağıtıldıktan sonra % 22.6'ya   çıkıyor. Partinin bir yandan ‘Halkın Sesi’ olarak lanse ettiği Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanlığı adaylığına  bir oldubitti olarak taşımaya  çalışmasına, ayrıca parti içinde yürütülüyor izlenimi veren  yoğun etkinlik göstermesine rağmen tarihindeki en düşük oy oranlarına takılıp kalması da   dikkat çekici bir gelişme olarak ortaya çıkıyor.

 

MetroPOLL Araştırma, Türkiye'nin Nabzı adlı çalışmasının Mayıs ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yapılan araştırmada vatandaşlara "Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

Anket verilerine göre “kararsızlar, protesto oyu verenler, cevap yok” diyenler dağıtıldıktan sonra  AKP  yüzde 32.7 oranında oy olarak birinci sırada yer aldı ve  bu sonuçla en yakın rakibi olan CHP ile arasındaki farkı açarak 10 puana çıkardı. Son anketlerde farkı kapattığı görülen CHP, bu ankette AKP'nin gerisinde kaldı. Ankette yüzde 22.6 oranında oy alan CHP, ikinci sırada yer aldı.

 CHP ile birlikte 6'lı masanın güçlü kanadını oluşturan İyi Parti, ankette yüzde 15.1 oy topladı. Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti bu sonuçla HDP'nin yaklaşık 1 puan önünde konumlandı. Ankette HDP'ye oy vereceğini ifade eden vatandaşların oranı yüzde 13.8 olarak ölçüldü. Cumhur İttifakı ortağı MHP ise HDP'nin gerisinde kalarak yüzde 8 oranında oy aldı.

Ankette dikkat çeken çıkış ise Zafer Partisi tarafında gerçekleşti. Son zamanların en çok konuşulan Ümit Özdağ önderliğindeki Zafer Partisi, 6'lı masa içinde yer alan Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'yi geçmeyi başardı. Zafer Partisi ankette yüzde 1.8 oy topladı.

.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu