MESLEKİ SORUMLULUK KURULU BAĞIMSIZ OLMALI
GÜNDEM 16.05.2022 12:17:00 478 0

MESLEKİ SORUMLULUK KURULU BAĞIMSIZ OLMALI

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, malpraktisle (yanlış/ hatalı tıbbi uygulama) ilgili oluşturulan Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun olumlu ancak eksik olduğunu söyledi.

Sadece doktor ve diş hekimlerinin merkezi alındığını diğer sağlık mesleklerini yer verilmediğini kaydeden Bulut, Mesleki Sorumluluk Kurulunun bağımsız olması gerektiğini bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifin görüşmelerinde yaptığı konuşmada tıbbi uygulama hataları olarak bilinen malpraktisi değerlendirdi.

AYRIMCILIK VAR

CHP’li Bulut, “Bu yasa sağlık çalışanları için önemli ama burada iki tane önemli eksiklik var. Bir tanesi, maalesef iktidarın genel huyu olan ayrımcılık. Geçmiş aylarda, Genel Kurulda hekimlerin maaşlarına iyileştirmeyle ilgili bir yasa teklifi geldiğinde sadece hekimlere geldi ama diğer sağlıkçılara gelmedi. Burada da deniliyor ki: "Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hekim, diş hekimi ve sağlık mensuplarının muayene, teşhis ve tedavilerine ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle oluşacak soruşturmalarda bu soruşturmanın izni ve tazminatın rücusu bu Kuruldan geçecek." Ancak, burada ifade edilen "muayene, teşhis ve tedavi" 1219 sayılı Tababet Yasası'na göre 2 meslek grubuna verilmiş: Bunlardan bir tanesi tıp fakültesinden mezun olma şartıyla hekimlere, diğeri de diş tabiplerine.”

SAĞLIKÇILAR DA BU KAPSAMA GİRMELİ

Sağlık Komisyonunda bunu tartıştık, eski Sağlık Bakanı ve Komisyon Başkanı Recep Akdağ'ın da önerisiyle bunu ilave ettik ancak Adalet Komisyonunda bu madde çıkarıldı, daha doğrusu konulmadı. Eğer bu maddeye şöyle bir ilave yapabilirsek "Hekim, diş hekimi, eczacı ile diğer sağlık mesleklerinin icrasıyla ilgili yapılan uygulamalar..." dediğimizde bu ayrıcalığın hiçbirisi kalmamış olacak, sağlık mesleğinde görev yapan herkes, hemşiresi, hekimi, tümü bu yasa düzenlemesinin içerisine girecek. Aksi takdirde burada ciddi bir eksiklik, ciddi bir sorun olacağı açıktır” dedi. 

MESLEKİ SORUMLULUK KURULU BAĞIMSIZ OLMALI

Mesleki Sorumluluk Kurulunun bağımsız olması gerektiğinin de altını çizen Bulut, şöyle devam etti:

”Kurulda oluşacak heyetin büyük çoğunluğunu yani 7'sinden 5'ini Sağlık Bakanlığı veriyor. Mesleki Sorumluluk Kurulunda mutlaka meslek odalarının olması gerekiyor. Türk Eczacıları Birliği, örneğin Türk Hekimleri Birliği, örneğin Türk Diş Hekimleri Birliği. Bunlar burada olabilecek hatalara ilişkin görüşlerini aktaracaktır, aksi hâlde -hekime beş dakika muayene, acilde yaşanan sıkıntılar, bunların hepsinin sistem sorunu olduğunu bildiğimiz hâlde- sistemin savunucuları, sistemin uygulayıcıları o Kurulda bu hekimlere ceza verileceği zaman doğal olarak sistemi koruyacaktır çünkü kendisini koruyacak.”CHP’li Bulut, konuşmasını hemşirelerin ve eczacıların gününü kutlayarak bitirdi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli