MEME KANSERİ VE KORUNMA ANLATILDI
SAĞLIK 23.07.2023 09:59:00 1181 0

MEME KANSERİ VE KORUNMA ANLATILDI

Adana Tabip Odası, Sosyal Girişimci Melekler Eli Gurubu işbirliği ile “Ben Bir Kadınım” semineri düzenledi. Seminerde ‘Meme Kanseri’ ele alındı.

Seminere konuşmacı olarak “Meme Kanserinde Erken Tanı ve Tarama” konu başlığıyla Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Kendi Kendine Meme Muayenesi” konu başlığıyla Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Figen Doğan Güneş katıldı.

 UZM. DR. SELAHATTİN MENTEŞ, “HER 8 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR”

Adana Tabip Odası olarak kendi üyelerinin haklarını koruma gibi bir misyonları olduğu gibi, sağlığın bütüncül bir sorun olduğunu bilerek çevre kirliliğinin önlenmesi, sağlıklı yapılaşma, başta kadın hakları olmak üzere hayvan ve insan haklarının korunması ve halkın sağlık anlamında bilgilenmesi için etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Adana Tabip Odası her zaman halkın içerisindedir. Halkımızla birlikte birçok etkinliğe imza atmaktadır. Bu gün Melekler Eli ile çalışan kadınlara özellikle kanser konusunda bir çalışma yapıyoruz. Ben bir kanser uzmanı olarak halkın kanseri ciddiye almaları istiyorum. Kendi bedenlerini iyi tanımalarını istiyorum. Herkes bir parça kendi bedenlerinin doktoru olmalıdır. Meme kanseri her 8 kadından birinde görülür. Erkeklerden bu oran çok daha düşüktür. Meme kanserinin oluş sebeplerinin başında ailede genç yaşta meme kanseri öyküsü, erken adet görme, menapoza geç girme, ilk çocuğunu ileri yaşta doğurma, uzun süre hormon tedavisi görme, göğüs duvarına ışın almış olma, genetik mutasyon, obezite, aşırı alkol tüketimi gelmektedir. Bu anlamda erken tanı önemlidir. 25-40 yaş aralığındaki kadınlar doktor muayenesine başlamalıdır. Meme kanserinin erken tanısında en etkili araçlardan biri kendi ellerinizdir. 40-70 yaş arası meme kanseri taraması yapılmalıdır. Memesinde anormal bulgu olan her insan mutlaka hekime başvurmalıdır. Her ilçemizde bulunan KETEM’e gitmeye çekinmeyiniz.” dedi. 

DR. FİGEN DOĞAN GÜNEŞ, “ELLE MUAYENE HAYAT KURTARIR”

‘Kendi Kendine Meme Muayenesi’nin çoğu zaman hayat kurtardığını ifade eden Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Figen Doğan Güneş, yaptığı görsel slayt sunum ile katılımcılara ‘Meme’nin Yapısı’, ‘Meme Kanseri Nedir?’, ‘Tarama Programının Amacı’, ‘Mamoğrafi’, Kendi Kendine Meme Muayenesi’,  gibi konulara açıklık getirdi.

Dr. Figen Doğan Güneş, Memede kitle , memelerden birinde büyüme , bir memenin diğerinden sarkık olması , meme cildinde buruşukluk (portakal kabuğu görüntüsü), meme ucunda çukurlaşma , meme ucundan kanlı akıntı , meme ucu renginde değişiklik , memeye komşu lenf bezlerinde büyüme , üst kolunda anormal şişlik olan kişilerin paniklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini açıkladı. “Ama öncelikle tedbiri elden bırakmamak, kansere yakalanmadan herhangi bir belirti yokken kanserle mücadele etmeyi öğrenmek lazım; el ele verelim kanseri yenelim.” diye konuştu. 

MELEK SIĞIRCI, “HER CANLIYA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yaşanan deprem sürecinde çocuk gelişimciler ve diğer öğretmenlerle birlikte yaklaşık 100 kişi ile gurubu kurduklarını belirten Sosyal Girişimci Melekler Eli Gurubunun Kurucu Başkanı Melek Sığırcı, “Gurup olarak yüzlerce çocuğa alternatif eğitimlerle gelişimsel destekler sunduk. Bu süreçtede ailelere rehberlik ettik. Yaşamın bütün alanlarında elimizden geldiğince her canlıya destek olmaya çalışıyoruz. Bugün kadınlarımızın maruz kaldığı meme kanseri konusunda Adana Tabip Odası işbirliği ile eğitici bir seminer verdik. Sağlık konusunda farkındalık yaratarak kadınlara meme kanseri konusunda hem tanıtım hemde koruyucu yöntemler konusunda Adana Tabip Odasından doyurucu bilgiler aldık. Sosyal faaliyetlerimiz devam edecektir. Doktorlarımıza minnettarız.” şeklinde konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı