Meksika’dan kaçak giriş yapan Türk sığınmacıların ABD’deki dramı
DÜNYA 11.06.2023 12:33:00 699 0

Meksika’dan kaçak giriş yapan Türk sığınmacıların ABD’deki dramı

Farklı ülkelerden Meksika sınırını aşarak ABD’ye geçen sığınmacı sayısı giderek artıyor. Meksika sınırını geçtikten sonra ABD’ye iltica başvurusunda bulunan sığınmacılar arasında binlerce Türk vatandaşı da var.

Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesinin son verilerine göre, Meksika sınırını aştıktan sonra ABD’ye iltica talebiyle gelen Türk sığınmacı sayısı, son 18 ayda 33 bin kişiye yükseldi.
Aralarında, doktor, hukukçu, mühendis farklı meslek dallarında çalışmış Türklerinde bulunduğu sığınmacılar, Meksika sınırını geçtikten sonra sınır devriyeleri tarafından yakalanarak sadece sığınmacıların bulunduğu Arizona ve Texsas’taki hapishanelere gönderiliyor. Burada yasal işlemleri tamamlanan sığınmacılar, mahkemeye çıkarıldıktan sonra en erken bir haftada bazen de aylar sonra serbest bırakılıyor ya da ülkesine geri gönderilebiliyor.


New York’ta onlarca sığınmacı yaşamını yitirdi
Aralarında Türklerin da bulunduğu sığınmacıların bazıları Arizona ve Texsas’tan otobüslerle New York’a gönderiliyor. New York Belediyesi, kente gelen sığınmacıların gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılıyor. Sayıları yüz bin kişiyi aşan sığınmacılar, başta evsiz barınakları olmak üzere farklı lokasyonlarda çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. New York’taki sığınmacılar, yaşadıkları zor şartlar nedeniyle farklı travmalar yaşıyor. Şimdiye kadar onlarca sığınmacı yaşadıkları zor şartlar nedeniyle bunalıma girip, intihar etti. En son dün barınakta yaşayan iki sığınmacı aşırı dozda aldıkları uyuşturucunun etkisiyle yaşamını yitirdi.
 


New York’ta yaşamını yitiren ilk Türk sığınmacı
New York’ta belediyenin sağladığı barınaklarda yaşamak zorunda kalan yüzlerce Türk vatandaşı da var. New York’taki Türk sığınmacılar arasında ilk can kaybı geçtiğimiz hafta içinde yaşandı. Meksika sınırını geçtikten sonra 4 ay önce ABD’ye gelen, bir süre hapiste kaldıktan sonra New York’a gönderilen ve belediyenin evsiz barınaklarından birinde yaşayan Türk sığınmacı Abdülhekim Eşiyok yaşamını yitirdi.
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden ABD’ye hayallerini kovalamak, geride kalan ailesine yardım etmek için gelen ve çok zor şartlarda yaşayan Eşiyok, Gramercy Park semtinde kaldığı barınağın yakınlarında aşırı alkollü Mahbub Ali’nin kullandığı arabanın altında kaldı. Olayda Eşiyok’la birlikte dört kişi daha yaralandı. Eşiyok, olay yerinin yakınlarındaki Bellevue hastanesine kaldırıldı. Eşiyok, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.


Cenazesini göndermek için başlatılan yardım kampanyasında 24 bin 295 dolar toplandı
Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye göndermek için Gofundme’de yardım kampanyası başlatıldı. Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye göndermek için başlatılan yardım kampanyasında istenen yardım miktarının 8 bin dolardı ve 24 bin 295 dolar toplandı.
Eşiyok’un cenazesiyle ilgili adli tıp ve diğer hukuki işlemler önceki gün tamamlandı. Eşiyok’un cenazesi önceki akşam İmam Cenaze evi ve mescidinde düzenlenen dini törenin ardından, dün akşam Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle New York JFK Havaalanından Türkiye’ye gönderildi.


“Yardım için toplanan paranın geride kalan kısmını ailesine göndereceğiz”
Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye göndermek için yardım kampanyası başlatan Amerikan Federal yönetimine bağlı, ‘ABD Vaiz Gücü’nden bağımsız imam Ahmet Dönmez, yardım sürecini ve New York’taki sığınmacılarla ilgili görüşlerini VOA Türkçe ’ye aktardı.Dönmez, Eşiyok’un yardım kampanyasına beklenenden çok fazla ilgi olduğunu, Türk vatandaşlarının dışında çok sayıda Amerikalının da yardım kampanyasına katılarak bağışta bulunduğunu belirterek “Yardım kampanyasında talep edilen miktarın yaklaşık 8 bin 500 dolar fazlasını topladık. Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye gönderilmesi ve diğer giderlerin toplamı da yaklaşık 8 bin 500 dolar tuttu. Ailesi benimle temasa geçti. Topladığımız yardım miktarının geriye kalan kısmını Türkiye’deki ailesine göndereceğiz” dedi.
“New York’ta binlerce Türk sığınmacı barınaklarda çok zor şartlarda yaşıyor”
İmam Dönmez, Meksika sınırından ABD’ye geçen binlerce Türk’ün şu anda New York’ta belediyenin sağladığı barınak ve sığınma evlerinde, dramatik bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirterek “Son bir yılda yaklaşık 600 kadar sığınmacı Türk’ü, ben belediyenin barınma evlerine yerleştirdim. Bunların arasında 40-50 kadar aile de var. 2-3 çocuklarıyla kaçıp gelmişler. Birkaç yüzde tek başlarına gelenler. Bunların hepsini sığınma yerlerine ben yerleştirdim. Bunların dışında başkalarının da yerleştirdiği Türk sığınmacılar var. New York’ta çok zor şartlarda, dramatik şekilde yaşamak zorunda olan binlerce Türk sığınmacı var” dedi.


“ABD’ye Meksika’dan kaçak yolla gelmeyi asla düşünmeyin”
Dönmez, Türkiye’den yola çıkıp Meksika sınırından ABD’ye gelecek Türklerin sayısının çok daha artabileceğini öngörüyor ancak kesinlikle Türklerin bu yolla kaçak bir şekilde ABD’ye gelmesini doğru bulmadığını ifade ediyor.
Dönmez, Meksika sınırından ABD’ye gelmek isteyen Türklere, “Asla bu yolla gelmeyi düşünmeyin. Bu doğru bir çözüm yolu değil. Çok büyük riskler alacaksınız buna değmez. Nehirde boğulup, uyuşturucu kartellerinin, insan kaçakçılarının eline düşebilirsiniz. Eğer bu yolla bu ülkeye gelmişseniz de bu ülkede yasaların dışına çıkmayın, kanunlara uyun. Türk toplumunla bağlantı içinde olun ki başınıza bir şey geldiğinde size ulaşılsın” diye konuştu. VOA


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı