MEHMET BALIKEL BİRÇOK YÖNÜ OLAN ADANALI (ÖZEL HABER FEHMİ İNCEOĞLU)
GÜNDEM 27.07.2022 13:03:00 1386 0

MEHMET BALIKEL BİRÇOK YÖNÜ OLAN ADANALI (ÖZEL HABER FEHMİ İNCEOĞLU)

1943 doğumlu. Çukurova İlkokuluna 1950 Kore Savaşında kayıt olup 1955 diploması ile iş aramaya girişip kuyumcu çıraklığına girerken ustası, “sen iyi bir çocuğa benziyorsun. Bir şartla alırım.

Yalan söylemeyeceksin ney aparsan yap oğlum yalan söylemedin mi, hazımsızlık ve de kötü işleri karışmasın” demiş.  Çıraklığa adım atmak isteyen Mehmet Annemiz, Babamız, Öğretmenlerimiz Sabit Ktan, Mübeccel Ünal bizi doğrulukla hamur yoğurur gibi yoğurdular demiş. Sağ adımla “bismillah” demiş. Çırak, kalfa, usta olup 1963 te ustanın kızıyla evlenip 9 ay sonra vatani vazifesi Afyonkarahisar, Kütahya ve 1. HV. K. Komutanlığında bir ay ASB yetiştirip HV. K. Komutanı.  İrfan Tansel’den takdirname alarak Kütahya 2. BL. Er eğitimine devam etmişse de Bölük Komutanı Mehmet Çvş “bu âlileri ben mi yetiştireceğim” demiş göndermemiş. 24 ay bitip ay bitip aynı dükkanda kuyumculuğa başlamış. Elinizi öpen 3 çocuğu olmuş hale sigortalı değilmiş. 

İş ve İşçi Kurumu yazılmış, ver elini Avustralya demiş. Göçmen gitmiş. Kâğıtçıda, mezbahanede çalışmış. 14 yıl sonra yemin merasiminde Kuran-ı Kerime yemin ederek Avustralya pasaportunu alıp 1983’te Türk Sofra lokantasını kurmuş.  Milletvekilleri, Başbakanlar, T.C. Büyük Elçileri, Melbourne Başkonsolosları, polisler, Belediyeler. Hatta İngiltere Kraliçesi Prens Charles ile tokalaşıp “Zamanım olsaydı gelir senin yemeğini yerdim” demiş.

Mehmet Balıkel’in taze, lezzetli, yemeğini sık, sık Avustralya basın, yayınlarında yer alıyordu. Türkiye’ye turist göndermek ve tanıtmak için kolları sıvayıp Avustralya Türk Basınında geniş bir yer aldı.

Gerisini Mehmet Balıkel’den dinleyelim:

“Yeni vatanda 14 yıl Harmoni’de 1 ay, 6 yıl Dünya Gazetesinde hobi olarak çalışırken aynı zamanda işim olan Türk Sofra Lokantasını çalıştırıyordum. Bir koltukta iki karpuzu düşürmeden taşıyordum. Aynı zamanda Türk Turizmini geliştirmeye Avustralya’dan Türkiye’ye turist gönderiyordum. Nasıl mı?  Gazetelere haricinde direk Türkiye’ye bilet alanlara bedava yemek ikram ediyordum. Dünya turuna çıkanlara soruyordum. Turunuzda Türkiye gezi, seyahati yoksa Dünya turu yapmamış olursunuz diyordum.2 aile 9 kişi Dünya turuna çıkacaklardı.  “Mehmet sen de gelirsen bizde seninle İstanbul’da buluşalım” dediler. Peki deyip Adana’ya gittim. Kış mevsimi idi. İzmir’de döner İmal eden fabrikada idim. “Fransa’dayız, yarın İstanbul’a geliyoruz” deyince İzmir’den derhal İstanbul’a gittim. Otelde buluşup boğaz içini gemi ile Kapalıçarşı, Sultanahmet ve Ayasofya camilerine hayran kalıp, “Boşuna Avrupa’da zaman kaybetmişiz” dediler. Çanakkale ve İzmir’i görmek istedilerse de zamanları yoktu. Ondan doları bize “Canberra Büyükelçimiz”, “konsoluğumuz” lakaplarını verdiler. Ayrıca”Çağdaş Evliya Çelebi”, “Fahri Turizm Elçisi”, “Gönül Elçisi”, “Ulubatlı Balıkel”, “Turizm Ateşesi”, “Şerbetçi Amca” lakaplarım var.

Sayın Okuyucular bu güzelim lakapları ilkokul mezununa boşuna vermediler. Adana halk dili bizler enerji verip, adeta kamçıladılar.

Yukarıda okuduğunuz gibi Avustralya pasaportu vermeden önce Kuran’ı Kerime doğru, dürüst olacağıma, hile yapmayacağıma dair yemin içmiştim. Pasaportu alnımın akıyla aldım.  Adana’da birçokları Türkiye’mize ne yemin ne billah hüviyet alıyorlarmış. Ben orasını bilmem de Avustralya kanunlarından bahsediyorum.

BİR DOSTUN GÖRÜŞÜ

Değerli kardeşim Mehmet Balıkel,

Sen yıllardır Victoria Eyaletinde Avustralya- Türkiye dostluk ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olmuş bir saygın kişi olarak bu kez Türkiye’de de Avusturyalımızın turizm elçisi gibi davranıyor ve dostluk ilişkilerimize katkıda bulunuyorsun. Tebrikler.  Güzel bir belge. Aslında sizin ülke sevdası bir toplum bireyimiz olduğunuz tüm Avustralya Türkleri ve Victoriayanları bilmektedir.

Yine de resmi makamlarca onaylanan bu onur belgesi evlatlarınıza bırakacağınız en değerli bir armağandır.

ŞEVKET TOKDOĞAN

2016 N.S.W.

SN. Mehmet Balıkel,

Tebrikler, Türklüğü, KKTC bayraklarını en güzel şekilde tanıtan, temsil eden sen. Bizlerin Avustrulya’da kültür elçimsin.

Seninle gurur duyuyoruz.

ŞEVKET TOKDOĞAN

2017

SN. MEHMET BALIKEL,

Aslına siz çok değerli bir toplum bireyimizsiniz.

Ve tüm Victoria Türkleri olduğu kadar bizlerin de etkinliklerinde yüzümüzü ağartan, özverili çalışmalarınıza şapka çıkartılır.

Vallahi değerli dost Avustrulya’da yaşayan Türk toplumunun ilk kuşak insanlarımızın yorgun ve sağlık sorunları yaşıyor. Sosyalleşme kalmadı desem abartı yapmış olmam. Ama yüce Allahımızın zat-i alinize bağışladığı iman gücü sizi ayrıcalıklı kılıyor.

Değerli Mehmet Balıkel, varlığınız yeter.

ŞEVKET TOKDOĞAN

N.S.W. 2019

TEBRİKLER

Türklüğü en güzel şekilde temsil eden değerli dost, sen, bizlerin Avustralya’da kültür elçimizsin. Bunca yıldır ortaya koydunuz ufuk açıcı liderliğinizi ve kazandığınız hatırlanacaktır.

Hayırlı olsun.

NSW 2019

ŞEVKET TOKDOĞAN

GÜZEL BİR BELGE

Aslında sizin ülke sevdası bir toplum bireyimiz olduğunuz tüm Victarialanca  bilinmektedir.

Yine de resmi makamlarca onaylanan bu onur belgesi evlatlarınıza bırakacağınız en değerli bir armağandır.

İŞTE GERÇEK GAZETECİ

Herkes Basın yayın okulunda okuyup gazeteci olabilir ama sadece ilkokulu bitirip de gazeteci olmak. Asil mesele işte canlı örnek, kimsenin yapamadığını Mehmet Blıkel yapmış, kendisini kutluyor ve tebrik ediyorum.

Adana’nın kızgın topraklarında piştiği, kavrulduğu belli oluyor..

Bundan sonraki yaşamında başarılar dilerim.

AHMET SAMAT

Sayın Mehmet Balıkel,

Medeni cesaretinize hayranım. Yazılarım bir gerçeğin ifadesidir. Tüm yollar sana açıktır. Ve manen kazandığın sana helal olsun. Güneş balçıkla sıvanmayacağı gibi 51 yıllık özverili uğraşılar sonucu kazanılmış saygınlık, kimse tarafından bir kalemde silinemez.

Gelecek yıllarda, Avustralya’da yaşamış biz ilk kafilelerin yazılacağından da isminizin altın harflerle yerini alacağına inanıyorum. Avustralya Türk dostluğuna yaptığınız verimli çalışmalarını takdirle yad ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.

ŞEVKET TOKDOĞAN

N.S.W. 2022

BALIKEL TEBRİKLER,

Çukurovalı ve Avusturyalı  fermenleri görüntüleyen ve bizlere geçmişten günümüze haberleri ileten kimse kalmadı. Varlığınız yeter.

ŞEVKET TOKDOĞAN

N.S.W. 2021

T.C. AVUSTRULYA BÜYÜKELÇİSİ

SN. Bilal Şimşir aynı zamanda yazan araştırmacı T.C. Melbourne Konsolosluklarından, Avustralya Başbakandan 100.Yıl ödülüne 3. Madalya verdiler.

Avustralya bir çok karakollardan plaket ve ödüller verildi. 2012-2022 yılları arasına Atatük’ün Anzak analarına gönderdiği mektubu Avustralya ve Tasmanya Adasına RSL  Şehit ve Gaziler kulüplerine, ilkokul,lise, üniversitelere çerçeveleyip astım. Birçok teşekkür mektubu aldım. Halen de devam ediyorum, ölene dek.

BİR KADIN VE 3 YAŞLI MİSAFİRİ

Kadın Pazar dönüşünde evin bahçesinde 3 yaşlı adam görür. “Sizi tanımıyorum fakat karnınız aç, içeri buyurun” der. “Beyiniz içerde mi?” “Hayır” der. Bir ara kocası gelir. Kocasına olayı anlatır. Adam karısına “Git içeri çağır” der.

Kadına “Birimiz zenginlik birimiz huzur, diğeri de sevgidir.

Kadın, “Neden huzuru çağırmayalım? Oradan gelinleri neden sevgiyi çağırmıyoruz?

Adam, “Peki sevgiyi çağır” der.

Kadın, “Sevgi hangi iseniz içeri buyurun” der.

Üçü de içeri girmek isterler.

“Af edersiniz, biz sevgiyi davet ettik.”

-Siz sevgiyi davet ettiniz. Zenginlik, başarı, huzur ve sevgi olduğu yerde zenginlik, başarı ver hoşgörü ile beraberiz.” (alıntı).

Sayın okuyucularımız her zaman sevgi ile kalın. (Fİ)


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı