Lavrov:
DÜNYA 26.07.2022 07:10:00 629 0

Lavrov: ''Rusya'nın Hedefi Kiev Rejimi''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin yönetimini kastederek, Ukraynalılar’ı ''bu kabul edilemez rejimin yükünden kurtarmaya yardım etmeye kararlı olduklarını'' söyledi.


Lavrov'un Pazar akşamı Kahire'deki Arap Birliği zirvesinde yaptığı açıklamalar, daha önce Zelenski hükümetini devirmeye çalışmadığını defalarca vurgulayan Kremlin'in savaşın başlarındaki çizgisiyle çelişir nitelikte.

Lavrov, Kiev'i ve Batılı müttefiklerini Ukrayna'nın “Rusya'nın ebedi düşmanı” olmasını sağlamak için propaganda yapmakla suçladı.

Lavrov, ''Rus ve Ukrayna halkı birlikte yaşamaya devam edecekti. Ukrayna halkının, halk karşıtı ve tarih karşıtı olan bu rejimden kurtulmasına kesinlikle yardım edeceğiz'' diye konuştu.

Rusya, Ukrayna işgalinin ilk günlerinde Kiev'e yaptığı saldırıların Ukrayna güçleri tarafından büyük direnişle karşılaşması sonucu başkentten çekilmiş ve yüzünü Ukrayna'nın doğusundaki sanayi bölgesi Donbas'a çevirmişti.

Lavrov, Mart ayında Rusya'nın düşmanlıkları sona erdirmek için bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu savundu, ancak Batı'nın Ukrayna'yı savaşmaya devam etmesi için teşvik ettiğini söyledi. Lavrov, aynı tarihte Kiev'in taktik değiştirerek Rusya'yı savaş alanında bozguna uğratma niyetini açıkladığını hatırlattı.

Rusya'nın Odesa limanına düzenlediği saldırının, tahıl deposuna ''önemli mesafede" olduğunu ve limanın askeri bölümünü vurduğunu söyleyen Lavrov, saldırının İstanbul'da imzalanan anlaşma kapsamındaki tahıl sevkiyatına herhangi bir engel oluşturmadığını öne sürdü.

Lavrov, tahıl anlaşmasının "özel askeri operasyon'' olarak adlandırdıkları işgali devam ettirmelerini, askeri altyapıyı ve diğer askeri hedefleri yok etmelerini engelleyecek hiçbir şeyi içermediğini söyledi.

''Odesa saldırısı tahıl anlaşmasını etkilememeli''

Kremlin Sözcüsü Dimtri Peskov da Rusya’nın Ukrayna’nın Odesa limanına yönelik füze saldırısının geçen hafta Türkiye'de varılan tahıl anlaşmasını etkilememesi gerektiğini söyledi.

Peskov ayrıca, anlaşmanın işleyebilmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) Rusya'nın ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını güvence altına alması gerektiğini dile getirdi.

Rusya'nın haftasonu Odesa Limanı'na yönelik füze saldırısıyla Ukrayna’nın askeri altyapısını hedef aldığını savunan Peskov, "Bu saldırılar sadece askeri altyapı ile bağlantılıdır. Tahıl ihracatı için kullanılan altyapı ile hiçbir şekilde ilgili değildir. Bu durum sevkiyatların başlamasını etkilememelidir ve etkilemeyecektir" dedi.

"BM dolaylı kısıtlamaları kaldırsın"

Peskov açıklamasında ayrıca, "BM, Rus tahıl ve gübre sevkiyatlarına karşı uygulanan dolaylı kısıtlamalar konusunda üzerine düşeni yapmalıdır" ifadelerini kullandı.

Peskov, "Doğrudan kısıtlamalar yok, ancak uluslararası pazarlar ve özellikle de açlığın hissedilir hale gelmeye başladığı bölgeler için hayati önem taşıyan bu sevkiyatları tam olarak yerine getirmemize izin vermeyen dolaylı kısıtlamalar mevcut” diye konuştu.

Kremlin, anlaşmada belirtilen mekanizmalar işlemeye başlayana kadar anlaşmanın başarılı olup olmayacağını söylemenin erken olacağını bildirdi.

Odesa saldırısı soru işareti yarattı

Odesa'daki saldırı, anlaşmanın devam edip etmeyeceği ya da tüm tarafların İstanbul'da varılan anlaşmalara uyup uymayacağı konusunda soru işaretleri yaratmıştı.

Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın "özel askeri operasyon" adı altında on binlerce askerini Ukrayna'ya gönderdiği 24 Şubat'tan bu yana durmuş durumda.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği anlaşmanın bir parçası olarak, BM ve Rusya geçen hafta, BM'nin Rus gübre ve diğer ürünlerinin küresel pazarlara engelsiz erişimini kolaylaştırmayı taahhüt eden bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı