Kuzey Kore, yeni kıtalararası balistik füzesini sergiledi
DÜNYA 12.10.2020 12:19:00 564 0

Kuzey Kore, yeni kıtalararası balistik füzesini sergiledi

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kuzey Kore yönetiminin ve güvenliğinin askeri geçit töreninde sergilenen “devasa büyüklükteki stratejik nükleer silahlara” bağlı olduğunu bildirdi.

Kuzey Kore, başkent Pyongyang’da şafaktan önce düzenlenen ve iki yıldan sonra ilk kez uzun menzilli füzelerin tanıtıldığı eşi görülmemiş bir askeri geçit töreni sırasında yeni kıtalararası balistik füzesini (ICBM) sergiledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre analistler, 11 akslı bir taşıma kamyonunun üzerinde sergilenen füzenin, faaliyete geçirilmesi halinde dünya çapında karayolda taşınabilen en büyük ICBM’lerden biri olacağını söyledi.

Open Nuclear Network Müdür Yardımcısı Melissa Hanham, “Bu füze bir canavar” şeklinde yorumda bulundu. Aynı zamanda Kuzey Kore tarafından şimdiye kadar test edilen en uzun menzilli füze olan ve denizaltından fırlatılan yeni bir balistik füze (SLBM) gibi görünen Hwasong-15 de sergilendi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni (KDHC) tek parti rejimiyle yöneten Kore İşçi Partisi’nin 75. yıldönümünü kutlamak üzere düzenlenen askeri geçit töreninden önce Güney Kore ve ABD’deki yetkililer, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bu yıl söz verdiği gibi yeni bir “stratejik silah” sergilemek için bu etkinliği kullanabileceğini söylemişti.

Reuters’a göre ABD yönetimindeki üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada balistik füzenin sergilenmesini “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi ve hükümeti nükleer silahsızlanmayı tamamen gerçekleştirmek için müzakereye çağırdı.

Sergi, Kim’in 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere dünya liderleriyle görüşmeye başlamasından bu yana ilk kez balistik füzelerin gösterilmesini kapsıyordu. Kim yaptığı açıklamada “Milli savunma gücümüzü ve savaşta caydırıcılık için meşru müdafaamızı inşa etmeye devam edeceğiz” dedi ancak ülkenin askeri gücünün öncelikli olarak kullanılmayacağına dair taahhütte bulundu. Kim doğrudan ABD’ye ya da halihazırda durmuş olan nükleer silahsızlanmaya yönelik müzakerelere işaret etmedi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kuzey Kore yönetiminin ve güvenliğinin askeri geçit töreninde sergilenen “devasa büyüklükteki stratejik nükleer silahlara” bağlı olduğunu bildirdi.

Kim, uluslararası yaptırımları, kasırgaları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için verdiği vaatleri yerine getirmesini engellemek ile suçladı.

Uzmanlar, hacim olarak daha büyük olan yeni balistik füzenin birden fazla nükleer savaş başlığını taşıyacak şekilde tasarlanmış olabileceğini söyledi ki bu da füzenin daha fazla hedefe saldırmasına imkan tanıyıp etkisiz hale getirilmesini zorlaştırıyor.

Kuzey Kore dosyasından sorumlu eski bir ABD istihbarat subayı Markus Garlauskas’ın açıklamalarına göre yeni ICBM, muhtemelen Kuzey Kore’nin ABD’yi vurabilme gücüne ve daha büyük bir füzeyi test etmeye hazırlandığına dair üstü kapalı tehdidine ilişkin şüpheleri gidermeyi hedefliyor. Garlauskas “Hwasong-15, ABD’nin herhangi bir yerine oldukça büyük bir nükleer savaş başlığı götürebiliyorsa doğal olarak şu soru ortaya çıkıyor, bu büyük füzenin ne taşıyabilir?” dedi.

Zaman zaman etkilenmiş görünen Kim, bir dizi yıkıcı yaz tufanları ile mücadele etme ve Kovid-19 salgınının izole olmuş ülkesinde yayılmasını önleme doğrultusunda gösterdikleri çabalardan ötürü ordusuna teşekkür etti. Kim Kovid-19 krizi sona erdiğinde Kuzey Kore’nin Güney Kore ile tekrar işbirliği yapacağına dair umudunu dile getirdi. Aynı zamanda hiçbir vatandaşının Kovid-19’a yakalanmadığını ve bu yüzden minnettar olduğunu dile getirdi. Daha önce ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’de hiçbir vaka görülmemesinden şüphe duymuştu.

Kuzey Kore en son 2017 yılında televizyondan canlı olarak bir askeri geçit töreni yapmıştı. Kuzey Kore ABD ile arasındaki gerilim devam ederken bu törende birkaç ICBM sergilemişti.(Kaynak:Şarku’l Avsat)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı