?KURBAN KESİM TEBLİĞİNE UYALIM?
GÜNDEM 30.08.2017 15:16:28 401 0

?KURBAN KESİM TEBLİĞİNE UYALIM?

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Bayramın kutlanmasından önceki hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir.

Doğan; Çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenmeye çalışılmaktadır? mesajını verdi. Kurban bayramramının,  paylaşım duygusunu canlandırıp, tüm yaşam boyunca bu duyguların dinç kalmasını sağlamakta olduğunu söyledi

Bayramın kutlanmasından önceki hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir. Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlanmakta ve uyulması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Bu tebliğe bağlı olarak il ve ilçelerde, ilgili bakanlık yetkililerinden üyelerin bulunduğu bir komisyon kurulmaktadır.

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bayramların birlik ve beraberliğimin pekiştiği, insanların manevi duygularını en güzel şekilde yaşadıkları günler olduğunu hatırlatarak ?Bayramda bunu yaparken, kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, kirlilik yaratacak durumlar oluşmasına izin verilmemelidir? dedi.

Özel olarak belirli günlerde kutlanan bayramların, gerçekleşmesinin öncesinde ve sonrasında çeşitli kurallara uymak gerekmektiğine işaret eden Doğan ?Bu belirlenen ve uygulanması gereken kurallarla; çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenmeye çalışılmaktadır? mesajını verdi. Kurban bayramramının,  paylaşım duygusunu canlandırıp, tüm yaşam boyunca bu duyguların dinç kalmasını sağlamakta olduğuna değinen Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, ?Bayramlardaki amaç soframızı başkalarına da açmaktır. Ama bunu yaparken de belli kurallara uymamız gerekmektedir? diye konuştu. Doğan şöyle devam etti;

?Bayramın kutlanmasından önceki hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir. Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlanmakta ve uyulması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Bu tebliğe bağlı olarak il ve ilçelerde, ilgili bakanlık yetkililerinden üyelerin bulunduğu bir komisyon kurulmaktadır. Tebliğ kurbanlıkların taşınmasından, kontrolüne, satış ve kesim aşaması ile sonrasında ki tedbir ve uygulamalar gibi konuları içermektedir. Kurban satış yerlerinde, hayvanların kesim aşaması ve kesim yerlerinde çevre ve insan sağlığını etkileyecek olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılması gerekenler bu tebliğde belirtilmektedir.

?KURBAN KESİM YERLERİNDEN, KESİME VE KESİM SONRASINA KADAR ?KURBAN KESİM TEBLİĞİ´NE UYULMALI?

İl ve ilçelerimizin farklı alanlarında ihtiyaca binaen kurulan kurban satış ve kesim yerlerinin seçimi, özellikleri, alınması gereken tedbirler, görev yapacak işinde ehil kişiler ve denetimler; kesim sonrasında çevre ve insan sağılığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmalar yerine getirilirken özellikle yerel yönetimlerin konuya hassasiyet göstermesi, kurban öncesinde ve sonrasında kurdukları uzman ekipleriyle tedbirleri almış olmaları gerekmektedir?

?ATIKLAR GELİŞİGÜZEL ATILMAMALI?

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, kurban kesiminin ardından yerel yönetimlerin ve kurban sahiplerinin yapması gereken konular olduğunu da dikkati çekerek şu bilgileri verdi;

?Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel alıcı ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde, hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, kirlilik yaratacak durumlar oluşmasına izin verilmemelidir?

Tüm yurttaşların Kurban bayramını kutlayan ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, ?bayram; ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirsin. Mutlu bayramlar? diyerek sözlerini tamamladı. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı