KÖRFEZ´DE DİPLOMATİK KRİZ
DÜNYA 6.06.2017 14:48:04 243 0

KÖRFEZ´DE DİPLOMATİK KRİZ

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Libya, Yemen ve Maldivler terörü desteklediği gerekçesiyle Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı.

Söz konusu ülkeler, diplomatik temsilcilerini Katar´dan çekeceklerini, bölgeye yönelik hava ve deniz trafiğini de kapatacaklarını açıkladı.

Bölgedeki havayolu şirketleri, Suudi, Emirates ve Etihad, Katar´a uçuşları askıya alacaklarını belirtirken, Katar Havayolları da Suudi Arabistan´a uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Yemen hükümetini desteklemek amacıyla yürütülen savaşta, koalisyona liderlik eden Suudi Arabistan, Katar güçlerinin savaştan çekileceğini de açıkladı.

Katar´ın bölgedeki istikrarı bozan IŞİD, el-Kaide, Müslüman Kardeşler dahil birkaç terör ve mezhep gruplarına kucak açtığını ve bu grupların mesajlarını medyası aracılığıyla yaydığını bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, önlemlerin adaletsiz ve temelsiz suçlamalara dayandığı kaydedildi.

Açıklamada, ?Katar yalan haberlerle kışkırtma kampanyasına maruz kalmıştır, bu da devlete zarar vermek için önceden kötü niyetleri olduğunu kanıtlamıştır? denildi. Söz konusu ülkelerin Katar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı da belirtildi.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, son gelişmenin teröre karşı sürdürülen savaşı bölgesel ve küresel çapta etkileyeceğini sanmadığını söyledi. Tillerson, taraflara anlaşmazlıklarını görüşerek çözme çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı, Amerika´nın, Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin birleşik olarak kalmasının önemine inandığını vurguladı.

Tillerson, ?Bence bölgede bir süredir rahatsız edici etkenlerin arttığını görüyoruz, ülkeler bu farkılıklara değinmek için bunu bir başka boyuta taşıdılar? dedi.

ABD´DEN KATAR AÇIKLAMASI

ABD Merkez Komutanlığı, "Körfez diplomatik krizinden Katar´daki Al-Udeid Havaalanı dışındaki uçuşlar etkilenmeyecek" dedi.

ABD Merkez Komutanlığından Katar kriziyle ilgili yapılan açıklamada, Katar´daki Al-Udeid Havaalanı dışında yapılan uçuşların diplomatik krizden etkilenmeyeceği belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri Merkezi Komutanlığı Sözcüsü Lieutenant Colonel Damien Pickart, "Operasyonlarımıza hiçbir etkisi olmadığını gördük ve tüm uçuşlar planlandığı gibi devam ediyor. Katar´la ilgili duruşumuzda değişme planı yok. ABD ve DEAŞ karşıtı koalisyon olarak Katar´a uzun zamandır var olan varlığımız ve bölgesel güvenliğe olan bağlılıkları için minnettarız" ifadelerini kullandı. 

/resimler/2017-6/6/1449454838129.jpg

SUUDİ ARABİSTAN, KATAR HAVAYOLLARI´NIN RUHSATINI İPTAL ETTİ

Suudi Arabistan, ?teröre destek verdiği´ gerekçesiyle Katar´la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından bugün Katar Havayolları´nın işletme ruhsatını iptal etti.

Açıklamada, "Sivil Havacılık Otoritesi, Katar Havayolları´na verilen tüm lisansların iptal edilmesine ve ülkedeki tüm ofislerinin 48 saat içinde kapatılmasına karar verdi" denildi.

Öte yandan Katar´dan veya Katar´a bilet almış tüm yolculardan, geri iade için havayollarının internet sitesini kontrol etmeleri veya seyahat acentesiyle iletişime geçmeleri istendi.

TÜM UÇUŞLAR ASKIYA ALINMIŞTI

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır´ın da dahil olduğu 7 ülke dün Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Ardından Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır ülkeye yapılan ve ülkeden gelen tüm uçuşları da askıya almıştı. Buna karşılık Katar Havayolları da söz konusu ülkelere uçuşlarını durdurmuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı