Kılıçdaroğlu,
SİYASET 6.09.2022 23:43:00 597 0

Kılıçdaroğlu, "FİSKOBİRLİK'i yeniden ayağa kaldıracağız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun'da düzenlenen CHP Grup Toplantısında,"FİSKOBİRLİK'i yeniden ayağa kaldırmamız lazım, FİSKOBİRLİK'in fındık üreticisinin kara gün dostu olması lazım" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Giresun'da düzenlenen CHP Grup Toplantısında konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Grup Toplantısı öncesi partiye katılan yeni üyelere rozet takarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bu ülkeyi kuranlar, "köylü milletin efendisidir" dediler. Bir daha ifade edeyim: Bu ülkeyi kuranlar, "köylü milletin efendisidir" dediler. Yani üreten milletin efendisidir. Yani alın teri dökenler bu milletin efendisidir dediler. Ve köylü ürettiği ürünü birileri elinden kapmasın, zararı olmasın, zarar etmesinler diye Toprak Mahsulleri Ofisi'ni kurdular. TARİŞ'i kurdular, FİSKOBİRLİK'i kurdular, ANTBİRLİK'i kurdular pek çok alanda. Dolayısıyla çiftçi ürettiği ürünün karşılığını alsın. Çiftçi ürettiği zaman gelir elde etsin. Çiftçi ürettiği zaman 85 milyonun karnı doyacaktır, 85 milyon evine ekmek götürebilecektir. Alın terinin değerini vermiş olacağız eğer üreten çiftçiye destek verirsek.

FİSKOBİRLİK'in aldılar. Ne zaman kuruldu? Kurulmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1 Kasım 1937'de Meclis'te yaptığı bir konuşma var. Şöyle der: "Önümüzdeki yıl içinde fındık başta olmak üzere diğer belli başlı ürünlerimizi de ilgilendiren birlikler kurulmalıdır" diyor. Ölmeden önce diyor, "kurulmalıdır" diyor ve Fiskobirlik 5 kooperatifin birleşmesiyle kuruldu. FİSKOBİRLİK, fındık üreticisinin kara gün dostudur. Toprak Mahsulleri Ofisi, tahıl üretenlerin kara gün dostudur. Dolayısıyla üreticiyi koruduğunuz zaman herkesin hakkını teslim etmiş olursunuz. Geldiler FİSKOBİRLİK'i devre dışı bıraktılar. Giresun'dan söz veriyorum. Giresunlu size söz veriyorum. Sadece Giresun'a değil, bütün Karadeniz'e söz veriyorum: FİSKOBİRLİK'i yeniden ayağa kaldıracağız, FİSKOBİRLİK yeniden fındık üreticisinin dostu olacaktır.

Giresun da ayrıca neredeyse kamuya ait bütün fabrikalar ya kapatıldı ya satıldı. Yani Giresun açıkça cezalandırıldı, bu iktidar tarafından cezalandırıldı. O kadar ki, Giresun gibi bir yerde uzman doktor sayısı bile yetersiz, yeteri kadar uzman doktor bile yok. Giresunluların bir başka özelliği; burası arıcılık açısından da dünyanın, daha doğrusu Türkiye'nin önemli merkezlerinden birisidir. Onu da ifade etmek isterim. Alan bazlı gelir desteği, fındık üreticisine veriliyor. Alan bazlı gelir desteği dönüm başına tam 9 yıldır değişmedi, hâlâ 170 lira. 9 yıldır... Ya dolar 10 kat arttı, gübre 8 kat arttı ama alan bazlı fındık desteği hiç artmadı. Teşvik hiç artmadı. Nasıl olsa -burada biraz sitem edeyim- diyorlar ki: "Ya oy versen de vermesen de ne olur? Nasıl olsa bunlar bize oy verecekler. Başka kime versinler, gelip bize oy verecekler. Fındık fiyatını düşük ver, bize oy verecekler. Gelirlerini düşür, gelip bize oy verecekler. Ne yaparsan yap, yolunu yapma, yine gelip bize oy verecekler."

Buradan size sitemim var: Demokrasi... Verilen sözü tutmuyorlarsa, o iktidarı değiştireceksiniz. Gelecek milletvekili gelecek, soracaksınız. Yol ne oldu? Efendim, yol hâlâ yapılmadı, 20 yıldır yapmıyorsun. O zaman Giresunlu kardeşlerim bir de şunu düşünecekler: Bunlar yapılmıyorsa, verilen sözler tutulmuyorsa, siyasetçi verdiği sözünün arkasında durmuyorsa, seçim gelince benden oy istemeye gelince şunu soracağım. Arkadaş sen fındık fiyatını ne yaptın? Yol için söz vermiştin, ne oldu? Şu sözü verdin, ne oldu? Bunları yapmadın, kusura bakma ben de sana oy vermeyeceğim. Bu çok güzel, demokrasi açısından çok güzel bir cümledir. Bunun kullanılması lazım.

Bir şey daha söyleyeyim: Bazen diyorlar ya, "CHP milliyetçi mi?" Cumhuriyet Halk Partisi'nin 6 okundan birisi milliyetçiliktir ve biz fındık üreticisini yabancı tekellere peşkeş çektirmeyiz. İşte milliyetçilik budur.

Yabancı mı kazansın, benim alın teri döken çiftçim mi kazansın? İşte milliyetçilik budur. Biz böyle yapacağız. Bizim insanımız kazanacak. Bizim insanımız kazanırken de şunu söylemeyeceğiz: Dur bakalım sen hangi partidensin? Yok öyle bir şey. Hangi partiden olursan ol kardeşim, sen kazanacaksın. Biz onlar gibi ayrımcılık yapmıyoruz, onlar gibi toplumu bölmüyoruz, araştırmıyoruz. Tam tersine herkesin bir arada, huzur içinde yaşaması için mücadele ediyoruz.

Bu gerçeği bilerek bütün fındık üreticisi kardeşlerime açık ve net söylemek isterim: Eğer yabancı bir tekele karşı devleti yönetenler sessiz kalıyorlarsa, o yabancı tekelin ortaklığını yapıyorlar demektir. O yabancı tekele son veremezler. Peki, soru: O yabancı tekele kim son verebilir? Onun tekelciliğini kim ortadan kaldırabilir? Bay Kemal kaldıracak arkadaşlar. Hiç endişe etmeyin, hiç endişe etmeyin...

Çünkü Bay Kemal'in verilmeyecek hesabı yok ki! Gelip neyle tehdit edecekler? Verilmeyecek hesabınız varsa, milletin lehine karar alırsınız. Ama "bu can bu bedende kaldığı sürece sen papazı alamazsın" deyip, üç gün sonra papazı veriyorsan olmaz, olmaz, olmaz... O nedenle FİSKOBİRLİK'i yeniden ayağa kaldırmamız lazım, FİSKOBİRLİK'in fındık üreticisinin kara gün dostu olması lazım.

Fındıkta tekelleşmeye son vereceğiz. Gayet açık ve gayet net söylüyorum; yabancı tekellerin Türkiye'de at koşturmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz. İster Papua Yeni Gine'deki, ister İtalya'daki, kim olursa olsun. Kendi ülkemde bu ülkenin çiftçisinin alın terinin sömürülmesine asla izin vermeyeceğiz. 

İşin özeti, sizleri seviyorum. İşin özeti, size hizmet etmek istiyorum. İşin özeti, beraber çalışacağız. İşin özeti, akıl akıldan üstündür. İşin özeti, özgürce düşüneceksiniz. İşin özeti, bütün gençler geleceğe umutla bakacaklar. İşin özeti, bir tweet attı diye hiçbir genç gözaltına alınmayacak. İşin özeti, sabah erken saatte kapınız çalıyorsa bilin ki çalan bir polis değil, mutlaka size süt getiren bir kişidir. Dolayısıyla bu ülkeye huzuru, refahı, bereketi beraber getireceğiz. En büyük güvencem sizlersiniz. Size inanıyorum ve size güveniyorum."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu