Kılıçdaroğlu,
SİYASET 11.03.2023 10:15:00 706 0

Kılıçdaroğlu, "Çıktığımız yolculuk sıradan bir yolculuk değil"

CHP Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu, FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk'ün sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesi Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde geceyi geçireceği çadırdan, FOX TV’de yayınlanan Orta Sayfa programının canlı yayınına katıldı.

CHP Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu, FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk'ün sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Doğan ŞENTÜRK- İyi geceler, kavuştuk yine. Bu haftanın en önemli gelişmesi; Millet İttifakı 13. Cumhurbaşkanı Adayını belirledi, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını açıkladıktan sonra ayağının tozuyla deprem bölgesine gitti ve deprem bölgesinde, Kahramanmaraş'ta Nurhak'ta, şu anda bir deprem çadırından aday olduktan sonra ilk kez bir televizyon programına katılıyor ve Orta Sayfaya konuşacak ve sorularımızı yanıtlayacak. Sayın Kılıçdaroğlu iyi geceler, iyi geceler efendim. Efendim öncelikle selamlar. Onlar da çok selamlarını iletiyorlar. Öncelikle şunu söyleyeyim, tebrik ediyoruz, cumhurbaşkanlığı adaylığınız hayırlı olsun

Kemal KILIÇDAROĞLU-Teşekkür ederim, çok sağ olun.

Doğan ŞENTÜRK- Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladıktan sonra ayağınızın tozuyla deprem bölgesine gittiniz. Şu anda da Nurhak'ta bir deprem çadırındasınız ve geceyi orada geçireceksiniz. Şu ana kadar sanıyorum deprem bölgesinde geceyi geçirecek ilk lidersiniz. Şimdi onun detaylarına biraz sonra geleceğiz ama merak ettiğimiz, bence izleyicilerimizin de ekran başında merak ettiği en önemli konulardan bir tanesi. Adaylığınızı açıkladıktan sonra ki duygularınız, gerek ailenizle konuştunuz, eve gittiniz, o duyguyu paylaştınız. Çünkü uzun bir yol mesafe kat ettiniz. Millet İttifakı'nı birleştirdiniz, pek çok dalgalanmalı oldu vesaire. Ve sonunda cumhurbaşkanı adayı belirlendi. Hükümet programı açıklandı. Ve seçime de çok kısa bir süre kaldı. Adaylığınızı açıkladıktan sonraki duygularınız neler? Bizimle neler paylaşacaksınız? Oradan eve gittiniz, evde neler yaşandı? Selvi Hanım, aileniz… Biraz bunlardan bahseder misiniz?

Kemal KILIÇDAROĞLU-Tabii kısaca söz edeyim.

Aslında çıktığımız yolculuk, altı liderin çıktığı yolculuk sıradan bir yolculuk değildi. Türkiye'nin geleceği açısından her birimizin sorumluluk yüklenmesi gerekiyordu. Bizi bir araya getiren temel unsur da demokrasiydi. Gerçekten demokrasi kültürünü hem pekiştirmek, hem yaygınlaştırmak, hem içselleştirmek açısından altı lider bir araya geldik. Yaklaşık bir yılı aşkın bir süre çalıştık; anayasa değişikliklerini çalıştık, ortak mutabakat metnini çalıştık. Sadece tabii altı lider çalışmadı. Altı liderin altında partilerin kadroları vardı. Yetkin kadroları vardı. Onlar belli aralıklarla hemen hemen her hafta toplanıyorlardı ve metinler hazırlıyorlardı. Metinler genel başkanlara sunuluyordu. Daha sonra bunlar bizim masada, yani Millet İttifakı'nı oluşturan parti liderlerinin oluşturduğu masada kabul edildikten sonra da bunları kamuoyuyla paylaşıyorduk.

Dolayısıyla uzun bir süreç, son süreçte elbette ki cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gerekiyordu. O konuda da her ne kadar belli tartışmalar olduysa da bu tartışmaları da siyaset kültürü açısından olağan karşılıyorum, olabilir, insanlar duygularını şöyle veya böyle yansıtabilirler. Ama asıl olan sonuç elde etmektir. Son olarak bir araya geldi. Yine uzun ve nitelikli bir tartışma oldu. Ve sonuçta cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda görüş birliği sağlandı. Bir metin hazırlandı. Yol haritası metni de hazırlandı ve biz bunu kamuoyuyla paylaştık. Kamuoyuyla yol haritası metnini paylaşırken aynı zamanda Cumhurbaşkanı Adayı olarak da benim ismim geçti. Ev sahibi Saadet Partisi'nin Sayın Genel Başkanı'ydı, Saadet Partisinin genel merkezinde Sayın Karamollaoğlu benim adaylığımı açıkladı ve ben de -altı lider de bir aradaydık zaten- daha sonra orada kısa bir konuşma yaparak duygularımı ifade ettim.

Türkiye'nin geleceği açısından da aldığımız kararın çok önemli olduğuna inanan birisiyim. Çünkü karamsar bir tablo vardı ve bu karamsar tablonun yarattığı pek çok sorun vardı. Bu bürokrasiye yansıyordu, iş dünyasına yansıyordu, dış politikaya yansıyordu. Sonuçta Türkiye demokrasisi gelişmiş, insan hak ve özgürlükleri konusunda önemli adımlar atmış bir ülke olma durumundaydı. Cumhuriyet kurulurken malum bütün mazlum milletlere örnek olan bir cumhuriyet, demokrasi konusunda da Türkiye'nin böyle bir işlev yüklenmesi gerektiği kanısındaydık. Sonra genel merkeze gittiğimde, genel merkezde de kalabalık bir grup partililerimiz bekliyordu. Vatandaşlar bekliyorlardı. Orada iki arkadaşımla beraber- inşallah onlar da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaklar-Sayın Ekrem İmamoğlu ve Sayın Mansur Yavaş'la birlikte yine vatandaşların huzuruna çıktık. Orada da kısa bir konuşma yaptım. Dolayısıyla böylece olayı en azından kamuoyu önündeki pozisyonumuzu sonlandırdık o akşam. Ayrıldım, eve gittim, tabii eşim de oradaydı. Evde elbette ki yani genel merkeze geldiğimde genel merkez çalışanları başta olmak üzere hepsinde büyük bir heyecan vardı. Ben heyecanımı çok rahat dışa yansıtan birisi değilim, yapım böyle, daha sakin daha olayları daha sağduyuyla sakin karşılayan birisiyim. Çok önemli bir görev üstlendiğimin farkındayım. Önemli bir görev ama bu önemli görevin çok zor olduğunun da farkındayım. Dolayısıyla çok zor bir görev üstlendim. Tabii sadece ben değil Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak arkadaşlar da aynı zor görevi üstlendiler zaten. Ben ama şuna inanıyorum; kararlılıkla, azimle ve gerçekten bütün tercihlerimizi halktan yana, ülkeden yana, vatandaştan yana yaparsak aşamayacağımız hiçbir sorun yok. Türkiye pek çok sorunu aşan bir ülkedir. Dolayısıyla bir araya geldiğimizde önceliğimiz ve hedefimiz güzel ülkemiz olduktan sonra, vatandaşımızın refahı olduktan sonra anlaşamayacağımız hiçbir konu olacağını sanmıyorum. Bütün sorunları aşabiliriz. Elbette ki sorunların bir kısmı kısa vadelidir, bir kısmı uzun vadelidir. Uzun vadeli sorunlar konusunda da, sorunları aşma konusunda da yetkin, liyakatli kadrolara ihtiyacımız var. Bunların büyük bir kısmı zaten şu anda kamuda, o yetkin kadrolara yetki verdiğiniz zaman pek çok sorunu çözen, sağduyuyla çözen, hesabını yapan, sonra siyaset kurumunun önüne koyan kurumlar olacaktır, insanlar olacaktır o çerçevede.

Eve gelince, doğrusunu isterseniz evde çok fazla siyaset konuşan birisi değilim; hatta o yüzden eşim zaman zaman “ya bugün ne yaptınız” diye sorarken ben çalışma odama geçer, bilgisayarımı açarım ve orada çalışmaya başlarım. Dolayısıyla evde çok fazla siyaset konuşmuyoruz, konuşmuyorum. Oğlum sadece açtı, kızlarım açtı, işte kutladılar “baba inşallah başarılı olursunuz” diye. Ben de “inşallah, sadece bizim için değil, ailemiz için değil, Türkiye için hayırlı uğurlu olsun” dedim.

Kısa bir yanıt verecektim ama olayın anlatımına gelince böylesine biraz uzun bir yanıt oldu."

Kılıçdaroğlu daha sonra deprem bölgesindeki izlneşmlerini, anlatırken, iktidarı eleştirdi ve seçilmeleri halinde deprem bölgesnde yapacakları hizmetlerle ilgili bilgiler de verdi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı