Kilian enkaz altındaki 17 kişiyi buldu
YAŞAM 16.06.2023 10:43:00 578 0

Kilian enkaz altındaki 17 kişiyi buldu

Şubat depremlerinin ardından Türkiye halkının yardımına koşan sadece arama-kurtarma ekiplerindeki uzmanlar değildi. Arama ekiplerindeki köpekler de deprem bölgesinde pek çok hayatı kurtardı.


 

Bu köpeklerden biri de 33 kişilik Bulgar Ulusal Gönüllüler Ekibi’yle gelen arama köpeği 6 yaşındaki Kilian’dı. O ve İsveç’te itfaiyeci olarak çalışan Bulgar eğitmeni, bu ekiple Maraş’ta 5 gün arama yaptı. Ekibin işini oldukça kolaylaştıran Kilian, enkaz altındaki 17 kişinin yerini tespit etti.

5 kez havlardı

“Kilian çok kısa bir sürede bizden daha geniş bir alanı arayabiliyordu ve sonuç bizimkine göre çok daha kesin oluyordu. O kendi kendine yeten bir arama birimi gibiydi ve bizim için çok değerliydi. Yöre halkı Kilian'ı görünce alkışlardı. Çünkü bizim bulamadığımız insanları onun bulabileceğini bilirlerdi. Bir de Kilian sadece canlı insanları bulduğunda havlardı, cenazeleri değil. Ve dört değil, altı değil, beş kez havlardı. Tam olarak beş kez. İşte biz de o sesleri beklerdik,” diyor Bulgar ekibin şefi George Vlaykov.

Teşekkür belgesi ve ödül maması verildi

Türkiye’deki görevinin sona ermesinin ardından ekip Bulgaristan’a dönerken Edirne’de küçük bir mola verdi ve kendileri için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene katıldı. Törenin yıldızı elbette kahraman Kilian’dı.

“Kilian için de teşekkür belgesi hazırladık. Ayrıca ona ödül maması da verdik. Mamayı görünce o kadar heyecanlandı ki, komutları karıştırdı” diyor Edirne Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı.

Arama köpekleri hayat kurtarır

Arama köpekleri havayı koklayarak enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Avrupa Sivil Savunma ve İnsani Yardım Operasyonları’nın (ECHO) Şubat depremlerinin ardından sosyal medya hesaplarından paylaştığı şu not arama köpeklerinin önemini bir kez daha vurguluyor:

“Arama köpekleri depremin ardından hayat kurtarmak için gereklidir. İyi eğitimli köpekler, aramalarda kesin sonuca ulaşılmasına ve başarı şansını artırmaya yardımcı olur.”

Depremlerin ilk gününden itibaren AB, Türkiye’nin yanında oldu. 21 AB ülkesinden ve ortak ülkelerden 1600’ü aşkın uzman 111 arama köpeğiyle deprem bölgesinde görev yaptı.

Türkiyeli arama köpeği “Arkadaş” Meksika’da

Öte yandan Türkiye’ye geldikten hemen sonra yaşlılık ve uzun yolculuk koşulları nedeniyle yaşamını yitiren, Meksika Arama Kurtarma ekibinin köpeği Proteo’nun anısını ise Türkiyeli “Arkadaş” yaşatacak.

“Bu köpek yavrusu, Proteo'nun mirasına bir minnet ve saygı göstergesi olarak Adıyaman'da Meksikalı arama kurtarma ekibine teslim edilecekti. Ancak, Meksika'ya bu kadar uzun bir yolculuk için çok gençti. Görevin şimdi tamamlanmasına gerçekten çok sevindim!” diyor Meksika arama kurtarma ekibine ve ardından Hatay İskenderun’daki İspanyol Sahra Hastanesi’nin ekibine gönüllü çevirmenlik yapan akademisyen Barış Tuğrul. Arkadaş eğitiminin ardından Türk bayraklı yeleğiyle görev yapacak

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı