KEMAL ANADOL’DAN  İKİ YENİ YAPIT DAHA
SİYASET 12.03.2021 20:30:00 1668 0

KEMAL ANADOL’DAN İKİ YENİ YAPIT DAHA

Kemal Anadol ülkenin yazgısını etkileyecek olayların içyüzünü, anılarındaki haliyle ve yaratılmış kimi algıların tersine, gerçekleri EN UZUN GÜN kitabında belgeleriyle sergilemeyi sürdürüyor.

Anadol’un yine bugünlerde 12 Eylül öncesinin toplumsal ve siyasal olaylarını belgesel roman formatında anlatan SON DURAK başlıklı yapıtı Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı.

Anadol,  Pankuş Yayınları tarafından basılan EN UZUN GÜN başlıklı yeni yapıtında toplumsal belleğe önemli katkılarda bulunuyor ve içinde yaşadığı olayların hiç bir yerde yer almamış ayrıntılarını şu başlıkları içeren sayfalarında anlatıyor:

- Hızla diktatörlüğe giden Demokrat Parti ve Menderes iktidarına karşı direnen üniversite gençliği… 28/29 Nisan 1960 olayları. Ankara Kızılay Meydanı’nda gerçekleşen 555 K .

- 12 Eylül faşizmine karşı namuslu ve örnek mücadele veren aydınlar… Sıkıyönetim Mahkemesinde görülen Barış Derneği Davası’ndaki unutulmaz hukuk savaşımı.

- Aliağa Gencelli’de Japon şirketlerine ve ANAP iktidarına karşı verilen çevre ve hukuk mücadelesi. İzmir’den Aliağa’ya ulaşan insan zinciri! Zaferle sonuçlanan hukuk kavgası…

- TBMM’de, 21 Kasım 1990 tarihli oturumda Kenan Evren hakkında gerçekleşen ilk suç duyurusu.

- 1 Mart Tezkeresinin reddi. TBMM’de, emperyalizme direnen CHP Grubunun öncülüğünde gerçekleşen başarılı sonuç. Olayların perde arkası ve bugüne kadar bilinmeyen ayrıntılar…

- Fetullah Gülen çetesinin ele geçirdiği güvenlik ve yargı… Çetenin başlatacağı kumpas davalarının işaret fişeği, Van 100. Yıl Üniversitesi ve Rektör Yücel Aşkın davalarının perde arkası.

- 17 Mayıs 2006 günü Danıştayda işlenen cinayet! İkinci Kubilay Olayı’nın Meclis’e yansımaları… Failleri yargılanan davanın Ergenekon hukuk faciasına uzanan akıbeti!

- Medya marifetiyle yıllardır toplumda yaratılan yanlış ve uydurma algı: 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 krizinin gerçek öyküsü.

KEMAL ANADOL’DAN BİR ROMAN DAHA

Anadol’un yine bugünlerde 12 Eylül öncesinin toplumsal ve siyasal olaylarını belgesel roman formatında anlatan SON DURAK başlıklı yapıtı Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıktı.

Romanın tanıtım yazısında Ali SİRMEN şunları söyüyor:

“Yazar, çağının aktörü değil, tanığıdır. O tarihi yapmaz, yazar. Ama bazı durumlarda, yazar tarihin hem yazanı olur hem de yapanı.

Kemal Anadol Son Durak’ta, sendikacı Metin ve Avukat Güler’in aşkları çevresinde Türkiye’nin vahşi terör zinciriyle bugünlere nasıl geldiğini bir tarihçi titizliğiyle anlatıyor. Romanın kapsadığı dönem Türkiye’sinde aktif siyasetin etkin kişilerinden biri olan Anadol, yaşanan sevgisizlik ve nefret dolu o terör ortamında aşkların da mümkün olamayacağını gerçekçi biçemle anlatırken, bir döneme de ışık tutuyor.

Kemal Anadol’un kimi zaman sanığı da olduğu dönemle ilgili tanıklığı, okuru düşünmeye ve dönemin sorumlularını sorgulamaya yöneltiyor.”

KEMAL ANADOL NEDEN, NELERİ YAZDI?

Siyasetçi ve Yazar Anadol şöyle açıklıyor yazdıklarının amacını:

“Aradan yıllar geçmesine karşın belleğimde saklı duran, canlılığ ını hala koruyan izlenimleri; yaşamımı etkileyen ve başka anıların önüne geçen, hiç unutamadığım, unutamayacağım olayları aktaracaktım. Tabii bunların bit kısmı siyasi idi. Ancak sıradan değil, ülkemizin geleceğini etkileyen tarihi olaylardı. …Belleğimde hala çakmayı sürdüren enstantaneler değişik tarihlere, değişik dönemlere ait. Şunu da önemle vurgulamak istiyorum. Bazı kişi ve olaylarla ilgili yazdıklarım tamamen o günkü algı ve değerlendirmelerdir. Geçmişe,  bu günün gözlüğü ile bakmak hem doüal hem bilimsel değildir. Yazdıklarımı değerlendirmek elbette bana değil,okurlar aittir.”           

KEMAL ANADOL KİM?

Kemal Anadol yakın geçmişte yaşanan bunalımlı ve kritik günlerin tanığı. 1973 ve 1977 seçimlerinde CHP Zonguldak  Miiletvekili olarak seçilerek Karadeniz Ereğlisi’nde ‘CHP içersinde başladığı siyasal çalışmalarını başkente taşımış oldu. Aralarında Parti Meclisi ve MYK üyeliği de bulunan üst düzey görevlerde yer aldı.

1980 darbesinden sonra Barış  Davası Derneği davasında tutuklandı, yargılandı beraat etti.

1987 seçimlerinde SHP İzmir Milletvekili seçilerek parlamentoya geri döndü. 2002 (22. Dönem) ve 2007 (23. Dönem) yıllarında da bu görevini sürdürdü. 8 yıl süreyle de CHP Grup Başkanvekilliğini üstlendi. 24. Ve 33. Olağan CHP Kurultaylarını yönetti.

1963 yılından itibaren yazarlığa başlayan Anadol bir süre  gazetecilik yaptı.

!994’te Atina’da Abdi İpekçi Barış Dostluk Ödülü’ne ve 2009’da da Dil Derneği Onur Ödülüne layık görüldü.

Kemal Anadol’un daha önce yayınlanmış yapıtları şöyle:

12 EYLÜL GÜNCESİ (1987- Anı) – MİLATTAN SONRA (1989 – Anı) – KARTAL MALTEPE’DEN SAĞMALCILARA İNSAN MANZARALARI (1988 – Anı) – TERMİK SANTRALLERE HAYIR (1991) – KARŞIYAKA MEMLEKET (1998 – Roman) – BÜYÜK AYRILIK (2003 – Roman) – 23. DÖNEM PARLAMENTO ÇALIŞMALARI (2011- Belgesel) – KASIRGA (2013- Roman) – FİLMİ GERİYE SARINCA (2015-Anı) – KULAĞIM KARADENİZ’DE (2018 – Roman)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu