KDV arttı
EKONOMİ 7.07.2023 11:05:00 639 0

KDV arttı

Devlet bütçesinde önemli yer tutan KDV, bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşuyor. Bütçedeki en büyük kalem KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağı ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi.

Resmi Gazete'de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararlara göre Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı.
Devlet bütçesinde önemli yer tutan KDV, bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşuyor. Bütçedeki en büyük kalem KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağı ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi.
Bu hafta TBMM’ye sunulan bir torba yasada 2023 için kurumlar vergisinin yüzde 20’den 25’e çıkarılması, motorlu taşıtlar vergisininse iki katına çıkarılması yer alıyordu.

Mart ayında yüzde 8'e indirilmişti
Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, Mart’ta yüzde 18’den yüzde 8’e inmişti. Bugün yayımlanan kararla söz konusu ürünlerdeki KDV bundan böyle yüzde 10 olacak.
Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak.
Temel gıda ürünlerindeki KDV’yse geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.

Yurt dışından cep telefonu almak daha pahalı olacak
Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergileri nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu.
Daha önce 6 bin 019 lira olan yurt dışından getirilen telefon harçları 20 bin liraya çıkarıldı

Şans oyunlarına vergi zammı
Şans oyunları hasılatından alınan vergilerde ise spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10, at yarışlarında yüzde 14, diğer şans oyunlarında ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

Noter, pasaport ve vize harçlarına yüzde 50 artış
Harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karar kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.
Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu.
Ayrıca tüketici kredilerinde BSMV yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.

TEPKİLER…

CHP'Lİ ŞEVKİN;“SARAY TASARRUF ETSİN”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı’nın bir gece yarısı kararıyla yürürlüğe giren vergi ve harç artışlarına, zamlara tepki gösterdi.
Yüzde 18 uygulanan KDV oranının yüzde 20’ye, yüzde 8 uygulanan KDV oranının yüzde 10’a çıkarıldığını, harç tutarlarının yüzde 50 oranında artırıldığını, yurt dışından cep telefonu getirenlerin ödedikleri harç tutarının 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldığını, tüketici kredilerindeki banka ve sigorta muameleleri vergisinin yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “AKP iktidarı derin krizin ağır yükünü vatandaşın sırtına bindirmeye devam ediyor” dedi.
“SARAY TASARRUF ETSİN”
Motorlu taşıtlar vergisini iki katına çıkaran, akaryakıt fiyatlarına her gün zam yapan, kurumlar vergisini yüzde 20’den yüzde 25’e çıkaran, iktidarın israf ekonomisinden vazgeçmediğini, sarayın bir günlük harcamasının dahi 14 milyon lirayı geçtiğini, kamu  araçlarının sayısının 120 bine dayandığını dile getiren Dr. Şevkin, “Öngörüsüz, hesap vermeyen, ekonomiyi dibe vurduran, kamuda her türlü israfı yapan iktidar ülkedeki derin ekonomik krizle mücadele yöntemi olarak vergi artışlarını, zamları görüyor. Çalışanlara, asgari ücretlilere, emeklilere kaşıkla verdiğini artık kepçeyle değil kazanlarla geri alan iktidar, topladığı vergileri de nereye harcadığını açıklamıyor” diye konuştu.
“GERÇEK NİYETLERİ ORTAYA ÇIKTI”
Mali disiplini sağlamanın öncelikli yolunun tasarruf ve üretimden geçtiğini ancak AKP iktidarının vergi ve harçlardaki artışları, zamları tercih ettiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Seçim öncesi milletimize bol keseden dağıtma vaadinde bulunan iktidar seçim sonrası gerçek niyetini ortaya koymuş oldu. Türkiye’nin bütçe açığı her geçen gün artıyor. Üretim ekonomisinden tamamen vazgeçen iktidar, 21 yıldan bu yana ülkeyi tam olarak ithalat cennetine çevirdi. Üretim, istihdam ve ihracat yerine ithalatı seçen, kamu kurumlarını, fabrikaları, üretim tesislerini bir bir elden çıkaran AKP iktidarı, yurtdışından gelen ithal ürünlere eklediği fahiş vergi ve zamlarla ekonomiyi düzlüğe çıkarabileceğini sanıyor” ifadelerini kullandı.
Şevkin, Cumhurbaşkanının her zaman olduğu gibi gece yarısı ani kararıyla vatandaşın kullanmak zorunda olduğu sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete gibi onlarca üründe KDV oranının yüzde 20’ye çıkarıldığını, diş fırçası ve macunu, diş ipliklerinin KDV oranının yüzde 10’a yükseltildiğini ifade etti.


“AKP’nin Çay Kaşığıyla Verip Kepçeyle Alma Yüz Yılı” 

Maaş zamları ile iktidarın temizlik ürünlerinden alınan KDV’den, yurt dışı telefon harçlarına kadar birçok alanda yaptığı devasa zamları kıyaslayan CHP’ Adıyaman Milletvekili  Abdurrahman Tutdere “Asgari Ücrete ve Memur Maaşlarına yapılan zamlar daha vatandaşın cebine girmeden alım gücü iktidarın son zamları karşısında eridi, gitti.” dedi. 

CHP’li Tutdere; “Tek bir adamın gecenin bir yarısı, bir imza ile acaba uyandığımızda nelere zam yapacak korkusu vatandaşın artık uykularını kaçırıyor. Vatandaşa uyku da haram oldu. İktidarın Türkiye Yüz Yılı mavraları savurduğu bugünlerde bu söylem adeta AKP’nin Çay Kaşığıyla Verip Kepçeyle Alma Yüz Yılı’na dönüştü. Bu gece yarısı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları bunun en net göstergesidir.” ifadelerini kullandı. 

“En Acı Reçete Yine Vatandaşa” 

Acı reçetenin yine vatandaşa kaldığını vurgulayan CHP’li vekil Tutdere şunları kaydetti:

“Seçim ekonomisinin ağır yükü vatandaşın sırtına yüklendi; acı reçete yine vatandaşa kaldı. Tüm Türkiye'nin uykuda olduğu vakit AKP Genel Başkanının bir imzasıyla; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete için Katma Değer Vergisi %8’den %20’ye, cep telefonlarından alınan harç 6 bin 91 TL'den 20 bin TL’ye çıkarıldı. Noter, pasaport ve vize harçları ise %50 arttırıldı. Tüketici kredilerinde BSMV %10'dan %15’e çıkarıldı. Şans Oyunları vergisi %10, %14 ve %20 oranlarında artırıldı. Buna karşın Asgari Ücretliye %34 zam, memura %17,55 zam yapıldı. En acı reçete ise vatandaşa yüklendi. Bir gece ansızın vatandaşın sırtına yüklenen zam oranı toplamda yüzde 339’u buldu.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı