KAYGI VEREN COVİD-19 VARYANTI XXB İÇİN CİDDİ UYARI: “ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLEN  EN BULAŞICISI
SAĞLIK 8.01.2023 11:56:00 1720 0

KAYGI VEREN COVİD-19 VARYANTI XXB İÇİN CİDDİ UYARI: “ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLEN EN BULAŞICISI"

Yapılan saptamalara göre XBB.1.5 en az 74 ülke ve 43 ABD eyaletinde tespit edildi. Bu ülkeler arasında Türkiye, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Avustralya da yer alıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 teknik lideri Maria Van Kerkhove, küresel sağlık yetkililerinin varyant kuzeydoğu ABD'deki hızlı yayılımından endişe duyduğunu söyledi ve "Şimdiye kadar tespit edilen en bulaşıcı alt varyant. Zira, " bu virüsün hücreye yapışmasını ve kolayca çoğalmasını sağlayan mutasyonlar" bilgisini verdi.

Ülkemizi de tehdit etmesi olası yeni COVID-Omicron XBB varyantı koronavirüs farklı olduğu, ölümcül olduğu ve kolayca doğru şekilde tespit edilemediği için herkesin maske takması tavsiye ediliyor:

 XBB virüsünün belirtileri şu şekilde:

 1. Öksürük yok.

  2. Ateş yok.

  Sadece şunlar olacak: 3. Eklem ağrısı.

  4. Baş ağrısı.

 5. Boyun ağrısı.

 6. Üst sırt ağrısı.

 7. Zatürre.

  8. Genel iştah kaybı.

XBB, Delta varyantından 5 kat daha toksik ve ölüm oranı daha yüksek. .  Durumun aşırı ciddiyete ulaşması daha kısa sürüyor  ve bazen belirgin semptomlar görülmüyor. .  Virüsün bu türü nazofaringeal bölgede bulunmazdığı ve nispeten kısa bir süre için akciğerleri, "pencereleri" doğrudan etkilediği belirtiliyor.   Nazal sürüntü testleri genellikle COVID-Omicron XBB için negatift ve yanlış negatif nazofaringeal test vakaları artmakta.   Bu, virüsün toplumda yayılabileceği ve doğrudan akciğerleri enfekte ederek viral pnömoniye yol açabileceği ve bunun da akut solunum stresine neden olabileceği anlamına geliyor.   XBB’nin  oldukça bulaşıcı, oldukça öldürücü ve ölümcül hale geldiği ileri sürülüyor.  Bu nedenlerle  kalabalık yerlerden kaçınılmasının, açık alanlarda bile 1,5 m mesafeyi koruyup, çift katlı ve uygun maske takılmasının uygun maske takılmasının yerinde olacağı uyarırısı yapılıyor. 

Geçen günlerde yaygın dünya medyasında konuyu  önemle gündeme taşıyan haber yer aldı. Bunlardan  Sputnik Ajansı'nda yer alan habere göre   bilim insanları, 'yüksek derecede bulaşıcı' bir Kovid-19 varyantının ortaya çıktığı konusunda uyardı. XBB.1.5 olarak adlandırılan varyantın aşılama ve önceki enfeksiyonlara karşı korumadan kaçmasına yardımcı olan mutasyonlara sahip olduğu belirtildi. XBB.1.5, ABD ve Avrupa’da kısa sürede baskın varyant haline geldi.

Bilim insanları, XBB.1.5’in adlı yeni bir varyantın, Kovid-19'un önceki türlerine göre daha kolay enfekte ettiğini ve aşılama ile önceki enfeksiyonlara karşı korumadan kaçabileceği konusunda uyardı.

Uzmanlar, varyantın ortaya çıkışının dünyadaki sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturabileceğini belirterek, insanlardan mümkün olduğunca dışarı çıkmamasını istedi.

Ancak yetkililer, türün önceki varyantlardan daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair henüz bir gösterge olmadığına da dikkat çekti.

İngiltere’nin en büyük koronavirüs gözetim merkezlerinden biri olan Sanger Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, “XBB.1.5, aşılamaya veya önceki enfeksiyona yanıt olarak üretilen Kovid-19 ile savaşan antikorları atlamasına yardımcı olan F486P de dahil olmak üzere mutasyonlar kazanmıştır. Birleşik Krallk’taki 17 Aralık haftasına kadar olan haftadaki vakaların yüzde 4'ünün XBB.1.5'ten kaynaklandığı görüldü” denildi.

Bununla birlikte XBB.1.5’in ilk olarak Ağustos ayında Hindistan'da tespit edilen Omicron XBB'nin mutasyona uğramış bir versiyonu olduğu belirtildi.

BJ.1 ve BA.2.75 varyantlarının bir birleşimi olan XBB, bazı ülkelerde vakaların yalnızca bir ayda 4 katına çıkmasına neden oldu.

DSÖ'den uyarı

ABD ve Avrupa'da şimdiden en baskın varyant haline gelen XBB.1.5, diğer varyantlar arasında en hızlı yayılanı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 teknik lideri Maria Van Kerkhove, küresel sağlık yetkililerinin varyant kuzeydoğu ABD'deki hızlı yayılımından endişe duyduğunu söyledi.

"Şimdiye kadar tespit edilen en bulaşıcı alt varyant" diyen Kerkhove, "Bunun nedeni, bu virüsün hücreye yapışmasını ve kolayca çoğalmasını sağlayan mutasyonlar" bilgisini verdi.

Van Kerkhove, varyantın şimdiye kadar 29 ülkede tespit edildiğini ancak daha da yaygın olabileceğini ve dünya genelinde genom dizilimi azalırken Kovid-19 varyantlarını takip etmenin de zorlaştığını söyledi.

Başta yaşlılar için tehdit

Warwick Üniversitesi'nde bir virolog olan Profesör Lawrence Young, “XBB.1.5 varyantı oldukça bulaşıcıdır ve New York'ta, özellikle yaşlılar arasında artan hastane yatışlarını artırmaktadır. Bağışıklığın azalması, soğuk hava nedeniyle daha fazla iç mekanlarda bulunulması ve yüz maskesi takmak gibi diğer hafifletici önlemlerin olmaması da ABD'deki bu enfeksiyon artışına neden oluyor” dedi.

Young, "Bu varyantın Birleşik Krallık'ta daha önce diğer Omicron varyantlarına maruz kalmış ve 50'li yaşlardaki nüfusta nasıl davranacağını bilmiyoruz. XBB.1.5 ve diğer Kovid-19 türevlerinin tehdidi, uyanık kalmamız gerektiğini vurguluyor" ifadelerini kullandı. Grip virüslerinin ve Kovid-19'un genomik verilerine açık erişim sağlayan GISAID adlı veri tabanından alınan verileri kullanan outbreak.info'ya göre XBB.1.5 en az 74 ülke ve 43 ABD eyaletinde tespit edildi. Bu ülkeler arasında Türkiye, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Avustralya da yer alıyor.

Çin'de Omicron varyantının tetiklediği koronavirüs salgınının kontrol altına alınmaya çalışıldığı Şanghay'daki karantina bölgeleri dışında 'sıfır Kovid' hedefine ulaşıldığı bildirildi. - 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı