Kasko Sigortasında Aracın Değeri Nasıl Belirlenir?
YAŞAM 15.06.2023 16:11:00 773 0

Kasko Sigortasında Aracın Değeri Nasıl Belirlenir?

Kasko fiyatları belirlenirken kullanılan en önemli parametrelerden biri aracın değeridir.

Hangi riske karşılık hangi değer üzerinden teminat verileceği belirlenirken sigorta şirketleri öncelikle aracın değerini hesaba katar. Kasko teklifi alınırken araç değerinin yanı sıra fiyatlara etki eden çok sayıda tali unsur da vardır. Bunlar arasında sigortalının yaşı, mesleği, ehliyeti, kullanılacağı şehir, aracın marka, model ve kullanım tipi gibi çeşitli unsurlar bulunur. Bu unsurların bazıları fiyatları artırıcı yönde etki ederken bazı kriterler ise daha düşük primler ile kasko sigortası yapmaya imkân sağlar.

Bir aracın kasko değeri, aracın markası, modeli ve üretim yılı verileri ile çalışan bir sistem üzerinden hesaplanır. Hesaplanan bu değer çoğu zaman aracın ortalama piyasa değeri civarında seyreder. Kasko değeri sıfır kilometre bir araç için hesaplanacak ise imalatçı veya ithalatçı firmanın fiyat listeleri önem kazanır. Bir aracın piyasada alım satıma konu edilen değeri ile kasko bedeli arasında genel olarak çok büyük bir fark oluşmaz. Ancak bundan sapan durumların var olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Piyasanın regüle edilmesi,sigortalı ve sigorta şirketinden oluşan tarafların zararlarının önlenmesi ve oluşması muhtemel ihtilafların azaltılması amacıyla kasko değerine dair listeler kısacaTSB olarak adlandırılan Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından hazırlanır ve güncellenir. Her sigorta şirketi burada belirtilen araç değerleri üzerinden kendi kasko sigortası fiyatını oluşturur ve kasko teklifi sırasında bunu kullanır. Sigortalanacak aracın değeri belli olduğunda, sürücü, şehir, araç cinsi ve modeli gibi risk unsurlarını hesaba dahil etmek ve buna uygun prim tutarını hesaplamak daha kolay olacaktır.

Farklı uygulamaları olmakla birlikte çoğu zaman ikinci el araçların sıfır kilometre olanlarına nispetle daha uygun koşullarda sigortalanması mümkün olur. Bunun başta gelen sebebi ikinci elaraçlar için daha uygun koşullarda yedek parça ve servis hizmeti alınabilmesidir. Bir kısmı garanti kapsamında olmayan bu araçların yetkili olmayan servislerde onarımının önü açılır. Bu da kasko fiyatları açısından uygunluk anlamına gelir. Bununla birlikte ileri yaşta olan ikinci el araçların kaza ve hasar riski yükselebileceğinden sigorta priminin bu sebeple artması da beklenebilir.

Araç Kasko Değer Listesi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Bütün sigorta şirketleri fiyat tekliflerini Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından hazırlanan kasko değer listesi doğrultusunda hesaplar. Söz konusu değer listesi herhangi bir hasarın gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi tarafından karşılanacak üst limiti belirlemek üzere kullanılır. Kasko değer listesinde 100 birim olarak değer biçilen ve bu tutardaki teminat ile sigortalanmış bir aracın tam olarak hasar görmesi durumunda sigorta şirketinin yükümlülüğü teminat olarak taahhüt ettiği 100 birimi ödemektir. Kasko sigortası poliçesinde açıkça yazan bu değerin üzerinde bir ödemenin yapılması söz konusu olmaz.

TSB tarafından hazırlanan listeler tüm marka ve modeller için 15 yaşına kadar olan araçları kapsar. Yaşı daha fazla olan araçlar kasko değer listesinde yer almaz. Daha eski yaşlarda olan ve listede yer almayan araçların kasko sigortası, tarafların anlaşacağı bedel üzerinden yapılır.

TSB tarafından belirlenen araç kasko değerleri, farklı dönemlerde araçların marka, model, motor hacmi, üretim yılı ve donanım seviyesi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır. Genel olarak ayda bir kez güncellenen liste, fiyat dalgalanmalarının arttığı dönemlerde daha sık periyotlarda güncellenebilir. Bu sebeple kasko teklifi için verilen süreler doğal olarak çok uzun olmayacaktır.

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) ikinci el otomobillerin kasko değeri hesabında çeşitli otomotiv firmalarının ikinci el araç satış noktalarının fiyatlarını, ikinci el alımsatım işlemleri yapılan internet sitelerini ve gazete ilanlarını baz alarak işlem yapmaktadır. Sıfır otomobillerde ise imalatçı firmalar ile ithalatçı firmalar ve distribütörlerin fiyat listelerini dikkate alan bir işlem zinciri vardır.

Herkes internet üzerinden aracının markası, üretim yılı ve modeline dair bilgileri girerek kolay bir şekilde araç kasko değer listesi sorgulaması yapabilir. Söz konusu sorgu güncel tarihle yapılabileceği gibi eski tarihlerdeki araç değerlerine de aynı şekilde ulaşmak mümkün olur. Bu maksatla TSB internet sayfasının veya sigortam.net araç kasko değer hesaplama aracının kullanılması mümkündür.(Fİ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı