Kanada’da kemikleri bulunan 751 çocuk için anma gecesi düzenlendi
DÜNYA 28.06.2021 07:02:00 657 0

Kanada’da kemikleri bulunan 751 çocuk için anma gecesi düzenlendi

Kanada’nın Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okuluna ait bölgede 24 Haziran günü ortaya çıkarılan ve resmi kayıtlarda olmayan mezarlarda kemikleri bulunan 751 çocuk için anma gecesi düzenlendi.

Cowessess First Nation Konseyi tarafından düzenlenen anma gecesi, mezarların olduğu bölgeye kurulan yerli çadırında dua ile başladı.

Yerel saatle 19.30’da başlayan gecede, yerlilerin dua etmek için kutsal kabul ettikleri otlar ve reçinelerin yakılması ve dumanının bölgeye dağıtılması gerçekleştirildi.

Daha sonra saygı duruşuna geçen katılımcılar, yıllar önce kaybettikleri çocukları için sessizce dua etti.

Anma gecesinin dua kısmına katılım, Kovid önlemleri nedeniyle 150 kişi ile sınırlandırılırken, diğer katılımcıların sosyal mesafe şartıyla geceyi uzaktan izlemelerine izin verildi.

Gecede, saatler yerel saatle 19.51’i (7.51) gösterdiğinde 751 çocuk için 751 güneş enerjili ışık yakılarak mezarlık bölgesine yerleştirildi.

Anma gecesi yapılan konuşmaların ardından sona erdi.


'10 yıl önce sincaplar eşeleyip çıkarmıştı'
Cowessess First Nation Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Jonathan Lerat da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölgedeki ilk çocuk kemiklerini 10 yıl önce gördüklerini yazdı.

Lerat paylaşımında, "Yaklaşık 10 yıl önce Cowessess Su Fabrikasında işten çıkmış eve yürüyordum. Şimdi yanmış kilisenin karşısındaki itfaiyenin arkasına yürüdüm. Sincaplar tarafından kazılıp çıkarılmış bazı kemiklere rastladım. Bir büyüğümü çağırdım. 'Çocuk kemikleri' dedi, toplayıp törenle gömdü" ifadelerine yer verdi.

Lerat buldukları kemiklerin, Marieval Yatılı Kilise Okulunun arkasından 10 metre kadar ileride olduğu bilgisini de paylaştı.

Öte yandan British Columbia eyaletinde Katolik Kilisesine ait iki tarihi kilise daha çıkan yangında kül oldu.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP’den yapılan açıklamada, Similkameen bölgesindeki kiliselerin alevler içinde kaldığı ve her ikisinin de tamamen yıkıldığı belirtildi.British Columbia eyaletinde 21 Haziran günü de, 215 çocuk kemiğinin bulunduğu Kamloops Yatılı Kilise Okuluna 200 kilometre uzaklıktaki iki ayrı tarihi kilise kundaklanarak yakılmıştı.Polis, yangında sıvı yanıcı kullanıldığını ve iki kilisedeki yangının aynı saatlerde çıktığını belirterek, olayın şüpheli olduğunu duyurmuştu.

Kanada Başbakanı Trudeau: "Papa, özür dilemeli"
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Katolik Kilisesi bünyesindeki yerli çocukların uğradığı istismardan dolayı Vatikan'dan resmi özür talep etmişti. Trudeau, kilise yönetimindeki eski bir okulda daha kayıtsız çocuk mezarlarının bulunması üzerine bu talebini yineledi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile görüştüğünü söyleyen Trudeau, "Kendisine sadece bir özrün değil, Kanada topraklarına gelip Kanada yerlilerinden bizzat özür dilemesinin ne kadar önemli olduğunu vurguladım" dedi.

Ottowa'da basın açıklaması düzenleyen Trudeau, Katolik Kilisesinin konuya ilişkin bundan sonra atılacak adımlarla yakından ilgilendiğini de aktardı.

1 ayda bine yakın kayıtsız çocuk mezarı
Kanadalılar son haftalarda ortaya çıkan, kilise okullarındaki toplu çocuk mezarlarıyla sarsıldı.

Mayıs ayında, British Columbia'daki eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 çocuğa ait ceset kalıntıları bulunmuştu. Bu olayın yankısı henüz sürerken, 24 Haziran'da benzer bir toplu mezar daha tespit edildi. Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde yapılan aramalarda ise 751 çocuk cesedinin olduğu kayıtsız mezarlara rastlandı.

2015 yılında altı yılık bir araştırmanın sonucunda yayımlanan bir raporda, yerli çocukları evlerinden çıkararak ana dillerini konuşmalarını veya geleneklerini sürdürmelerini yasaklayan ve zorla asimile etmek için oluşturulan bu yatılı okul ağı “kültürel soykırım" olarak tanımlanmıştı.

Raporda, zorla çalıştırma gibi uygulamaların da görüldüğü okullarda fiziksel, duygusal ve cinsel istismar suçlamalarında da bahsedilmişti.

Yatılı okul sistemi kapsamında, çoğu Katolik olmak üzere, kilisenin yönettiği okullarda 150 bini aşkın çocuğun eğitim gördüğü tahmin ediliyor. Rapora göre, Katolik Kilisesi tarafından 1831 ila 1996’ya kadar eğitim veren okullarda 4 bin 100 öğrenci hayatını kaybetti.

Kanada Başbakanı, sonuncusu 1996 yılında kapatılan okullarda, yerli çocukların maruz kaldığı zulmden dolayı Papa Francis'in Kanada topraklarında yerlilerden özür dilemesini istiyor.

(Kaynak:Euronews)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı