KALP HASTALARININ YAZ TATİLİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
SAĞLIK 14.07.2023 07:42:00 611 0

KALP HASTALARININ YAZ TATİLİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Sıcak nedeniyle vücutta sıvı kaybı yaşanıyor ve tansiyon düşüyor. Kalp hastalarının çoğu tansiyon ve idrar söktürücü ilaç kullandığından, özellikle bu hastaların yaz mevsiminde çok dikkatli olması gerekiyor.

Güneş, kum ve deniz üçlüsünün yer aldığı yaz tatili şüphesiz ki hepimizin ruhuna iyi geliyor! Ancak ruhumuza çok iyi gelen bu süreç, sıcak havalardan ötürü kalp hastaları açısından tehlike oluşturabiliyor.

Basit ama etkili önlemlerle tatilin sağlık dolu geçebileceğini belirten Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, kalp hastalarının dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

Kalp hastaları için sıcak havalar en az soğuk havalar kadar tehlike oluşturuyor. Sıcak nedeniyle vücutta sıvı kaybı yaşanıyor ve tansiyon düşüyor. Kalp hastalarının çoğu tansiyon ve idrar söktürücü ilaç kullandığından, özellikle bu hastaların yaz mevsiminde çok dikkatli olması gerekiyor.

Bu nedenle bypass geçirmiş, stent takılmış, kalp yetmezliği ya da ciddi kalp ritim bozuklukları olan kalp hastalarının tatillerini planlamadan önce mutlaka doktora başvurmalarının önemini vurgulayan Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Kalp hastaları tatil öncesinde doktor kontrolünden geçerek tansiyon, şeker, böbrek fonksiyonları gibi değerlerin kontrol altında olduğundan emin olmalıdır. Bu değerler ışığında doktorları tatil boyunca geçerli olacak ilaç düzenlemelerini yapacaktır. Ayrıca tatile gidecek olan kalp hastalarının gittikleri yerde kolayca ulaşabilecekleri kardiyoloji uzmanının olup olmadığını ve anjiyografinin yapılıp yapılamayacağını kontrol etmeleri gerekiyor. Kardiyoloji merkezi olmayan bölgelerde kalp hastalarının tatil yapması oldukça riskli olabilir” dedi.

Tatil öncesi planlamanın doktor kontrolü ile sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Timur Timurkaynak, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Çok sıcak bölgeler, kalp ve damar hastaları, böbrek hastaları ve diyabetik hastalar için uygun değildir. Daha ılıman ve serin yerlerin tercih edilmesi gereklidir. Ayrıca yolculuğun süresi de büyük önem taşır. Uzun süre araba ya da uçak yolculuğu pıhtı atma riski artıracağından, kalp hastaları için ciddi risk oluşturabilir. Uzun uçuşlarda mutlaka uçak içinde egzersiz yapılması, araba yolculuklarında ise sık sık mola verilmesi gerekir. Yolculuk esnasında sıvı kaybına yol açacağı için alkol ve aşırı kahveden ise uzak durulması gereklidir.

SAAT 11.00 VE 16.00 ARASINDA DENİZE GİRİLMEMELİ

Tatil öncesinde yapılması gerekenlerin ardından, tatil sırasında yapılması gerekenleri de anlatan Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Kalp hastalarının tatilde kesinlikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmaması ve denize girmemesi gerekir. Güneşlenmek ve yüzmek için daha serin saatler olan saat 11.00’den öncesi ya da 16.00’dan sonrası tercih edilmelidir. Denizde mutlaka kıyıya paralel yüzülmeli ve kıyıdan uzaklaşılmamalıdır. Acil bir durum yaşanırsa, bu sayede hastaya müdahale etmek kolaylaşacaktır. Hastalar yüzerken aşırı efordan uzak durmalıdır. Ayrıca sıcak havada soğuk denize atlamak kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağından vücut ısısını yavaş yavaş düşürerek denize girmek daha doğru bir yöntem olacaktır” diye konuştu.
 

TATİLDE AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN

Tatilde kalp ve damar hastalarının mutlaka Ege ve Akdeniz tarzı, zeytinyağlı yemeklerle beslenmesi ve ağır yemeklerden uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Öğünler küçük hazırlanmalıdır. Ayrıca ağır diyetler kalp ve damar hastaları üzerinde zararlı etkiler yapabileceğinden dolayı uzak durulmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise güneş çarpmasıdır. Bu durumda hasta hemen serin bir yere alınmalı, soğutulmalı, ıslak bezlerle ve havlularla vücut ısısı düşürülmelidir ancak şok durumu varsa mutlaka en yakın acil servise gidilmelidir. dedi.

TATİLDE ACİLEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Tatilde bol sıvı tüketmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Timur Timurkaynak, hastaların hangi durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini sıralayarak sözlerine son verdi:

Soğuk terleme
Baş dönmesi
Bulantı
Kusma
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
İshal

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı