KALBİNİZ “AKDENİZ DİYETİ” DİYOR!
SAĞLIK 5.01.2023 10:23:00 1073 0

KALBİNİZ “AKDENİZ DİYETİ” DİYOR!

Prof. Dr. Onur Akpınar, “Sağlıklı beslenmek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için atılması gereken ilk adımlardan birini oluşturuyor"dedi.


Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin her geçen gün arttığını söyleyen Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, “Sağlıklı beslenmek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için atılması gereken ilk adımlardan birini oluşturuyor. Buradan yola çıkarak yapılan bilimsel araştırmalar ise kalp hastalarına yönelik en doğru beslenme şekli olarak Akdeniz diyetini işaret ediyor” diyerek önemli bilgiler verdi.

Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır?

“Kalp sağlığımı korumak için nasıl beslenmeliyim?” diye soran kalp hastalarına yanıtın dünyanın en saygın bilim dergilerinden biri olan Lancet’ten geldiğini anlatan ve çalışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Akpınar, “Bu tür hastalarla yapılan ve 2022 yılında yayınlanan randomize kontrollü 7 yıllık takip çalışmasında (CORDIOPREV) Akdeniz diyetinin, düşük yağlı diyetten çok daha üstün olduğu ortaya konmuştur” diyerek geçmiş yıllarda kalp hastalarına önerilen düşük yağ ile beslenme önerilerinin fayda yerine zarar verdiğinin anlaşıldığını ifade etti.

Özellikle sızma zeytinyağı yönünden zengin Akdeniz mutfağının kalp hastalarında tüm kardiyak olayların gelişme riskini azalttığını kaydeden Prof. Dr. Akpınar, Akdeniz diyetinin temel noktalarını ise şöyle anlattı:

Sızma zeytinyağı

Akdeniz diyetinin en temel öğesidir ve içerisinde bol miktarda antioksidan barındırır. Faydası, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitlerine ve antioksidan etkili biyoaktif bileşenlerine de bağlanmaktadır. Kalp hastalıkları haricinde, diyabet, felç, kanser, parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların oluşum ihtimallerini ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölüm risklerini de azaltmaktadır.

Sebze ve meyve

Akdeniz mutfağının olmazsa olmazları arasındadır. Portakal, nar, böğürtlen, incir ve üzüm Akdeniz diyetinde en sık tüketilen meyveler olup, lif, potasyum, C vitamini ve polifenol yönünden oldukça zengindirler. Taze yeşillikler, domates, patlıcan, lahana, turp, sarımsak, soğan, ıspanak ve marul gibi sebzeler de bol lif, potasyum, bakır, magnezyum, folat, A, B6, C, E ve K vitamini içerirler. Yapılan birçok bilimsel çalışma, yüksek oranda sebze ve meyve tüketiminin tüm nedenlere bağlı ölümleri azaltarak, kalp hastalığı, felç, diyabet ve bağırsak kanserinden koruduğunu göstermiştir.

Omega-3

Balık ve diğer deniz ürünleri içerdikleri Omega-3 yağ asitleri sayesinde tam anlamıyla birer kalp dostudurlar. EPA ve DHA, kalp koruyuculuğu etkileri ile bilinen başlıca N-3 yağ asitleridir. Yapılan çok sayıdaki çalışma, bol ve sık balık tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Baklagiller ve tahıllar

Akdeniz mutfağı baklagiller ve tahıllar açısından da oldukça çeşitlidir. Baklagiller arasında en sık tüketilen besin kaynakları mercimek, fasulye ve nohut iken, tahıllar için buğday, pirinç, yulaf, tam buğday ekmeği ve makarna olarak sıralanabilir. Baklagillerin ve tahılların kalp hastalıkları, vücut ağırlığı ve kolesterol üzerindeki yararlı etkileri günümüzde iyice bilinmektedir. Genel olarak bu gıdalar değerli birer lif, folat, B6 vitamini, magnezyum, potasyum ve bakır kaynaklarıdır.

Kuruyemişler

Özellikle kavrulmamış kuruyemiş tüketimi Akdeniz diyetinin önemli bir parçasını oluşturur. Yağ oranları yüksek olsa da bunlar genellikle sağlıklı yağlardır. Ayrıca zengin protein ve lif kaynakları olmaları nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra birçok soruna karşı da koruma sağlarlar. Bu diyette kuruyemişler açısından akla ilk gelenler badem, fındık, ceviz ve antepfıstığı şeklindedir. Söz konusu gıdalar tekli ve çoklu doymamış yağ asidi, özellikle linoleik, linolenik asit, fenoller, flavonoidler, izoflavonoidler ve fitosteroller açısından benzersizdirler.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı